Без визия на държавата за социално поносим енергиен преход в

...
Без визия на държавата за социално поносим енергиен преход в
Коментари Харесай

Цените на горивата може да тръгнат зловещо нагоре

Без визия на страната за обществено търпим енергиен преход в превоза, цените на горивата ще тръгнат злокобно нагоре. Това съобщи на конференция ръководителят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Светослав Бенчев.
По думите му, с цел да не се случи това са нужни пакет от ограничения от страна на страната като данъчни и други тласъци за притежателите на електрически автомобили. Бенчев заяви, че Румъния дава 10 000 евро бонус покупка на такава кола.
" Цените на горивата към този момент са постоянни, само че на следващия ден никой не знае кое геополитическо събитие може да ги усили фрапантно ", уточни още Бенчев.
По мотив покачването на цените през последните седмици на българските бензиностанции, той разяснява, че все още не може да се чакат цени от 3 лв. на литър. Според него изрично не би трябвало и да се покачват акцизите - сега се готви инструкция в Брюксел за това, само че заради опозиция от някои страни, тя е на изчакване. " С наказателни ограничения в България няма да се получи ", безапелационен е ръководителят на БПГА. Той прикани страната да стартира разговор и с хората, и с петролната промишленост, тъй като има сериозна заплаха тя да изпадне в обстановката на въглищните централи сега.
Според петролната и газовата асоциация би трябвало да се резервира производството на горива у нас, тъй като рафинерията край Бургас е българска, и там може да бъде основан цялостен комплекс, в който да се създават и биогорива.
Бенчев е на мнение, че е належащо и построяването на нефтопровода Александруполис - Бургас, с цел да се заобиколи Босфора при доставките на нефт. Ще бъде нужен и продуктов водопровод по същия маршрут и повече транспортни връзки със прилежащите страни. Според него причина за относително дребния брой на електрически автомобили у нас е неналичието на инфраструктура за тяхната употреба, основно зарядни станции.
Венелин Маринов от асоциацията уточни, че горивата също са сила и са мощно наранени от енергийния преход. За лекия превоз електрификацията е допустима. За другите типове превоз на този стадий тя не е допустима, само че за авиацията има разновидности за декарбонизация посредством въвеждане на устойчиви авиационни горива. Мая Благоева вижда съществено ползване на пропан бутан в международен мащаб. И у нас той търпи развиване, където няма достъп до естествена газ по тръба. Водородът няма съществени място в промишлеността най-малко към този момент, съгласно БПГА. Само с навременни дейности, каквито асоциацията предлага, могат да се избегнат земетресения при доставките на горива.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР