Политически лидер в Еквадор е убит по-малко от седмица след убийството на кандидата за президент

...
Безпрецедентното насилие, засягащо Еквадор, отне живота на още един политически
Коментари Харесай

Безпрецедентното насилие, засягащо Еквадор, отне живота на още един политически лидер, което увеличава броя на политическите... свързани убийства през последните четири до три седмици, включително това на кандидат за президент

От РЕГИНА ГАРСИЯ КАНО Associated Press, 15 август 2023 г., 12:21 ч. Избор и член на същата партия.

Стрелбата е станала в северната провинция Есмералдас. Подробностите не бяха налични веднага.

„Еквадор преживява най-кървавата си ера“, туитира Гонзалес. „Сърдечна прегръдка на семейството на колегата Педро Брионес, паднал от ръцете на насилие."

Убийството на Брайонес, който беше политически лидер в селски район на Сан Матео де Есмералдас, дойде по-малко от седмица след южноамериканската страна беше разтърсен от убийството посред бял ден на кандидата за президент Фернандо Вилависенсио, който имаше известна твърда позиция по отношение на организираната престъпност и корупцията. и бодигардове.

Убийствата им последваха фаталната стрелба на кмета на Манта на 26 юли, третият по големина град в Еквадор. Агустин Интриаго, на 38 години, наскоро беше преизбран за срок, който започна през май.

Хиляди хора бяха убити през последните три години в Еквадор, докато страната се трансформира в основен център за трафик на наркотици и картел- помогна на местни банди да се борят за контрол над улиците, затворите и пътищата за наркотици. Престъпността и насилието доминираха в дискусиите около изборите в неделя.

В интервю за Асошиейтед прес Гонзалес каза, че е обновила сигурността си след убийството на Вилависенсио, но продължи да отказва носи бронирана жилетка, твърдейки, че е християнка.

"Имам вяра в Бог; той е този, който се грижи за нас", каза тя.

Ако стане президент, тя каза, че планира да заеме твърда позиция по отношение на престъпността, да разчисти полицейските сили, да увеличи контрола по границите на страната и да инвестира в оборудване за правоохранителните органи.

Гонзалес критикува правителството на президента Гилермо Ласо за липсата на контрол в местата за задържане, които според нея затворниците и организираната престъпност са превърнали в свои продуктивни и развлекателни центрове.

Поне 400 затворници са загинали от 2021 г. по време на различни бунтове.

В събота властите преместиха лидера на една от най-мощните банди в страната, Los Choneros, в затвор с максимална сигурност. Вилависенсио обвини групата и нейния лидер Адолфо Масиас, известен с псевдонима „Фито“, когото той свърза с мексиканския картел Синалоа, че са заплашвали него и предизборния му екип дни преди убийството.

Босът на бандата беше преместен от затвор с по-лека сигурност в затвор с максимална сигурност в същия голям комплекс от центрове за задържане в пристанищния град Гуаякил. Прехвърлянето се случи, след като около 4000 войници и полицаи нахлуха в затвора, където беше държан Масиас, и иззеха оръжия, боеприпаси и експлозиви.

В отговор затворниците в затвора протестираха в понеделник и окачиха табели с искане Macías да бъде върнат обратно.

“ Искаме мирът да се върне Фито“, гласеше един от знаците, видими от пътя извън комплекса, който десетки полицаи и членове на въоръжените сили охраняваха, след като поддръжници на Масиас пристигнаха на мотоциклети, за да протестират срещу преместването му.

Властите не разкриват мотива за убийството на Вилависенсио. В петък еквадорски съдия нареди превантивно задържане за шестима колумбийски мъже, описани от властите като заподозрени в участие в убийството. ФБР помага в разследването.

Властите не разкриха веднага подробности за убийството на Briones.

Националната полиция на страната преброи 3568 насилствени смъртни случая през първите шест месеца на тази година, много повече от 2042, отчетени през същия период на 2022 г. Тази година завърши с 4600 насилствени смъртни случая, най-високият в историята на страната и двойно повече от общия брой през 2021 г.

___

Associated Репортерът Гонсало Солано допринесе за този доклад от Кито, Еквадор.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР