Безпрецедентната парламентарна криза, заради невъзможността да се избере председател на

...
Безпрецедентната парламентарна криза, заради невъзможността да се избере председател на
Коментари Харесай

Втори ден депутатите не успяха да се разберат за председател на парламента

Безпрецедентната парламентарна рецесия, поради невъзможността да се избере ръководител на националното заседание ще продължи и на следващия ден.

Сутринта до балотаж стигнаха Йордан Цонев от Движение за права и свободи и Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, само че никой от двамата не получи повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. В процедурата по желание номинираните за ръководител бяха четирима, само че откакто снощи  „ Продължаваме Промяната “ отдръпнаха кандидатурата на Никола Минчев, в надпреварата останаха претендентите на Движение за права и свободи – Йордан Цонев, ГЕРБ-СДС – Росен Желязков, на „ Българска социалистическа партия за България “ – Кристиан Вигенин и на „ Възраждане “ – Петър Петров.

Вежди Рашидов, който управлява съвещанието, разяснява, че резултатът е предстоящ и този „ театър “ е от през вчерашния ден насам.

По обяд „ Продължаваме промяната “ предложиха да се срещнат на съвещания водачите на парламентарно показаните партии, с цел да се излезе от патовата обстановка и да се откри излаз от парламентарната рецесия, само че никоя от партиите не се отзова на поканата им.

Кирил Петков и Асен Василев останаха сами в уречения час и повториха, че са налице „ подмолни сделки “ за лъчение на ръководител, в които те не желаят да вземат участие, заради което са организирали и обществените съвещания.

Официален отвод пристигна единствено от ГЕРБ-СДС, които авансово обявиха, че няма да отидат, тъй като мястото за избор на ръководител и излаз от блокажа на Народно събрание е единствено пленарната зала, изясни Десислава Атанасова. А малко по-късно оповестиха, че изтеглят номинацията на Росен Желязков за ръководител на Народното събрание.

Преди гласуването отказ си направи почетния ръководител на Народното събрание Вежди Рашидов, чието име също стартира да се появява като възможен претендент. Той беше препоръчан от ГЕРБ-СДС за ръководител на 48-ото Народно заседание, като най-възрастния депутат.

„ Моля, оттук насетне отдръпвам номинацията си, отдръпвам я в името на разсъдъка “, съобщи Вежди Рашидов от трибуната на Народното събрание.

„ Аз ще съм благополучен, в случай че вие през днешния ден изберете ръководител на Народното събрание, сподели той. Това е доста значимо нещо, касае ориста на хиляди хора “, добави Рашидов.

Той се извини от трибуната на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова за държанието си преди: „ Имали сме „ остри влизания “ с госпожа Нинова, само че през днешния ден ме гризе съвестта с една дама по този начин да се държа “, добави Рашидов.

Трима останаха на финалната права – Йордан Цонев, който получи поддръжката на 102-ма депутати, срещу 66 гласоподаваха, въздържаха се 57, Кристиан Вигенин, за който гласоподаваха 74 национални избраника, срещу бяха 7, а 144-ма се въздържаха и Цвета Рангелова от „ Възраждане “, която  бе подкрепена от 27, срещу 86, въздържали се 112.

Така на балотаж се явиха първите двама с най-вече гласове – Йордан Цонев и Кристиан Вигенин, само че никой от тях не събра нужните им 121 гласа. Цонев взе 102 гласа „ за “, срещу гласоподаваха 67, въздържали се 56, а Вигенин получи поддръжката на 73-ма, срещу бяха 11, въздържаха се 141.

Така изборът на ръководител на Народното събрание още веднъж удари на камък и депутатите не съумяха да се обединят към безспорна кандидатура, която да оглави 48-то Народно събрание. Дебатът и гласуването ще продължат на следващия ден в 10.ч.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР