Безценните съкровища на Тракийските царе, които са част от експозицията

...
Безценните съкровища на Тракийските царе, които са част от експозицията
Коментари Харесай

В продължение на една година: Съкровищата на Пловдивския музей ще красят „Пол Гети” в САЩ

Безценните съкровища на Тракийските царе, които са част от експозицията на пловдивския археологически музей потеглят по света.  В края на тази година част от сребърните находки на Одриските царе, открити в Дуванлии и Черноземен,  ще гостуват в Северна Македония, като част от представителна галерия, проведена от Министерството на културата,  Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките и РАМ Пловдив. Те ще останат зад граница три месеца. През 2024 същите експонати  ще бъдат показани, само че като цели комплекси, в това число и въоръжението  в един от най-големите музеи в света „ Пол Гети ”. Те ще останат там за една година, дружно с Панагюрското богатство. Това разгласи шефът на археологическия музей доцент Костадин Кисьов по време на конференция за изложбата „ Власт и мощ. Късната бронзова ера по нашите земи ”. Той добави, че изложбата в „ Пол Гети ” се готви от четири години.
Прочетете още
„ Идеята е да покажем в какъв подтекст се появява Вълчитрънското богатство, което е акцент в изложбата и за какво е толкоз значимо за историческата просвета. Откриването на бронзовата сплав трансформира живота, тя е значима за земеделието, за военните дейности, основава търговски пътища. Представяме 166 предмета, от НАИМ към Българска академия на науките, само че и още едни забавни предмети, керамичните съдове, открити в пловдивския квартал Каменица от археолога Петър Детев. Посетителите ще видят и находки от Семерджиево, Горско Косово и Връбница ”, сподели кураторът на изложбата Екатерина Илиева.

Директорът на Костадин Кисьов благодари на община Пловдив, тъй като само в града археолозите не престават да работят интензивно, с помощта на финансирането от локалната власт. В момента пет екипа изследват основни обекти като Брезовско шосе, Небет тепе, Източната врата, Могилата на Южен.

„ Всички обекти, в това число и тези старите средновековни столици са замразени и чакат финансиране от Министерството на културата, в случай че изобщо има такова. Има подадени 150 плана и всички чакат, единствено ние имаме обезпечено финансиране от общината ”, сподели Кисьов.

Зам.- кметът Пламен Панов благодари на екипа на музея за инициативността и похвали самодейността Вълчитрънското богатство да пристигна тъкмо когато градът е цялостен с туристи, Той напомни, че от 2020 година насам, община Пловдив е отделила 1 250 000 лв. за археологически изследвания, за обекти като Малтепе,Форум север, Източната врата и Голямата Могила.

„ Още в първата година на мандата говорихме с доцент Кисьов да се проведат изследвания отвън центъра на града и това се случи. Археологическият музей е един от най-добре разрастващите се в града ”, сподели още той.

Изложбата ще продължи до 18 ноември.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР