"Безпрецедентно събитие от 1944 г. насам", "случай без аналог", история,

...
"Безпрецедентно събитие от 1944 г. насам", "случай без аналог", история,
Коментари Харесай

Има 4 неудобни въпроса за последната шпионска афера

"Безпрецедентно събитие от 1944 година насам ", "случай без аналог ", история, която може да се съпостави единствено с разкриването на така наречен "Петорка от Кеймбридж "... Това са единствено част от хвалбите, с които прокуратурата се самозасипа, откакто арестува за шпионаж в интерес на Русия група от висши военни и служители. Презентацията бе като холивудски сюжет - с видео и аудио записи, фотоси, кодови имена, дешифриране на диалози, срещи, визити. От тях трябваше да се разбере, че 74-годишен някогашен началник в българското военно разузнаване, изкарал преди 1989 година школа в съветското ГРУ, е образувал и управлявал 6-членна шпионска група. Затова и прокуратурата му дава кодовото Резидент. В групата са още брачната половинка на Резидента, някогашен негов зависещ и сегашен началник на секретното деловодство на българския парламент, зам.директор на бюджетната дирекция на Министерство на защитата, двама настоящи чиновници на работа "Военно разузнаване ".
Един от шестимата задържани е на независимост против парична гаранция, тъй като е направил цялостни признания. Останалите са с непрекъсната мярка "задържане под стража ". Доколко доказателствата ще устоят за присъда, занапред ще се разбере. Делото е засекретено. Досега се изрече единствено Петър Петков, юрист на един от на обвинените, който твърди, че в кориците на делото въобще няма доказателства, че са изнасяни секретни материали. Самият Петков е някогашен началник на боен съд. Цялата режисура обаче повдига няколко основни въпроса.

1. Откога работи групата и по кое време тъкмо е разкрита?
Прокуратурата настойчиво заобикаля да отговори на тези въпроси. Според военния министър Красимир Каракачанов групата е под наблюдаване от 6 месеца, от септември м.г. Оттогава до момента се е работило за определяне на контактите и на връзките сред нейните членове.
Сформирането на сходна група надали е станало за няколко месеца. Един от членовете й да вземем за пример - зам.-шеф на дирекцията за бюджета и разноските на армията в министерството на защитата, заема този пост от пролетта на 2017 година, от началото на кабинета Борисов-3. Същият човек е бил награден преди година с медал "За военна героизъм " 3-а степен.
По същото време, преди 2 години, прокуратурата повдигна обвинявания против тогавашният началник на военното разузнаване Пламен Ангелов и предшественика му на поста Светослав Даскалов, че са издали над 500 достъпа до класифицирана информация на НАТО и Европейски Съюз в нарушаване на закона. Прокуратурата не пропусна да означи, че се натъкнала на грозни неща - боен шпионин работел като такси на предприемач. "Не е обикновено да ти заплащат заплатата българските жители и шефът на службата "Военна информация " да укаже на представител на тази работа в другарска страна от Европейски Съюз да брифира предприемач, т.е. да го запознае с проблеми, които касаят неговите бизнес ползи, и този представител на "Военна информация " да му е таксиметров водач няколко дни. Ако това не е обидно за един български офицер, то би трябвало да е обидно за българските жители ", гневеше се тогавашният зам.главен прокурор Иван Гешев. Не е известно да има придвижване по това дело. Пламен Ангелов обаче бе освободен като началник на военното разузнаване и на негово място бе назначен сегашният му шеф Велко Атанасов. Интересен подробност е, че тъкмо през септември, когато стартира наблюдението на шпионската група, за Атанасов бе публикуван противен компромат.
Друго индиректно доказателство, че групата е работила от дълго време, е фактът, че през последните години прокуратурата и Министерство на външните работи на няколко пъти изгониха съветски дипломати за шпионаж. При всеки скандал държавното обвиняване твърдеше, че има забъркани български жители са получавали финансови облаги от изгонените дипломати, които се интересували от договорката за новите бойни самолети F 16 и желанията на България да купи бойни дронове. Дипломатите, които съгласно прокуратурата са работили от 2016 година насам, даже бяха свързани със "зачестили странни произшествия в български военни фабрики ". В нито едно от известията обаче не пишеше да са задържани българските жители, предоставяли информацията.

2. Откога шпионите предават персонално секретната информация в посолството?
Прокуратурата постави много старания да опише какъв брой опитни са хванатите шпиони, по какъв начин са употребявали специфични телефони, по какъв начин са снимали информацията, с цел да се оставят следи... "Това е една тайна група, които са подготвени. Бивши разузнавачи, сегашни разузнавачи, които са подготвени да се укриват ", натъртва прокуратурата.
И на фона на всичко това - информацията е излъчена от брачната половинка на резидента, която влиза в съветското посолство измежду бял ден през парадния вход. Там тя получавала указания за дилемите и пари за информаторите. 74-годишният Резидент пък съумява да избяга при ареста и го намират до... съветското посолство. Ако всичко това е истина, шпионите са не експерти, цялостни некадърници.

3. Защо основният прокурор Иван Гешев се засилва тъкмо по това дело?
Главният прокурор Иван Гешев беше липсващ от общественото пространство, само че употребява следствието, с цел да се върне с гръм и тропот - даде брифинг и изявленията по всички вероятни малките екрани. И в обичайния си жанр изсипа един куп хрумвания, които се разминават с разбиранията за демократична страна. Така да вземем за пример той пропагандира за смяна в Глава Първа на Наказателния кодекс, тъй като текстовете били от 1968 година "Въпросът е за какво някой не актуализира примерно закононарушенията, свързани с глава 1 от Наказателен кодекс, закононарушенията против Републиката, които са доста остарели, доста сложни, със модерни публични връзки, които би трябвало да се пазят. Примерно така наречен сътрудници за въздействие “, сподели Гешев. И се възмути, че в България може да се направи партия с непознато финансиране, която да пази непознат народен интерес, и за това да заплащат непознати организации и страни. „ И това да е законно и да няма никаква наказателна отговорност “, съобщи Гешев. Не е доста ясно кого тъкмо засяга, само че доста партии употребяват непознато финансиране и експертиза за образование на актива си и за писане на стратегии или закони да вземем за пример.
Гешев се оплака и от ориста на военното правораздаване. "Рефрена с промените го слушаме от 1989 година Дадох едно съпоставяне неотдавна – промяна е да бутнеш една къща и по-късно да питаш за какво вали. А би трябвало, в случай че може, да си оправиш просто покрива. Тази промяна е това, което споделих за военното правораздаване. Почти го унищожихме и в този момент споделяме – нямаме военни прокурори, нямаме военни следователи, нямаме съдии, а имаме пожар ", разгласи Гешев. В този дух и туитна: "Поредната “реформа” съвсем закри военното правораздаване. Няколко от останалите съдии заседаваха съвсем 24 часа, до 05.00 часа тази заран. България може да се гордее с тези магистрати! ".
Тук още веднъж не е доста ясно какво тъкмо желае Гешев. От една страна, измененията във военното правораздаване бяха направени от Висш съдебен съвет и ръководещото болшинство, което го избра за основен прокурор. От друга страна, има има неоправдателно решение на Европейския съд по правата на индивида от 28 ноември 2019 година по делото "Мустафа против България ". По този проблем Страсбург приема, че военните съдилища не са способени да преглеждат каузи на цивилни даже тогава, когато на съд е изправена група, в която има военни и цивилни. "Очевидно основният прокурор има добре развито възприятие за черен комизъм, тъй като това, с което той се гордее, неизбежно води до наказание на страната в Страсбург ", разяснява пред "Сега " адв. Михаил Екимджиев пред "Сега ".

4. Защо шпионските каузи стартират шумно и приключват безславно?
Почти идентична история се разигра преди 20 години - на 6 март 2001 година Тогава възрастният о.з. полк. Яни Янев, някогашен началник на аналитичното звено на Разузнавателно ръководство (РУМНО), която в този момент е работа "Военно разузнаване ", бе задържан пред вратите на съветското посолство в София с чанта със секретни материали. Поне по този начин твърдяха Националната работа "Сигурност " и прокуратурата. В Министерството на защитата бе задържана Лиляна Гешева, началник на секретната секция на работа "Военна информация ". Двамата бяха упрекнати за оповестяване на държавна загадка, което се санкционира от 3 до 10 година затвор. България изгони трима съветски дипломати, а незабавно по-късно в София дойде тогавашният началник на ФБР Луис Фрий. Визита, която се смяташе за потупване по рамото за смелостта.
8 години по-късно, през юни 2009 година, Върховният касационен съд дефинитивно ги оправдава. Върховните съдии одобряват, че на процедура няма никакви доказателства за издаване на държавна загадка. Откритите в тях материали не са класифицирана информация, което е категорично условие при обвинявания в шпионство.
Сега детайлите по арестите се повтарят и още веднъж има изгонени съветски дипломати, както и потупване по рамото от Съединени американски щати и Англия. Което даде храброст на премиера Бойко Борисов да разгласи: "Заявявам към ръководителите на съветските дипломати: "Спрете да шпионствате в България! Искам да благодаря и персонално на основния прокурор за персоналната му ангажираност, тъй като това не е правено до момента... С Русия имаме положително партньорство в редица сфери, само че тази шпионска активност би трябвало да спре! България все по този начин уверено ще отстоява националната си сигурност и евроатлантическа принадлежност ".
Във всички тези случаи обаче някак си проличава, че Русия не приема насериозно българските дейности. Придържа към реципрочното експулсиране на дипломати, само че без внезапните мнения, които съпровождат сходни кавги в други страни. Което е явен знак, че съветските ползи у нас не са кой знае какъв брой наранени и шпионските циркове въобще не им вредят.

Александър Александров, "Сега "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР