Безгрижният и чест смях е толкова полезен за тялото, колкото

...
Безгрижният и чест смях е толкова полезен за тялото, колкото
Коментари Харесай

Смехът лекува като физкултура

Безгрижният и чест смях е толкоз потребен за тялото, колкото и сравними по дълготрайност физически извършения, оповестява ScienceDaily.

Изразът на откровена наслада (за разлика от ехидния или принуден смях) се счита за позитивен стрес (евстрес) и въздейства здравословно по няколко метода. Смехът модулира действието на основни хормони и мозъка с позитивен краен резултат.

Всичко стартира през 70-те година на предишния век, когато пациент с автоимунно заболяване се заема независимо със смехотерапия, а здравното наблюдаване от експерти онемява - заболяването влиза в ремисия.

Докторите Бърк и Тан от Калифорния не престават проучванията в тази посока към този момент 20 година И твърдо откриват, че радостният смях усъвършенства редица телесни функционалности. Учените потвърждават, че смешковците контролират добре работата на жлезите с вътрешна секреция. Приятното упражнение води до намаляване на нивата на кортизол и епинефрин в кръвта - с резултат намаление на напрежението. Смехът въздейства благотворно и на имунната система, като усилва производството на антитела и задейства защитните кафези на организма - тези, които се борят с раковите кафези.

Повтарящият се смях работи на тялото като умерено физическо упражнение, заключават Бърк и Тан, които назовават лекарствената форма на смеха Laughercise©. Церът усъвършенства настроението, понижава хормоните на напрежението, снижава кръвното налягане и неприятния холестерол и усилва положителния (HDL).

Медиците са стигнали до изводите си след опит, в който участниците трябвало да гледат комедийни и стресиращи стратегии. Започвали с касапницата от първите 20 минути на кино лентата " Спасяването на редови войник Райън ". Смешното лекарство било по желание на пациента - резултатът, съгласуван с персоналния усет, бил по-голям.

Гледането на смешните подиуми водело до обособяване на хормона на глада - грелин, тъкмо като при физкултура. Така се появила и нова опция за лечение на стресови психосъстояния, при които хората губят вкус и се топят от несъответстващо хранене.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР