Без силна спешна помощ не могат да станат никакви реформи

...
Без силна спешна помощ не могат да станат никакви реформи
Коментари Харесай

Проф. Генчо Начев: Без силна спешна помощ не могат да станат никакви реформи в здравеопазването

Без мощна незабавна помощ не могат да станат никакви промени в опазването на здравето. Това сподели в ефира на Българска национална телевизия шефът на болница „ Света Екатерина “ в София проф. Генчо Начев.

По думите му за една добра незабавна помощ трябват хеликоптери, коли за спешна помощ и готови парамедици. " При мощна незабавна помощ може да се направи всякаква промяна без да се чака ще има отрицателно отношение към жителите ", сподели той.

От 1 април, откакто отпадне изключителната епидемиологичната конюнктура у нас, лечебните заведения ще би трябвало да минат в естествения си метод на работа, да одобряват повече пациенти, да се освободят от леглата за COVID-19. Мениджмънтът на тези заведения би трябвало да се настрои, че няма да има в допълнение заплащане за COVID-19, което беше добре за личния състав, добави още Начев.

Същевременно обаче се чака с към 25% повишаване на клиничните пътеки, като ще би трябвало да се обезпечат средства за заплащане на личния състав на лечебните заведения от това повишаване, сподели професорът.

Проф. Начев съобщи, че с изключение на тези 1000 лева, които бяха обезпечени от бюджета на страната по време на пандемията, доста лечебни заведения, в това число и " Св. Екатерина " са плащали спомагателни помощи.

" При добър разбор на обстановката и положително управление ще би трябвало да се намерят пари. Покачването на минималната работна заплата обаче, ще докара и до повишаване на междинната заплата ", сподели шефът на " Св. Екатерина ".

Според него не е правилно, че пандемията е посочила дефекти в системата, а в противен случай - системата сносно се е справила с пандемията. Не се е наложило България да праща пациенти в други страни, до момента в който Франция да вземем за пример, която пращаше пациенти в Германия.

Той обаче е безапелационен, че има промени, които би трябвало да се създадат. Има луфтове в системата, които би трябвало да намерят своето решение.

По думите му приключването на профилирана работна ръка на открито не е от времето на пандемията, а се знае от дълго време. За това би трябвало да се вземат ограничения, които не са толкоз лесни. Хората не отиват единствено поради финансовия тласък, а тук-там, където има строго избран ред на кариерно развиване. Те могат да се задържат тук с опция за специализация и по-голямо заплащане на труда.

Според проф. Начев има потребност от промени във всяка една област - като се стартира от общопрактикуващите лекари, мине се през профилирана доболнична помощ и болничното лекуване.

Общопрактикуващите лекари са 3661 при нужда от 5000, сподели той. Има дефицит и тази компетентност към този момент не е атрактивна. 30% от тях са в пенсионна възраст. Няма опция всеки от тях да е разполагаем 24/7, а и огромна част от пациентите в техните листи не са удовлетворени от обслужването, сподели проф. Начев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР