Безброй индустрии зависят от малките силициеви вафлички, които днес са

...
Безброй индустрии зависят от малките силициеви вафлички, които днес са
Коментари Харесай

Недостигът на чипове тормози всичко – чак до къпането на кучета


Безброй промишлености зависят от дребните силициеви „ вафлички ”, които през днешния ден са дефицитни
(снимка: CCO Public Domain)

Огромна част от световната стопанска система към този момент страда от дефицит на полупроводникови съставни елементи – рецесия, за която съвсем всички софтуерни издания приказват от известно време. Проблемът е огромен и за производителите на електроника, и за автомобилните марки, и даже за… къпането на кучета. Наистина звучи необикновено, че сходна елементарна работа също може да бъде наранена от рецесията при чиповете. Това единствено демонстрира какъв брой мощно подвластни сме станали от полупроводниците.

CCSI International е фамилна компания от щата Илинойс – дребен производител на душ-кабини за къпане на кучета. Това са самобитни кафези с автоматизирана система за къпане на домашните любимци, до известна степен сходна на клетките за машинно миене на коли. Всичко в такава кабина е автоматизирано – дозирането на шампоана, водата, сушенето на козината. Техниката се задейства с стартиране на монета. Машините са шлагер измежду мениджърите на кучешки паркове, както и военните и полицейските чиновници, които разчитат доста на своите кучета.

Но и тези машини се управляват от компютърни чипове. Наскоро притежателите на CCSI разбрали от собствен снабдител, че чиповете, които всекидневно употребяват, към този момент не са налични. Може да се заменят с различен вид чип, несъмнено, само че CCSI ще би трябвало да промени дизайна си и в частност да препроектира своите платки. А това ще оскъпи кабините.

Проблемът на CCSI е същият, който тормози към този момент доста други браншове. Повечето автомобилни производители оповестиха за отчасти закъснение или прекъсване на производството на коли поради дефицита на полупроводникови съставни елементи. В един автомобил те са в действителност доста. Чипове управляват и климатичната система, и въздушните възглавници, и навигацията, и показанията на таблото… Но намаляването на производството на коли е единствено най-видимата част от казуса – по този начин да се каже, „ върхът на айсберга ”.

Безброй други промишлености зависят от дребните силициеви „ вафлички ”, които през днешния ден са дефицитни. Искате да си купите подпора за видео-игри? В нея има чипове. Чип има и в „ умния ” ледник и „ умния ” тв приемник, които през днешния ден се оферират в магазина. Роботизираната прахосмукачка, която независимо бърше пода, също зависи от чип. С чипове работят крушките за по този начин нареченото интелигентно осветяване, както и термостатите за отопление на домовете.

И звънецът, който демонстрира кой стои пред входната врата, също има чип в сърцето си. Дори железниците се оплакват: тези от тях, които употребяват автоматизирани композиции, имат проблем с доставката на дефицитния съставен елемент.
още по тематиката
Компютърната промишленост е мощно наранена и там може да се чака много явно проявяване. Apple неотдавна предизвести за евентуален дефицит на iPad и Mac компютри. Samsung съобщи, че продажбите на дисплейни панели понижават, защото производителите, които ги купуват за смарт телефони, не могат да получат задоволително чипове и са понижили производството си. Sony заяви неотдавна, че дефицитът вреди на способността на компанията да задоволи търсенето на PlayStation 5.

Китайският производител на мобилни телефони Xiaomi съобщи, че може да се наложи да увеличи цените си, с цел да компенсира възходящите разноски за полупроводници. HP предвижда, че световното търсене на лични компютри тази година ще бъде с 45 % по-високо от предстоящото от компанията преди пандемията, което ще я принуди да се бори да закупи задоволително чипове.

Закономерно може да се чака всички тези типове артикули да нарастнат поради усложнения в предлагането. „ Когато доставката на чипове е затруднена, цялата стопанска система страда ”, споделя Глен О’Донъл, механически анализатор във компанията за пазарни изследвания Forrester. Страдат даже и нискотехнологични действия като почистването с прахосмукачка и позвъняването на вратата.

Картината дава обещание да остане трайно част от пейзажа. Главният изпълнителен шеф на Intel Пат Гелсингер разяснява неотдавна, че рецесията с полупроводниковите чипове ще продължи до няколко години, съгласно изявления в Bloomberg. Компанията към този момент преустройва някои от фабриките си, с цел да подтиква производството и да се бори с дефицита, изключително в автомобилната промишленост.

За нескончаем дефицит предизвести и шефът на Apple Тим Кук. Той не скри, че дефицитът вероятно ще засегне предлагането на емблематичните артикули на компанията. Председателят на TSMC Марк Лиу даде обещание да отговори на „ минималните условия ” на клиентите до края на юни. Все отново Лиу чака рецесията да се ускори до края на 2021 година или началото на 2022 година

Пандемията може да продължи да оказва въздействие върху казуса, защото тук-там по света „ вълните ” на вируса не престават да прииждат, което води до налагане на ограничавания, включително „ локдаун ” и обвързване за отдалечена работа в секторите, където това е използвано. А това значи още търсене на компютри за работа и обучение.

Като грозна подигравка на ориста излиза, че дефицитът заплашва да спъне или най-малкото да забави възобновяване на стопанската система – толкоз жадуваното възобновяване след удара, нанесен от пандемията.

Единствените, които са щастливи от протичащото се, са вложителите в скъпи бумаги. Финансовите издания напоследък преливат от препоръки да се влага в акции на полупроводникови компании, тъй като те занапред ще нарастват.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР