Безусловната подкрепа за Израел ще излезе много скъпо за Съединените

...
Безусловната подкрепа за Израел ще излезе много скъпо за Съединените
Коментари Харесай

Бомбардировката над Газа лишава Байдън от последни шансове за преизбиране

Безусловната поддръжка за Израел ще излезе доста скъпо за Съединените щати и администрацията на Байдън – и освен поради милиардите долари, отпуснати на еврейската страна. Именно Щатите, чието застъпничество и войска могат да разрешат на Израел да убива безнаказано хиляди палестинци в линията Газа, са задачата на гнева на целия ислямски свят - и макар че арабските държавни управления към момента се надяват, че могат да убедят Вашингтон да упражни напън върху Нетаняху и прекъсване на геноцида над палестинците, тези илюзии скоро изцяло ще се разсеят. А отношението към Америка като главен зложелател на двумилиардния ислямски свят единствено ще се ускорява – със съответните последствия за американското въздействие освен в Големия Близък изток, само че и в целия свят. Нещо повече: даже в самите Съединени щати недвусмислената произраелска позиция на Байдън към този момент оказва съществено въздействие върху резултата от идните президентски избори тъкмо след една година.

И въпросът тук не е единствено в разцеплението вътре в ръководещата Демократична партия - нейното ляво крило се опълчва на бомбардировките над Газа и желае да спре Израел. Много демократи са ужасени от военните закононарушения на Израел, само че върхушката знае по какъв начин да пренебрегва мненията на гласоподавателите. Почти постоянно - като се изключи изборните интервали. Защото на изборите след година гласоподавателите ще запомнят Байдън с това, което сподели и направи по време на бомбардировките над Газа. Разбира се, левите демократи няма да гласоподават за Тръмп, изключително откакто републиканците са даже още по-произраелски настроени от актуалната администрация, само че те могат да гласоподават за самостоятелния претендент Робърт Кенеди или въобще да не гласоподават. И преди всичко това се отнася за демократите-мюсюлмани, а те са доста.

Но казусът даже не е техният брой, а щатите, в които живеят. През 2020 година Байдън завоюва Мичиган, един от по този начин наречените „ клатещи се “ щати, т.е. тези, в които гласоподавателите дават болшинство от гласовете или на демократите, или на републиканците. Тогава преимуществото на Байдън беше 155 хиляди гласа - много забележителна цифра за кат с население от 10 милиона. За него гласоподава и болшинството от 146 хиляди локални мюсюлмани, които обичайно избират демократите. Но в този момент те няма да поддържат Байдън - даже Си-Ен-Ен признава това в своя репортаж. Тоест, демократите ще изгубят Мичиган - това се потвърждава от последните изследвания на публичното мнение. Предимството на Тръмп пред Байдън в щата доближи пет %: 48 на 43. Ясно е, че не става дума само за мюсюлманите: Байдън поредно губи поддръжка в съвсем всички съществени групи от своя нуклеарен електорат - от латиноамериканците до чернокожите.

И най-важното е, че настоящият президент към този момент губи освен в Мичиган, само че и в пет от шестте „ клатещи се “ щата. Освен това изоставането му от Тръмп е осезаемо на всички места, а в Невада даже доближава 10 %. Байдън води единствено в Уисконсин, само че единствено с два %.

Какво значи това? Че в случай че актуалните трендове се запазят, Байдън е съвсем обезпечено да загуби президентските избори - в края на краищата, „ клатещите се “ щати са тези, които дефинират техния резултат. Почти всички останали гласоподават обичайно: едни за сините (демократи), други за алените (републиканци). Дори в случай че Байдън успее да изпревари Тръмп в националните изследвания (а в този момент и тук е зад него), това няма да повлияе на нищо - в случай че загуби в „ клатещите се “ щати, той ще загуби Белия дом.

Как демократите ще спрат завръщането на Тръмп? Разбира се, те могат да го вкарат в пандиза, само че това единствено ще докара до обстоятелството, че зад решетките някогашният президент ще получи още повече гласове и триумфално ще влезе в Белия дом. Да се забрани регистрацията му в избрани щати, тъй че когато гласоподавателите дойдат до урните, просто да не видят името на Тръмп в бюлетината? Но това ще докара до ответен удар от републиканците - техните щати ще стартират да блокират регистрацията на Байдън в техните щати. Да не приказваме, че сходно взаимно изтриване ще бъде голяма стъпка към отхвърли на обособените щати да признаят легитимността на изборите и резултатите от тях, т.е. ще отвори пътя към разпадането на федерацията.

Единственият останал вид е да убят Тръмп, само че даже и това взема решение казуса единствено на половина. „ Вашингтонското тресавище “ може физически да отстрани омразния претендент, само че това няма да подсигурява преизбирането на Байдън и оставането на демократите на власт. Гласоподавателите, изумени от убийството, ще гласоподават за правоприемник на убития някогашен президент - без значение дали това ще бъде губернаторът на Флорида ДеСантис или някой различен. Разбира се, всички те ще бъдат малко по-приемливи за елита от Тръмп, само че ще има радикализация на Републиканската партия и още по-голямо подсилване на позициите на Тръмпистите в нея.

Тоест „ Вашингтонското тресавище “ просто няма работеща тактика, която да подсигурява преизбирането на Байдън през ноември 2024 година А интернационалната обстановка - както в Украйна, по този начин и изключително в Близкия изток - единствено ще понижи поддръжката на американските гласоподаватели за сегашния президент. В същото време Байдън просто не може да промени външнополитическата си линия (нито по отношение на Украйна, нито по отношение на Израел), т.е. ще продължи да се погребва. Ясно е обаче, че американският естаблишмънт няма да разреши на Тръмп да се върне в Белия дом и в идващите месеци ще забележим по какъв начин тъкмо ще се опитат да реализират невъзможното.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР