Безпрецедентната суша принуди португалското правителство да препоръча на 43 района

...
Безпрецедентната суша принуди португалското правителство да препоръча на 43 района
Коментари Харесай

Заради сушата: В Португалия увеличиха цената на водата

Безпрецедентната суша принуди португалското държавно управление да предложи на 43 региона краткотрайно да покачат цената на водата на своите най-големи консуматори , както и да преустановят почистването на улиците и поливането на публичните паркове и градини, съобщи Ройтерс.

Континенталната част на Португалия страда съществено от рисково сухото време, последвало горещите талази от последните месеци, заяви националният метеорологичен институт на страната.

Министърът на околната среда и климата Дуарте Кордейру разгласи нощес, че от 61 язовира в страната 10 се намират в сериозна обстановка с водни ресурси под 20% от техния потенциал.

Почти пресъхналите язовири доставят 40 региона в северните и централни елементи на Португалия , а други три са в подвластната от туризма историческа провинция Алгарве.

Въпреки че Португалия разполага с нужните ресурси във водните си резервоари за две години напред, десетте в сериозна обстановка не разполагат с задоволителни количества за една година, сподели още Кордейру.

В Португалия има общо 278 региона, които дават отговор независимо за снабдяването с вода на популацията. В тези 43, които са най-засегнати, министърът разгласи, че държавното управление предлага през тежкия интервал на изсъхнало време да се усили цената за семейства и компании, които употребяват повече от 15 кубика вода месечно. Едно приблизително домакинство в Португалия изразходва 10 кубика за месец.

Засегнатите региони би трябвало също по този начин " да преустановят краткотрайно несъществени действия, които са свързани с приложимост на вода, като миенето на улици, поливането на зелени площи, работата на фонтани и басейни " , уточни Кордейру, като увери, че държавното управление ще помогне за бързото въвеждане на ограниченията.

" Винаги има законова опция да въведем ограничения със мощ, а не с рекомендации, само че това не се постанова на този стадий ", сподели министърът и добави, че регионите са подготвени да подхващат нужните дейности.

През февруари държавното управление подреди шест язовира да спрат производството на електрическа енергия, а от този месец беше прекратено напояването на голф игрищата и публичните паркове и градини в Алгарве.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР