Безплатното мобилно приложение за детско здраве HealtyKid Sofia вече функционира.

...
Безплатното мобилно приложение за детско здраве HealtyKid Sofia вече функционира.
Коментари Харесай

Пътеводител за педиатричните грижи в София

Безплатното мобилно приложение за детско здраве HealtyKid Sofia към този момент действа. То съдържа подробна и настояща информация за детските лечебни заведения в София, с цел да улесни избора на детски доктор при положение на потребност.

Зад създаването му стоят доктор Таня Андреева, педиатър, и нейна другарка, а вложените средства са персонални. Идеята за основаването на приложението се ражда преди три месеца, с цел да запълни празнота, която съществува в София от близо 40 години. През 1978 година стартира градеж на Национална педиатрична болница, която да сплотява всички детски експерти. През годините до момента планът е изоставян неведнъж и към момента чака своето развиване.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Като студентка Таня Андреева работи в Клиниката по детска кардиология към Националната кардиологична болница. " Там ежедневно транспортираха новородени с тежки сърдечни пороци от родилните отделения. Тогава сестрите ми разказваха, че е имало концепция Националната педиатрична болница да бъде обвързвана с топла връзка с " Майчин дом " и всички новородени със сърдечни болести доста бързо да се поемат от детските кардиолози, а всички съвещания с други детски експерти да стават навреме и елементарно. Оттогава е и моята фантазия. " По време на специализацията си доктор Андреева ежедневно преглежда деца на родители, обиколили няколко лечебни заведения, преди да намерят точния за казуса на детето си експерт.

Част от предисторията на създаването е и присъединяване на доктор Андреева в учредения от пациентски организации и педиатри тази година Инициативен комитет за построяването на Национална педиатрична болница " Детски здравен парк ". За Таня на всички места по света такива центрове са в основата на положителната педиатрична процедура. След поредност от обществени изяви, демонстриращи потребността от " Детски здравен парк ", на нейна другарка и майка на малко дете й хрумва концепцията да обединят детските лечебни заведения най-малко в мобилно приложение. Консултират се с адвокати и с сътрудници педиатри. Разработката е на " Спийдфлоу България ".

" Не сме заимствали хрумвания от сходни приложения. Не знам дали има такива, тъй като всяка европейска столица си има обединена детска болница (по информация, изнесена пред медиите от Българската педиатрична асоциация - бел. авт.). " Тяхната концепция получава поддръжка от Инициативния комитет на " Детски здравен парк ", асоциация " Родители ", Националната мрежа за децата и Националната асоциация на децата и младежите с диабет.

В приложението са заложени незабавните положения при децата и недоволствата, за които неотложно би трябвало да бъде потърсена помощ. Навигацията е лесна, лечебните заведения излизат по отношение на заложените признаци и близостта до нас. Родителите могат да наблюдават идните имунизации, профилактични прегледи и проучвания на детето, като след въвеждане на рождената му дата получават уведомление за всеки наложителен обзор и/или ваксина.

Според доктор Рангачева, педиатър с повече от 40-годишна процедура, календарът в приложението би бил от облекчение за нея и сътрудниците й и би предотвратил закъснелите и отсрочени визити на родителите в центъра. " Това би облекчило и нас – постанова се да ги търсим за имунизации и профилактични прегледи, тъй като откакто детето им навърши годинка, престават да бъдат толкоз постоянни. "

Две майки от София ни споделиха първите си усещания от приложението. Според Р. Караколева, на 33 години с съвсем двегодишна щерка, секцията за незабавни случаи е суперполезна. " Наблюденията ми са, че постоянно родителите не знаят къде да заведат децата си. В това число включвам и себе си. Не инцидентно всяко второ запитване по родителските групи във Facebook е точно за това. " На В. Киен, на 25 години с щерка на 10 месеца, й харесва календарът, който припомня за идни прегледи и ваксини.

Целта на приложението е информативна – къде и какви детски експерти работят. Особено в ранна детска възраст, положенията бързо минават в сериозни, приложението ги упътва за педиатричните грижи в София. " Не се наемаме да оценяваме никого, нито да подсигуряваме качеството на лекуването. Оценката за лекарите е доста субективна. Добър съгласно пациента е лекарят, който е оказал помощ. "

healthykid.eu
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР