Безпочвено е стигмата „болен от ХИВ/СПИН“ да продължава да битува

...
Безпочвено е стигмата „болен от ХИВ/СПИН“ да продължава да битува
Коментари Харесай

Близо 300 пациенти с ХИВ лекува Секторът за пациенти с придобита имунна недостатъчност в УМБАЛ „Свети Георги“

Безпочвено е стигмата „ болен от ХИВ/СПИН “ да продължава да битува в нашето общество. При съблюдаване на назначена здравна терапия, носителите на вируса водят живот като всички останали – вървят на работа, основават фамилии и не съставляват заплаха за близките. В наши дни ХИВ-позитивни майки, приемащи нужните лекарства, раждат деца, които не са носители на ХИВ. Това описа в Световния ден за битка със СПИН – 1 декември, доцент доктор Иван Балтаджиев, доктор от Сектора за пациенти с добита имунна непълнота към Клиниката по инфекциозни заболявания на УМБАЛ „ Свети Георги “ в Пловдив.

В бранша амбулаторно се наблюдават почти 300 пациенти с ХИВ/СПИН, като средногодишно се записват 30-40 новооткрити случая на пациенти на всякаква възраст. Предоставя се и стационарно лекуване в обособена постройка на Клиниката по инфекциозни заболявания за тези, които имат потребност от болничен престой. На всеки 6 месеца се вършат характерни проучвания: CD4 и вирусен товар, описа още доцент Балтаджиев.

Секторът за пациенти с добита имунна непълнота в УМБАЛ „ Свети Георги “ е един от общо петте центъра в страната и обгръща лекуването на пациенти в Централна и Югоизточна България. Останалите браншове също са в държавни академични лечебни заведения – в София, Варна, Плевен и Стара Загора. Тъй като няма райониране всеки пациент може да се записва във всеки един от центровете или да се реалокира в различен център на следващ стадий.

Синдромът на добита имунна непълнота е открит за първи път през 1981 година, когато лекари от Съединени американски щати разказват случаи на пневмоцистова пневмония при хомосексуални мъже. Причинителят на болестта – човешкият имунодефицитен вирус (HIV) е изолиран съвсем по едно и също време от 2 екипа учени – във Франция.от проф. Люк Монтание и в Съединени американски щати от проф. Робърт Гало.

В България първите случаи са разказани през 1986 година от проф. Б. Илиев. СПИН е най-голямата пандемия в човешката история. От времето, когато е открит, до 2020 година общият брой инфектирани е близо 75 млн. души, а заболяването е предизвикала почти 36 млн. смъртни случая в целия свят.

През 2020 година към 37 млн. души са живели с ХИВ и през същата година са настъпили 680 хиляди смъртни случая в резултат на вируса.

България е страна със относително ниско разпространяване на ХИВ в общата популация на човечеството. От 1987 година до 2020 година са регистрирани 3500 пациенти, а близо 1900 се наблюдават, като 98% от тях са на модерна антиретровирусна терапия (АРТ). В първите години на пациентите се е налагало на ден да одобряват огромен брой таблетки от предписаните лекарства и са имали голям брой и тежки странични резултати. Днес този брой е редуциран до 1-2 таблетки, а страничните резултати са сведени до най-малко. Също по този начин продължителността и качеството на живот след разкриване на носителството са като при останалите хора, разяснява доцент Балтаджиев.

Той акцентира, че поради вероятното обществено отменяне на болните от СПИН/ХИВ, тяхната анонимност е обезпечена с идентификационен номер, който заменя името при приемане на медикаментите, при съвещания и други медицински процедури. Лекарствената терапия е изцяло безвъзмездна даже и за неосигурените здравно пациенти, тъй като разноските за амбулаторно (извънболнично) и стационарно (болнично) следене и лекуване на ХИВ/СПИН у нас се покриват напълно от бюджета на Министерство на здравеопазването, т.е. от републиканския бюджет, а не от Националната здравноосигурителна каса.

Статистиката демонстрира, че през 2020 година в България са регистрирани 183 нови пациенти с ХИВ, а 28 са умряли. Заразяването се е случило по полов път при 92% от новооткритите, а над 6% са се заразили след инжекционна приложимост на опиати.

Според доцент Балтаджиев, без значение от постигнатия огромен триумф в лекуването на ХИВ/СПИН, към момента има доста провокации в битката с него. Трябва да не престават разяснителните акции за безвреден секс, за потребление на самостоятелни игли и спринцовки от венозните наркомани и, не на последно място, да се преодолее стигмата в обществото във връзка с хората, живеещи с ХИВ.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР