Безпрецедентен опит за атентат срещу кортежа на главния прокурор беше

...
Безпрецедентен опит за атентат срещу кортежа на главния прокурор беше
Коментари Харесай

Алексей Петров със сензационно интервю за атентата срещу Гешев: Децата си ли е искал да погуби!?

Безпрецедентен опит за атентат против кортежа на основния прокурор беше изработен в понеделник. Взривно устройство настрана от пътя, по който колите минаха, беше задействано. Огледите на място не престават и през днешния ден, а институциите са накрак.
Доц. доктор Алексей Петров, началник катедра „ Политически науки и национална сигурност “ в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ разяснява пред агенция .
– За пръв път в новата история на България има опит за нападение против представител на висшата държавна власт. Какъв знак е това, съгласно вас, и за какво основният прокурор е обект на терористичен акт?
– Във въпроси си вие класифицирате казусът с основния прокурор като терористичен акт, от което следва и отговор на въпроса „ Защо? “. Като терористичен акт се дефинират единствено дейности, които са политически стимулирани. В случая, дейностите са политически стимулирани поради позицията на основния прокурор и, несъмнено, многото политика към него, по принцип.
– Има ли политически детайл в този опит за нападение?
– Един случай може да се класифицира като престъпен акт, акт на проведената престъпност или терористичен акт. Терористичен акт се класифицира подобен случай, в който има политически претекстове и последващият резултат е боязън в обществото, основаване на чувство у хората за неустановеност, което може да прерасне в неодобрение към властта, която не обезпечава сигурност. Така е по формулировка.
Т. е. в този случай, който се класифицира като терористичен акт, несъмнено, че по хипотеза би трябвало да става дума за политически претекстове. Ако отсъстват политическите претекстове, тогава казусът би трябвало да бъде систематизиран като престъпен.
– Стана ясно, че тротиловият еквивалент на бомбата е към 3 кг, че гърмежът е задействан с боен дрон, че основният прокурор в последния миг е сменил автомобила си. Това са доста съществени данни. Как би трябвало да ги разбираме? Каква е била задачата – да бъде погубен, да бъде сплашен или е имало някакъв различен претекст и мотив?
– По отношение на способа на задействане на взривното вещество не мога да се наемам, тъй като липсва информация. Относно военния дрон – имам сътрудници, които са едни от най-хубавите експерти в Европа и преподават в катедрата „ Защита от офанзива с дрон “ – те биха дали по-изчерпателен отговор.
Сериозното в тази ситуация, значимото, тревожното, е информацията, че в последния миг основният прокурор си е сменил автомобила.
– Защо да е обезпокоително?
– Защото мощността на гърмежа е задоволителна да порази автомобил, в случай че не е брониран. Ако той (б.а. – основният прокурор) не си е бил сменил автомобила в последния миг, вероятността да се стигне до съдбовен край за него и фамилията му сякаш е налице. Това е задоволително мощен гърмеж за неброниран автомобил.
– Някои „ специалисти “ настояват, че атентатът е инсцениран. Смятате ли, че някой с лека ръка може да подложи на риск фамилията си?
– Интуитивно следва да се отхвърли тази версия за инсценировка поради брачната половинка и децата в автомобила. От друга страна пък, професионално, не би трябвало да отпада нито една версия от обсъжданите. Това дано оставим на проверяващите.
При по-голямата част от терористичните актове постоянно се приказва за инсценировка. Например, към този момент повече от 20 години, до през днешния ден, интензивно се твърди сходно нещо и за терористичния акт против Световния търговски център в Съединени американски щати.
– Какво да чакаме да се случи след този терористичен акт?
– Прокуратурата и институциите в страната да заявят ясно, че няма да се поддадат на боязън, с цел да успокоят обществото, че могат да му обезпечат сигурност.
– Днес имаше митинги на прокуратурата в цялата страна, държавните обвинители го обявиха, че няма да се поддадат на напън.
– Правилно, такива би трябвало да бъдат държанието и дейностите на институциите при такава обстановка.
– Кой би могъл да е гарант и причинител на сходно нападение? Кой би имал интерес?
– Ако приказваме за терористичен акт, субектът в тази ситуация е някой, който желае обектът да си промени държанието по различен метод. В друга посока. Това е част от дефиницията, тъй че аз единствено това мога да кажа.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР