Безплатни онлайн консултации за пациенти с хронични бъбречни заболявания, прекарали

...
Безплатни онлайн консултации за пациенти с хронични бъбречни заболявания, прекарали
Коментари Харесай

Безплатни консултации за пациенти с бъбречни заболявания, прекарали COVID-19 |

Безплатни онлайн съвещания за пациенти с хронични бъбречни болести, прекарали COVID-19, провежда Клиниката по нефрология на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ във връзка Световния ден на бъбрека, който се отбелязва през днешния ден. Консултациите ще бъдат от 15 до 21 март 2021 г и ще се организират през профилираната здравна платформа Healthyco.

За да заявят консултация със експерт, пациентите ще би трябвало да се запишат. Платформата дава опция за изпращане на всевъзможни проучвания, които ще оказват помощ на лекарите да се ориентират в тежестта на болестта.

„ Много от хроничните бъбречни болести вървят с комплект с диабет и артериална хипертония. Когато пациент с тези болести се срещне и с коронавирусната зараза, рискът от затруднения нараства доста. Целта на актуалната акция е да проследим по какъв начин COVID-19 се е отразил на главните болести и, в случай че е належащо, да поправяме назначената терапия “, изясни проф. Атанас Кундурджиев, шеф на Клиниката по нефрология.

Освен нефролози, в клиниката работят и двама ендокринолози. Част от тях имат още по една тясна компетентност – надлежно кардиология и имунология. Това е повода в нея да се лекуват някои от най-сложните случаи у нас – пациенти, които с изключение на бъбречно заболяване, имат и други затруднения като диабет, артериална хипертония, което изисква характерен метод. В клиниката се диагностицират и наблюдават пациенти с кардиоренален синдром (състояние, при което сърцето и бъбреците влизат в циничен кръг на взаимни увреди).

Над 850 млн. са засегнатите от хронични бъбречни болести по света. В световен мащаб те са причина за гибелта на 2,4 млн. индивида годишно. В България статистиката е не по-малко тревожна: над 700 000 души или всеки осми човек има проблем с функционалността на тези, витално значими органи.

Бъбречното заболяване е хронично, когато продължава три или повече месеца. Ако не бъде диагностицирано и лекувано в точния момент, то може да прерасне в бъбречна непълнота. Бъбречната недостатъчност има пет етапи. Във фаза І и ІІ положението може да се управлява сполучливо, благодарение на подобаваща терапия и смяна в метода на живот.

За страдание, 90% от пациентите в България се диагностицират във фаза ІІІ, ІV или V, когато към този момент са налице признаци и необратими бъбречни промени. В последната, V фаза, е налице цялостен отвод на бъбреците да пречистват кръвта. Тогава единственият вид е пациентът да премине на хемодиализа или да му бъде трансплантиран нов бъбрек.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР