Безпрецедентно 14 социалисти бяха изключени по време на заседанието на

...
Безпрецедентно 14 социалисти бяха изключени по време на заседанието на
Коментари Харесай

Другарски съд в БСП: Конгресът изключи 14 социалисти, сред тях Добрев, Витанов и Жаблянов

Безпрецедентно 14 социалисти бяха изключени по време на съвещанието на най-висшия орган на партията. Конгресът на Българска социалистическа партия направи това, което пленумът в петък не съумя, а дружно с тях в профил и Кирил Добрев за държание, което е в прорез с устава. 

Предложението за разискване на партийния статус на тези делегати и налагане на мярка за партийно влияние " изключване " направи Таско Ерменков. Извън формалното пояснение за непочтено държание повода е, че огромна част от тях се качиха на сцената на конгреса при започване на съвещанието, откакто не им даваха думата. Те бяха отстранени с 490 гласа " за ", 82 " срещу " и 28 " въздържали се ", а формалното предложение направи Таско Ерменков.

Така конгресът приключи участието на Светлана Шаренкова, Ваня Добрева, Анна Пиринска, евродепутата Петър Витанов, досегашния юношески водач Николай Бериевски, Петя Михалевска, Петко Димитров, Костадин Бурджов, Ленко Петканин, Атанас Атанасов, Петко Димитров, някогашния народен представител Валери Жаблянов, Ралица Андреева, проф. Ваня Добрева и Мартин Жлябинков.

Заместникът на Нинова - Атанас Зафиров, пък изброи по кои текстове от устава са изгонените от партията - за отвод да извършват решенията на партийните органи, да работят за единството на Българска социалистическа партия и с държанието си да пазят положителното име на партията.

Като второ решение след първата порция изключени социалисти беше гласувано отстраняването от Българска социалистическа партия на Кирил Добрев. Мотивите изложи зам.-председателят Атанас Зафиров, като уточни, че няма по какъв начин оправданият от Върховен административен съд като член на Националния съвет Добрев да остане в партията, тъй като същевременнно е изключен от редиците й преди този момент. За неговото изключване гласоподаваха 498 социалисти, 24 бяха " срещу ", а 15 се въздържаха.

Предложението за изключването предизвика възмущението на дългогодишния член на ЦИК, юристката Румяна Сидерова, която предизвести, че такова нещо не се е случвало и по времето на Вълко Червенков. Тя разгласи сходен акт за изцяло противоуставен.

" Съжалявам, приятели, в случай че гласувате, ще приемете противоуставно решение. И второ - на такова позорище аз участвам за първи път. Всякакви лозунги за единение олетяха в пространството. Това към този момент не е партията, в която съм влизала през 1975 година като студентка ", съобщи пред конгреса Сидерова.

" На какво наподобява това? Има си способи, има си организации. Така няма да решите кадровия въпрос, по този начин ще го задълбочите ", предизвести тя.  " Осъзнайте се какво вършиме, имам обратно предложение ", сподели уважаваната юристка, само че на него не беше обърнато внимание.

Един от изключените, Валери Жаблянов, съобщи, че партията е на път да се трансформира в извънпарламентарна. 

" Когато се вземат политически решения, които се основават на персоналното предпочитание, каприза и засегнатата чест на ръководителя, това е различен тип ръководство. Надявах се, че този орган въпреки всичко може да осмисли сериозно къде се намираме като партия. Този изключен, оня включен, ваш и наш лист, това е едно положение, разказано като " война на всеки против всеки ". Превръщаме се в отричане на демокрацията и свободата, на всичко това, което Българска социалистическа партия е отстоявала и в най-идиотските години на Костовизма ", съобщи Жаблянов.

" Времето изтича. Съжалявам, че конгресът реши да се придържа към най-простото предписание - този, който ни основава главоболие, най-добре да го няма ", заключи той.

" В партията Българска социалистическа партия има еднопартийност, а не многопартийност, не да се хулиганства и да прави партията за смях пред целия дипломатически корпус ", отвърна Таско Ерменков, който направи предлагането за дисциплинарната мярка, като взе мотив от митинга при започване на конгреса и обвиняванията на към 250 социалисти в процедурни хватки и недопускане на делегати. Толкова бяха социалистите, които в символ на митинг демонстративно напуснаха и залата по време на отчета на Корнелия Нинова. Недопуснатите делегати скандираха " оставка " в коридорите на конгреса. 

Именно поради това Ерменков прикани за санкции за " антипартийно, хулиганско, невъзпитано държание ". " Ако ние продължим с това държание на 20-ина наши, хайде с компромис ще го кажа, приятели, които не знаят какво е образование, които не знаят какво е това партийно държание и партийна дисциплинираност, мисля, че няма да стигнем надалеч ", предизвести той. Ерменков настоя Изпълнителното бюро и пленум след него да се занимаят с държанието им, тъй като тези социалисти  " опозориха партията пред целия български народ ".

Ерменков сподели, че в петък е бил единственият, който е помолил да не се подхващат такива ограничения. " Видимо съм ги надценил, те нямат морал ", заключи той. Но въпросът въобще не стигна до пленум и до съвещание на управлението, а беше скорострелно решен още на конгреса.

По-рано Мандатната комисия не позволи Кирил Добрев и Калоян Паргов като делегати на конгреса и не призна възобновяване на Добрев. По отношение на Калоян Паргов комисията реши, че не е изтекла една година от наложеното му наказване, заради което не е пратеник на конгреса. Шефката на комисията АтанаскаТенева регистрира, че от 976 делегати на Конгреса, участват 800, а 175 ги няма, като сред двата конгреса Михаил Миков е напуснал партията.

Малко след 16.00 часа конгресът беше преждевремнно закрит с обяснението, че дневният ред е привършен. Първоначално форумът трябваше да протече в два дни - на 11 и 12 февруари. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР