БГНЕС Отпускат 1,8 млрд. лв. за възстановяване на икономиката и подпомагане

...
БГНЕС
Отпускат 1,8 млрд. лв. за възстановяване на икономиката и подпомагане
Коментари Харесай

Дават 1,8 млрд. лв. за възстановяване на икономиката

 БГНЕС Отпускат 1,8 милиарда лева за възобновяване на стопанската система и подкрепяне на бизнеса у нас. Това съобщи новият министър на стопанската система Лъчезар Борисов.

На две седмици Министерството на стопанската система ще прави доклад, който ще бъде обществен. Ако е належащо, ще има и брифинг. Целта е по този метод да бъдат разсеяни всички подозрения към разходването на средства от ведомството.

Предложението ми е работодателските организации да следят разходването на евросредствата в Министерство на стопанската система, добави той.

" Тези ограничения от 1,8 милиарда лева биха могли да набъбнат с още 400 млн. лева от програмата reactEU. По ограниченията имаме съвпадане на към 85-90% с работодателите “, добави министърът.

Той сподели още, че за осъществяване на икономическите ограничения ще се наложат промени в Закона за вложенията.

Ще се насърчат съществуващи вложения: на 56 плана за 700 млн. лева и над 8 000 работни места. " Ние чакаме нови вложения в размер на над 1 милиарда лева и това е нашата упоритост и цел на целия екип на министерството ", разгласи Борисов.

Министърът на стопанската система сподели, че скоро ще има и телефон, на който да се подават сигнали за нередности.

" Целта е да се потвърдят или отхвърлят изказванията, че в министерството има медиатори, без които приемането на грантове е невероятно. Включително и дали има описи с процентите на рушвети, които да бъдат дадени ", изясни Валери Симеонов, който също взе присъединяване в брифинга по покана на Борисов.

" Всяко изпитание за подпомагане на бизнеса е добре пристигнало. Това, което се договорихме, е да се опростят оптимално процедурите за достъп до планове и финансиране. Мерките са много и би трябвало да се пренасочат средства и старания, с цел да могат те да бъдат ясни за техните ползватели ", коментира председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. Ще търсим метод за облекчение на компаниите с ангажиране повече на администрацията, сподели още той.

" Досега виждахме доста ограничения в наша поддръжка, само че за първи път участваме в подготовката им и те се съгласуват с нас. За първи път се предлага механизъм за надзор, в който да участваме и ние. В основата на тристранното съглашение ще бъде разговорът с нас.Направихме обзор и прехвърлихме пари там, където има недостатъци. Акцентът е върху грантовите схеми, т.е. приемането на безплатна помощ. Там където има закъснения, процедурите ще бъдат оптимално ускорени. И постигнахме единодушие - цяла Европа възвръща отчасти пари, изразходвани от предприятията за въглеродни излъчвания, единствено ние не го вършим, а имаме потребност, това е един пресен запас, министерството ни поддържа. Предприятията имат потребност от тези средства ", съобщи основният изпълнителен шеф на КРИБ Евгений Иванов.

" Ние постоянно се оплакваме, че няма чуваемост от страна на министерството. Сега е противоположното – то чака от нас огромна степен на уточненост, съвсем подготвени схеми да предложим. Вярваме, че този разговор ще продължи и отсега нататък. Ще има ваучерна скица за подкрепяне на дребните и междинни предприятия на стойност 9 млн. лева Предложихме тази скица да се удвои. Нашите членове биха желали да чуят, че ще има предоговаряне на схемата за увеличение потенциала на дребните и междинни предприятия, за което са планувани 68 милиона лв.. При нас вложенията и разноските за дълготрайни активи към Брутният вътрешен продукт са 18-19%. В Източна Европа те са приблизително 23-24%. Затова ние настояваме да се задействат и грантове посредством съфинансиране. Т.е. част от вложенията им да се поемат с такива схеми. Това го предлагаме и за идващите 400 милиона, които ще дойдат есента ", съобщи Васил Велев, ръководител на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР