Безпрецедентно, след предложение на здравния министър проф. Костадин Ангелов, българският

...
Безпрецедентно, след предложение на здравния министър проф. Костадин Ангелов, българският
Коментари Харесай

Ваксината на AstraZeneca: Разликата в управленските решения в Австрия и България

Безпрецедентно, след предложение на здравния министър проф. Костадин Ангелов, българският министър председател напълно имунизацията против ковид в България с препарата на AstraZeneca (т.нар. оксфордска ваксина). Решението беше взето с обяснението, че имало – 57-годишна жена е умряла 15 часа след слагане на ваксина. Жената обаче е била с голям брой болести, като е имала над 15 години история на разнообразни сърдечни проблеми и умира точно от сърдечен арест!
Настроението за прекъсване на имунизацията потегли поради данни от Австрия, а по-късно и от Италия, за случаи на насърчаване на тромбоза след слагане на оксфордската ваксина. Става въпрос за общо 30-тина случая, при към този момент десетки милиони имунизирани в Европа, а в Австрия беше докладван 1 смъртен случай, като до момента не е излязла информация да има връзка с имунизацията. В България, ръководещите въобще не разясниха каква е статистическата възможност това да се случи и каква е статистическата възможност да развиеш тромбоза без да си имунизиран с препарата на AstraZeneca. Все още няма коментар и данни каква е статистическата възможност да се ваксинираш с друга ваксина против ковид и да развиеш тромбоза – нито от Брюксел са говорили по тематиката, нито нашите ръководещи.
Почти 24 часа преди Борисов да разгласи решението за прекъсване на всички ваксини против ковид на AstraZeneca в България, без значение от номера на партидата (проблемната в Австрия беше 5300, от нея има доставки и у нас), в Австрия стана тъкмо противоположното – имунизацията продължи с препарата продължи! Австрийският министър председател Себастиан Курц изясни, че би трябвало да има доверие в специалистите и че се стопира единствено една партида (5300), с цел да се обясни дали смъртния случай след тромбоза има нещо общо с слагането на ваксина!

На фона на всичко това, още на 10 март Европейската организация по медикаментите (EMA). В него тя категорично акцентира, че все още няма никаква доказателства оксфордската ваксина да е причина за докладваните случаи на тромбоза. И доста значимо конкретизиране – съгласно информацията от ЕМА, броят на случаите на тромбоза при имунизираните против ковид не е по-висок от този при неимунизираните! Досега EMA е открила в своите следствия, че броят на тромбоемболиите е по-малък, в сравнение с би се очаквало с броя на имунизациите, написа. Към 9 март има докладвани 22 случая на тромбоза при 3 000 000 имунизирани с препарата на AstraZeneca.
" Пряката връзка в реалност не е допустима, може да бъде и съвпадане. Това е нещо извънредно. Съдови запушвания не са се появили в изследванията за утвърждение или по време на имунизациите в Англия и те са доста бдителни там. Въпреки това човек би трябвало да проверява случая. Когато видите подобен феномен, би трябвало да разследвате и това вършат датчаните в този момент ", сподели експертът по инфекциозни заболявания Бернд Залцбергер от университетската болница в Регенсбург. Припомняме, че Дания и Норвегия също стопираха имунизацията с AstraZeneca, само че категорично предизвестиха към този момент имунизираните, да не се тормозят и че няма доказателства да има заплаха! В Дания се чака изследването на препарата за вероятен непряк резултат " тромбоза " да продължи 14 дни.
Здравният специалист на социалдемократите в Германия (SPD) Карл Лаутербах съобщи в Twitter: " Според мен, въз основа на случая в Дания, имунизацията не е трябвало да бъде спряна. Щетите за доверието са големи. Тромбозата е честа последица от COVID-19. Ваксината защищава от това ". Той упорства, че имунизацията е безвредна.
 Испания и Франция нямат терзания от AstraZeneca Испания и Франция нямат терзания от AstraZeneca
Испания не е записала до момента нито един случай на поява на кръвни съсиреци, свързани с covid имунизацията на AstraZeneca и ще прод...
Припомняме, че на 11 март, в разгара на обясненията на институциите, EMA утвърди първия пряк съперник като технология на изработка на ваксина (векторна) на AstraZeneca – " Янсен ", зад които стои американския колос Johnson&Johnson. Официално не се знае цената на нито ваксина против ковид, само че в края на 2020 година в Туитър изтекоха данни от белгийското държавно управление, съгласно които една доза на оксфордската ваксина е сред 1,78 евро, а на " Янсен " – 8,50 $! Данните бяха публикувани " простъпка " от държавния секретар на Белгия Ева Де Блеекер.

Междувременно, в полемика в профилираната Facebook група " Ваксини ", известният юрист по здравно право Мария Шаркова, която е непрекъснат посетител в утринните блокове на Българска национална телевизия, bTV и Нова телевизия, разяснява решението за AstraZeneca в България. По думите ѝ, то е неуместно, тъй като има ред по какъв начин се стопира лекарствен артикул и това не може да е еднолично решение:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР