Безплатната интерактивна платформа “Дигитална раница измества традиционния начин на обучение.

...
Безплатната интерактивна платформа “Дигитална раница измества традиционния начин на обучение.
Коментари Харесай

„Дигиталната раница“ се напълни с 30 хил. е-ресурса

Безплатната интерактивна платформа “Дигитална раница ” измества обичайния метод на образование. Платформата е цялостна с близо 30 хиляди електронни просветителни ресурса – подготвени интерактивни презентации, изображения, анимации, видео и аудио клипове, 3D модели, виртуална и добавена действителност, което прави образователния развой доста по-вълнуващ и забавен както за учениците, по този начин и за учителите.

Интерактивната платформа обгръща наличие от 1-ви до 7-и клас, а от следващата година уроците ще могат да се употребяват и тези от 8-и до 12-и клас, което ще благоприятства усвояването на образователния материал. Така учениците имат опцията да черпят познания освен от учебниците за съответния клас, които са оповестени в електронен формат в платформата, само че и от многочислените материали по разнообразни предмети, налични в менюто Mozaik, както и в библиотеката на “Дигиталната раница “.

" Дигитална раница " е част от плана " Образование за утрешния ден " на Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък ". Той стартира през 2019 година и завършва тази година. Стойността на плана е 103 млн. лева, а до този миг са изпълнени извънредно доста действия по него. Първоначално по плана беше заложено да се купи задоволително съоръжение, с цел да се построи нужната инфраструктура, върху която след това да се качи " Дигитална раница ", да се основат edu.mon сметките, които са сметки за цялата просветителна система.

Една от главните хрумвания на раницата е самите учители да се научат да основават цифрово наличие. В последните месеци близо 18 хиляди преподаватели участваха в образования за работа с ресурсите на платформата. От просветителното министерство горещо предлагат на учителите да основават материали за раницата, които да са за национално прилагане, като по този метод се основава мрежа от уроци на педагози от цялата страна. От МОН оповестиха, че учителите ще получават по 179 лева за всеки създаден от тях електронен урок за " Дигиталната раница ".

За задачата педагозите могат да си служат с MozaBook - професионална цифрова система, предопределена особено за подкрепяне работата на учителите и е направена съгласно техните потребности. Тя е една от най-популярните платформи, предлагащи просветителни запаси. Системата за образование се употребява в над 50 страни на всички континенти. Разработена е в Унгария и събира хиляди разнородни материали и визуализации на над 32 езика. Добре позната е и измежду доста от българските учители. И до момента учебни заведения и обособени преподаватели я използваха против заплатен абонамент. Сега към този момент всички запаси на MozaBook са разполагаем на всеки един преподавател и възпитаник изцяло гратис през “Дигиталната раница ”. 

Eдно от преимуществата на платформата е, че учителите имат достъп до голям набор от цифровите просветителни запаси, които са им извънредно потребни при подготовката на техните уроци по всички просветителни посоки. В “Дигиталната раница ” са налични многочислени материали в най-различни области на познанието – да вземем за пример за устройството на човешкото тяло, климата, животните и растенията, географски обекти, химични процеси, технологии, информатика, стопанска система и други

По този метод учителите по биология, да вземем за пример, биха могли при подготовка на урока си да употребява разполагаем 3D модел на човешкото сърце, с цел да пресъздава пред учениците по какъв начин то действа. В урока си може да добави и разнообразни фигури, анимации и всевъзможни други запаси по тематиката. MozaBook се интегрира безпроблемно с към този момент съществуващи запаси във формата на Power Point презентации или PDF файлове. Това дава опция на учителите да трансформират общоприети презентации в динамични цифрови уроци като прибавят интерактивно наличие. Друго преимущество на платформата MozaWeb е, че посредством нея учениците могат да изготвят онлайн своите домашни, като също употребяват големия размер електронни запаси, разполагаем в “Дигиталната раница ”. В същото време учителите могат да влязат, с цел да ревизират домашните онлайн.

В раницата, посредством системата НЕИСПУО, могат да се видят и електронните дневници. За задачата просветното министерство е построило два дейта центъра, които употребяват облачна технология за предпазване и ръководство на данните на учители и възпитаници. Това разрешава по-голяма сигурност и надеждност, като се понижава извънредно доста риска от хакерски атаки и неоторизирани достъпи. Достъпът до " Дигиталната раница " се реализира чрез самостоятелните сметки на учениците и учителите в edu.mon.bg. Родителите могат да влизат в раницата през регистрацията си в НЕИСПУО.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР