Безциментна колянна протеза беше поставена от екипа на проф. д-р

...
Безциментна колянна протеза беше поставена от екипа на проф. д-р
Коментари Харесай

В ИСУЛ поставиха безциментна колянна протеза на мъж с инфаркт на костта

Безциментна колянна протеза беше сложена от екипа на проф. доктор Пламен Кинов в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. Пациентът е 65-годишен от Сливен, с остеонекроза (инфаркт) на бедрената кост. Остеонекрозата на бедрената кост е заболяване, което се дължи на спиране на кръвоснабдяването на костта, което в медицината се назовава костен инфаркт

Преди да се реши на интервенцията, мъжът е бил с доста мощни болки, които не се повлияват от консервативно лекуване. Затова лекарите вземат решение да пристъпят към новаторското лекуване, при което задачата е да се понижи налягането в зоната на инфаркта като се в профил некротичната кост. Оформеният след премахването на костта недостатък се замества с костен присадък - автогенен от пациента, от особено готова донорна кост от тъканна банка или синтетични заместители. За първи път в този случай в Клиниката по ортопедия на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ се употребява безциментна колянна протеза. При нея фиксацията е биологична – повърхността на импланта прилича костта. Изработена е от порозен материал и организмът вгражда импланта в личната си кост като своя. Новата става действа като част от костта.

„ Безциментната протеза е нова генерация, която отваря огромни благоприятни условия в лекуването и възобновяване, изключително при млади, дейни пациенти. При новия способ чакаме по-добра функционалност и преживяемост. Тъй като е биологичен, той ще обезпечи на пациента по-добра и надеждна фиксация и дълготрайно резултатите, които чакаме са по-добри “, изяснява проф. доктор Кинов, който с изключение на шеф на клиниката в столичната болница е и началник на Катедрата по ортопедия и травматология на МУ-София.

Остеонекрозата се демонстрира с неочаквана болежка в региона на засегнатите стави - първо при боравене с огромни тежести, след това и при работа с леки такива, а по-късно при опит за ставане и всекидневни придвижвания. Накрая болката става непрекъсната и пречи на съня на пациента. Тогава обаче за спасяването на костната тъкан е прекомерно късно. Заболяването, наричано още аваскуларна некроза, визира най-често главата на бедрената или раменната кост, само че може да порази и дребните кости на дланите, глезените и стъпалото, както и всяка кост и става, които носят тежестта на тялото. Без лекуване в по-голямата част от случаите - до 75-80%, болестта прогресира с краен резултат тежки артритни промени в тазобедрената става. Настъпва инвалидизация на пациента, която постанова ендопротезиране на засегнатата става. Все още не е известно до дъно какво предизвиква това положение. Налице е известна връзка с продължителното лекуване с кортикостероиди, нескончаем банкет на алкохол, контузии, водолазна, кесонна болест, туморни болести и други

„ Изключително е значима ранната диагностика на болестта, с цел да може подхванатото лекуване за избавяне на засегнатата бедрена глава да бъде сполучливо “, изяснява проф. доктор Кинов. Известният ортопед акцентира, че ранната оперативна намеса е от основно значение за триумфа на лекуването на остеонекрозата.

Очакванията са 65-годишният мъж изцяло да се възвърне в границите на 1-2 месеца. С него към този момент работят рехабилитаторите от Клиниката по физиотерапия и рехабилитация на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, които имат богат опит при сходна патология.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР