Безценното Вълчитрънско златно съкровище пристигна от София със солидна охрана

...
Безценното Вълчитрънско златно съкровище пристигна от София със солидна охрана
Коментари Харесай

С внушителен конвой: Безценното Вълчитрънско съкровище пристигна в Пловдив

Безценното Вълчитрънско златно богатство дойде от София със солидна защита и в специфични контейнери. То е главен акцент взаимната галерия на Пловдивския археологически музей и Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките “Власт и мощ: Късната бронзова ера по нашите земи ”. Тя разкрива по наличен метод пред посетителя динамичния интервал, последвал откриването на бронзовата сплав.
Прочетете още
Бронзовата ера (3200 – 1200 година прочие Хр.) бележи незабравим миг в човешката история – откритието на бронзовата сплав. Комбинирайки мед с калай, античните хора отключват благоприятни условия за невиждан прогрес и задават нова посока за развиване на своя свят. Новият метал революционизира използването на оръжията и оръдията на труда, които стават по-здрави и по-надеждни. Това, от своя страна, води освен до развиване на земеделието и военното дело, само че и до възникването на сложни общества с ясно откроени елити. Търговските пътища, нужни за доставката на мед и калай, трансформират вечно образа на античния свят, свързвайки далечни места и пренасяйки артикули, хора и хрумвания.

Изложбата “Власт и мощ ” се концентрира върху края на бронзовата ера, когато динамичните промени случили се в предходните епохи доближават своята кулминационна точка. Чрез увлекателни разкази и завладяващи витрини, изложбата предлага информативно преживяване за своите гости. Те ще имат опцията да преоткрият 166 движими културни полезности от фонда на НАИМ при Българска академия на науките. Експонатите включват находки от Изворово, Ада тепе, Семерджиево, Върбица и Горско Косово. Те ще бъдат допълнени от находки, съхранявани във фондовете на РАМ – Пловдив, включително и такива от сбирка “Ватеви ”.

Основен акцент в изложбата са тринадесетте златни съда от Вълчитрънското богатство: в предишното знак на престижа и властта, която е имал неговия античен собственик, а през днешния ден – незаместим извор за майсторството, културата и живота на хората от късната бронзова ера.

То е намерено през 1924 година край плевенското село Вълчитрън. Местни поданици инцидентно попаднали на предметите и даже не разбрали какъв брой са скъпи. 13-те предмета имали тъмножълт цвят след дългите години в земята. Така откривателите си разпределили откритото и даже в огромната златна купа, тежаща 6 кг, се хранели прасетата. Съкровището е датирано от XIV-XIII век прочие н. е. или от края на бронзовата ера.

Най-впечатляващ от целия комплект е триделен съд, който евентуално е употребен за някакви ритуали. Според някои от теориите става въпрос за обред за побратимяване и подписване на мир, а в трите елементи се сипвали вода, вино и мед.

„ Изложбата се открива на 25 юли, вторник, и ще остане в музея до 18 ноември. Работното време на музея е всеки ден, като се изключи понеделник, от 10 до 18 ч. Входните билети се продават до 17.30 ч., а общоприет билет е на стойност единствено 6 лева Музеят предлага отстъпки за пенсионери, възпитаници и фамилии, както и екскурзоводски беседи. За повече информация, обадете се на телефон 032/624 339, намерете РАМ – Пловдив в обществените мрежи или отправете своето питане на място на адрес пл. Съединение № 1 ”, канят от музея.
Фотография: Красимир Георгиев, НАИМ-БАН
 
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР