Вчера службата съобщи, че е разкрила мрежа от агенти на

...
Вчера службата съобщи, че е разкрила мрежа от агенти на
Коментари Харесай

Киев пусна видео от разпит на заподозрените за осуетения атентат срещу Зеленски

Вчера службата заяви, че е разкрила мрежа от сътрудници на съветската ФСБ, които са възнамерявали да убият президента Володимир Зеленски и други висши политически и разследващи чиновници. Двама от сътрудниците, за които се твърди, че са забъркани, са били полковници в отдела, отговарящ за персоналната сигурност на Зеленски.

" Запознах се с... от Службата за сигурност на Украйна. Свързах се с него и му разпоредих задача: да предава всякаква информация, по отношение на политическия хайлайф - рокади на министри, гласувания на основни закони. Всичко, което може да научи ", споделя един от обвинените във видеото.

Самоличността му не се оповестява. Кадрите, публикувани от Службата за сигурност на Украйна, демонстрират по какъв начин мъжът в детайли споделя, че самият той е бил вербуван, след което разказва развой по търсене на къртица, която да бъде внедрена в обкръжението на Зеленски и други високопоставени украински политици, съобщи Българска национална телевизия.

Най-важната задача на групата била реализиране на проект за отвличането и убийството на украинския президент.

" Групата, чиито действия са ръководени от Федералната работа за сигурност в Москва, е включвала и двама украински полковници, които издавали класифицирана информация на Русия. Врагът интензивно е разработвал проект за ликвидирането на президента Зеленски. Една от основните задания на разузнавачите била да открият измежду охранителите на президента такива, които биха се съгласили да го вземат за пленник, по-късно да го убият ", изяснява Артьом Дехтаренко, представител на Службата за сигурност на Украйна.

Опит за нападение на Зеленски е имало още в първите дни, когато съветски парашутисти се приземят в Киев и вършат опит да го отвлекат. В хода на войната интензивно се работело по ликвидирането на посочения за " цел номер 1 на Москва ".

" Задачата беше да открием хора, които да го приклещят по време на някоя от обиколките му или пък, когато отива да запише вечерното си послание в кабинета си, или излиза на площада пред президентския замък ", описа различен обвинен.

Сред останалите цели били ръководителите на Службата за сигурност - Василий Малюк и на военното разузнаване - Кирило Буданов. Планът бил Буданов да бъде премахнат в дните към Великден, който съответства и с церемонията по встъпване в служба за пети мандат на Владимир Путин. От Киев нарекоха проекта " подарък за Путин ".

Ukraine’s domestic security service, the SBU, claims to have uncovered a network of Russian FSB agents who planned to assassinate president Volodymyr Zelensky and other top political and intelligence officials. Two of the agents allegedly involved were colonels in the department…
— Christopher Miller (@ChristopherJM)

" Целта е била да вербуват сътрудник, който да следи всяка стъпка на целта и да предава информация за местонахождението му. След като бъдат доказани координатите на мястото, на което се намира, да бъде нанесен ракетен удар, който е щял да бъде последван от нахлуване с дронове. Руски сътрудник е получил оръжия, предоставени му персонално от полковник от Украинската работа за сигурност ", добави още Артьом Дехтаренко.

Според Киев, минимум трима сътрудници на Федералната работа за сигурност са управлявали интервенцията в Украйна . Смята се, че търсенето на разновидности да бъдат внедрени съветски сътрудници в обкръжението на Зеленски, е почнало още преди началото на войната, а срещи са провеждани в няколко европейски страни. Двамата задържани украински полковници ще бъдат съдени за държавна измяна, а в случай че бъдат приети за отговорни, могат да получат пожизнен затвор.

Съединените американски щати реагираха на тази информация. По-специално, представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Матю Милър сподели по време на брифинг, че това демонстрира неморалността на режима на Путин. " Очевидно това приказва единствено за безнравствеността, която следим от страна на режима на Путин от началото на този спор ", акцентира той.

Кремъл рэс остави без коментар украинските изказвания, само че представителят на съветския президент Дмитрий Песков съобщи, че е малко евентуално това да е точна информация, заяви Ройтерс. Песков не разяснява и дали съветските военни употребяват създадени в Северна Корея ракети, както и изказванията на Украйна, че изследва отломките на такива ракети. Той съобщи, че въпросът е боен, по тази причина и не може да приказва по него, заяви ТАСС.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР