Без съмнение Кърт Вонегът ще остане в историята със своя

...
Без съмнение Кърт Вонегът ще остане в историята със своя
Коментари Харесай

Романът Майка Нощ от Кърт Вонегът – човекът срещу света

Без подозрение Кърт Вонегът ще остане в историята със своя различим жанр, неуместни морални позиции и неизмеримо възприятие за комизъм. Неслучайно американското списание " Комонуел " твърди, че четенето на Вонегът води до пристрастяване. На българския пазар излезе книгата му " Майка Нощ ". Романът е част от плана на издателство " Кръг ", който възражда творбите на великия публицист във типа, в който заслужават. Артистичната корица още веднъж е произведение на художничката Милена Вълнарова, а преводач е именитият Владимир Германов.

Издаден за първи път през 1962-ра, " Майка Нощ " е смело предизвикателство към ценностните усещания на обществото и през днешния ден. Сюжетът включва автобиографични детайли и споделя от първо лице историята Хауърд У. Кембъл-младши – американски публицист, устроил живота си в Германия, когато нацистите идват на власт. Като почитан драматург, женен за известна немска актриса, Кембъл елементарно е нает от нацистите като водещ на пропагандно антисемитско радиопредаване. Негови началници и доближени са Гьобелс и Химлер. Впоследствие обаче се оказва, че още при започване на Втората международна война той е вербуван за разузнавач от тайните служби на Съединени американски щати и от самото начало от своята медийна естрада скритом е изпращал кодирани известия до съюзнически сътрудници.

След войната Кембъл се завръща в Ню Йорк, само че изпада в недружелюбност, тъй като никой от американското разузнаване не може да удостовери или отхвърли, че е бил разузнавач. Всички тези събития той разказва от израелски затвор, където е съден като нацист за закононарушения против човечеството.

" Майка Нощ " изследва несправедливостта като част от същността на живота. В тази брилянтна и горчива ирония Вонегът трансформира черно-бялото в вцепеняващ колорит на сивото, неизбежното обезсърчение, провокирано от конфликта на индивида със света – присъда, която преследва всички ни. Но част от очарованието на писателя е способността му да бъде по едно и също време безсрамен и прочувствен, песимист, който има вяра в положителното – " Ние сме това, на което се вършим, тъй че би трябвало да внимаваме на какво се вършим ".

Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР