Безспорно създава голяма техническа бъркотия, тъй като първо действащите договори

...
Безспорно създава голяма техническа бъркотия, тъй като първо действащите договори
Коментари Харесай

Явор Куюмджиев: Ако утре спре руският газ, за България и Европа ще настанат много тежки времена

" Безспорно основава огромна техническа неразбория, защото първо настоящите контракти са в долари. 60% са в долари, другите 40% са в евро ", това съобщи някогашният министър на енергетиката Трайчо Трайков пред Българска национална телевизия във връзка решението на Путин газ от Русия да се купува единствено в рубли.

" Ако приемем, че Русия има някаква пазарна логичност и на Московската борса всичко върви, курсът ѝ би трябвало да бъде настоящ ", добави от своя страна някогашният зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев на въпрос към какъв курс на съветската валута ще се приравняват заплащанията.

" В момента цените в българските контракти са в долари. Има две хипотези - цената от долари да се трансферира в рубли ден за ден или се преправя контракта и вместо долари се поставят рубли. Това обаче може да бъде доста по-рисковано ", добави той.

" Това е едно в допълнение затруднение в една неуместна обстановка. Това е ново равнище на проблемите ", съобщи Трайков по отношение на изтичащия контракт с " Газпром ".

" Все още няма последици от тази поръчка. Проблемът е, че съветската Централна банка е глобена, тъй като няма от къде да се купуват рубли. Засега още никой не е направил стъпка нито Русия, нито купувачите за имплементирането на тази поръчка ", добави Трайков.

" Ако на следващия ден спре съветският газ, за Европа и България ще настанат доста тежки времена. Възможно е прекачване към други производители, само че там има два съществени казуса - цена и механически благоприятни условия. Цената ще бъде много по-висока, а дружно с това няма задоволително терминали, които да компенсират доставките от Русия ", акцентира Явор Куюмджиев.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР