На срещата на върха на НАТО през месец юли ще

...
На срещата на върха на НАТО през месец юли ще
Коментари Харесай

НАТО няма да изпраща войски в Украйна, 300 000 войници ще пазят България

На срещата на върха на НАТО през месец юли ще бъде утвърден документ, който ще съдържа доста ясна точка против изпращането на сухопътни войски в Украйна, съобщи италианският в. Corriere della Sera, базирайки се на към този момент направената чернова.

Алиансът ще продължи да оказва помощ на Киев, само че без сухопътни сили. В документа се споделя още, че НАТО ще продължи да укрепва източния си фланг поради непредизвиканата експанзия от страна на Русия против Украйна.

300 000 бойци ще бъдат в подготвеност да защитят при нужда източния фланг на НАТО: от балтийските страни до България, написа вестникът.

Може би най-ключовата точка от документа е тази за отвод от изпращане на бойци в Украйна. Подобна концепция беше огласена от френския президент Еманюел Макрон, само че срещна противоречие измежду множеството членки в Алианса.

Досега министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин ръководеше „ обединението Рамщайн “. На срещата на върха през юли обаче ще бъде решено тази задача да бъде трансферирана на щаба на НАТО в Брюксел. Това се случва месеци преди президентските избори в Съединени американски щати.

Членовете на НАТО също търсят опция да доставят на Украйна спомагателни зенитно-ракетни системи „ Пейтриът “. Според изчисленията на украинските управляващи 25 такива комплекса ще бъдат задоволителни за отбрана на цялото въздушно пространство на страната. Засега обаче, написа Corriere della Sera, има предварителни договорености за доставка единствено на две Противовъздушна отбрана системи - от Германия и Испания. Холандия като цяло е подготвена да даде „ Пейтриът “ на Украйна, само че разисква правните аспекти, а Полша и Гърция отхвърлиха.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг неведнъж е заявявал, че Алиансът няма да изпраща войски в Украйна. Въпреки това Макрон обществено разисква изпращането на войски в Украйна няколко пъти през последните месеци. Киев, от своя страна, ясно е подчертавал на няколко пъти, че не желае в Украйна да бъдат изпращани западни войски, а само западни оръжия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР