Десетки хиляди евакуирани в Южен Китай на фона на безмилостен дъжд

...
Безмилостен дъжд от останките от тайфуна Хайкуи заля югоизточен Китай,
Коментари Харесай

Безмилостен дъжд от останките от тайфуна Хайкуи заля югоизточен Китай, принуждавайки градовете в провинция Фудзиен да затворят училища, да спрат обществения транспорт и евакуирайте десетки хиляди хора.

Дъждът счупи 12-годишни рекорди в столицата на провинция Фуджоу, съобщиха метеорологичните власти в сряда, което предизвика предупреждения, че 49 резервоара са превишили ограниченията за наводнения.

Повече от 36 000 души бяха евакуирани от домовете, електрозахранването и комуникационните връзки бяха повредени и близо 4195 хектара (10 366 акра) земеделска земя бяха наводнени, причинявайки загуби, оценени на държавните медии на 552,1 милиона юана (75 милиона долара). Училищата бяха затворени за втори ден, а услугите на метрото и влаковете бяха спрени.

Водата се втурна по улиците във Фуджоу и град Фуцин на юг, събаряйки мотоциклети и кофи за боклук, показват видео изображения в социалните медии.

Колите бяха оставени потънали или потопени от наводненията със сгради, откъснати от свлачища и кални свлачища.

Фуджо получи до 554 мм (1,8 фута) кумулативен дъжд във вторник, каза националният синоптик на Китай, за часов рекорд от близо 150 мм (0,5 фута).


Това надмина обема, донесен от тайфуна Доксури в края на юли, който причини наводнения и загуби от 2 милиарда долара във Фуджиан, съобщиха държавните медии.

Путиан и Куанджоу бяха сред шест града на други места във Фуджиан, отбелязани като изложени на риск от внезапни наводнения и свлачища. Правителството на провинцията каза на местните власти да се подготвят да преместят хората от районите, които се очаква да бъдат най-силно засегнати.

Очаква се валежите да продължат до петък в централните и южните части на провинцията.

След като заля Тайван, тайфунът Хайкуи пристигна в Южен Китай рано във вторник, преди да загуби сила и да бъде понижен до тропическа буря.

Източник: Ал Джазира, Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР