Безплатното саниране на жилищни сгради приключва, обяви министърът на околната

...
Безплатното саниране на жилищни сгради приключва, обяви министърът на околната
Коментари Харесай

Трябват 60 млрд. евро за санирането на сградите в България, но 100% безплатно – повече няма да има

Безплатното саниране на жилищни здания завършва, разгласи министърът на околната среда и водите Юлиан Попов. Според него 100% безплатно финансиране към този момент е невероятно, а опция са частните вложения и персонално присъединяване на притежателите. 
Прочетете още
Енергийно бедните ще бъдат подпомагани, с цел да няма обществено разслоение в процеса. Попов заяви още, че за енергийното възобновяване на сградния фонд в България са нужни 60 милиарда евро, оповестява БНР.

Повече от 66 000 здания се нуждаят от енергийно възобновяване. Досега с грантови безплатни средства са актуализирани едвам 4% от тях. Това следва за още 700 здания, след което ще се премине към финансиране само с частен капитал и самоучастие на притежателите, сподели министърът на околната среда и водите:

" Ако ние отделяме всяка година по 1 милиард евро обществен запас, това са пари за 60 години. Тоест, в случай че ние вървим с този метод на вложение на 100% обществен запас в обновяването на здания, българският сграден фонд ще остане постоянно 70-те, в най-хубавия случай - ранните 80 години ".

Въпреки че държавният запас не е задоволителен, с цел да подсигурява темповете на енергийното възобновяване на сградния фонд, преустановяването на безвъзмездното финансиране ще докара до обществено разслоение в обществото, предизвести министърът.

От своя страна, заместник-министърът на районното развиване Ангелина Бонева уточни, че Националният декарбонизационен фонд ще подкрепи енергийно бедните.

" От 100% грантово финансиране би трябвало най-сетне да се премине към самоучастие, към частно финансиране. Само с обществени пари няма да стане. Публичните пари от ден на ден би трябвало да се насочат към подкрепяне на енергийно бедните ". 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР