Безплатното ползване на учебници и учебни комплекти да е принцип

...
Безплатното ползване на учебници и учебни комплекти да е принцип
Коментари Харесай

На първо четене: Безплатни учебници за учениците до 12. клас


Безплатното прилагане на учебници и образователни комплекти да е принцип за всички стадии на учебното обучение и да обхване всички възпитаници от 1. до 12. клас за обезпечаване на еднакъв достъп до обучение. Това плануват признатите единомислещо със 178 гласа на първо четене промени в Закона за предучилищното и учебното обучение, препоръчани от " Българска социалистическа партия за България ".

Необходимите средства за безвъзмездни учебници от 8. до 12. клас все още, с регистриран инфлационен показател, възлизат на към 80 млн. лева за първата образователна година от използване на законопроекта, надлежно по 8 млн. лева за втората и третата година от използването на учебниците, показват в претекстовете си вносителите.

Цените на учебниците затрудняват редица фамилии, уточни Веска Ненчева от левицата и един от създателите на измененията. Този въпрос има доста бездънен обществен смисъл, бихме помогнали на близо 300 хиляди деца и техните фамилии, акцентира и водачът на " Българска социалистическа партия за България " Корнелия Нинова. Тя добави, че предлагането е импортирано и по закона за удължителния бюджет.

От " Български напредък " оповестиха, че сред двете четения ще упорстват да бъдат включени и електронните учебници. Мукаддес Налбант съобщи поддръжка на Движение за права и свободи за законопроекта. Между двете четения те ще предложат промени в някои от периодите, тъй като сумата от към 80 млн. лева я няма до приемането на нов бюджет за 2023 година Разумно е да се стартира с общообразователните дисциплини при съществуване на бюджетна обезпеченост, счита Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС.

Николай Денков от " Продължаваме промяната " съобщи, че те поддържат безвъзмездни учебници за обощообразователните предмети от 1 до 12 клас. Според него средствата за тях ще могат да бъдат обезпечени за 2023 година Ние желаеме да осигурим достъп до учебници за всички младежи в България, акцентира депутатът, представен от Българска телеграфна агенция. От " Възраждане " също показаха поддръжка за законопроекта.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР