Безплатни прегледи за туберкулоза започват от днес в лечебни заведения

...
Безплатни прегледи за туберкулоза започват от днес в лечебни заведения
Коментари Харесай

Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

Безплатни прегледи за туберкулоза стартират от през днешния ден в лечебни заведения за диагностика и лекуване на туберкулозата в регионалните градове на страната, оповестиха от Министерството на здравеопазването.

На 24 март се отбелязва Световния ден за битка с туберкулозата, а тази година мотото на самодейността е: „ Да! Ние можем да спрем туберкулозата! “.

Общият брой на записаните с туберкулоза хора през 2022 година е 775, по предварителни данни. За съпоставяне през 2012 година техният брой е 2280. Запазва се наклонността броят на мъжете да е два пъти по-голям от този на дамите. Най-засегнати са възрастовите групи, както следва: от 45 - 54 година - 23%, над 65 година - 22%, от 55 - 64 година - 20%, от 35 - 44 година - 16%, от 25 - 34 година - 9%. През 2022 година са регистрирани 49 случая на туберкулоза във възрастовата група от 0 - 17 година, което е 6,3% от всички случаи в страната.

От здравното министерство показват, че вследствие на осъществяването на Националните стратегии за предварителна защита и надзор на туберкулоза в България e налице наклонност за трайно понижаване на заболеваемостта от туберкулоза - от 26,6 на 100 хиляди население през 2012 година до 14,8 на 100 хиляди през 2022 година, по предварителни данни.

В България диагностиката, лекуването и профилактиката на туберкулозата са безвъзмездни, без значение от здравноосигурителния статус на жителите. Министерството на здравеопазването обезпечава всяка година както финансов запас за противотуберкулозни медикаменти от първи ред, медикаменти за химиопрофилактика, ваксини, диагностикуми и консумативи за лабораториите, по този начин и финансиране на лечебните заведения за лекуване на туберкулоза. Болестта е лечима и предотвратима, стига да бъде открита в точния момент и да бъде извършено качествено лекуване.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР