Без участието на президента ще се конституира новата Антикорупционна комисия,

...
Без участието на президента ще се конституира новата Антикорупционна комисия,
Коментари Харесай

Отрязаха Радев от кадруване в новата Антикорупционна комисия

Без присъединяване на президента ще се конституира новата Антикорупционна комисия, реши на второ четене болшинството в правната парламентарна комисия.

Комисията за първи път се ръководи от Анна Александрова от ГЕРБ- Съюз на демократичните сили, която за този политически сезон сменя Стою Стоев от ПП-ДБ. В плана за нов антикорупционен орган, направен от екипа на служебния правосъден министър Крум Зарков, беше планувано той да се състои от петима членове, от които единствено двама да са определени от Народното събрание, един да се предлага от общото заседание на Върховния касационен съд, един – от общото заседание на Върховния административен съд и един от президента.

Всеки от тях да ръководи комисията в продължение на една година – на ротационен принцип, като мандатът им ще е петгодишен и еднократен – без право на втори мандат. Според измененията, препоръчани от болшинството в Народното събрание, разискването на които правната комисия стартира през днешния ден и би трябвало да завърши във вторник, Антикорупционната комисия ще се състои от трима членове.

Мандатът им ще е шестгодишен и на всеки две години ще се ротират на председателския пост. Те ще бъдат избирани единствено от Народното събрание, само че всред претенденти, авансово утвърдени от специфична номинационна комисия. В нея ще влизат представители на Върховния касационен съд, Висшия адвокатски съвет, Министерството на правораздаването, омбудсмана и Сметната палата.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР