Без Русия Сърбия рискува физическото си изчезванеНеотдавнашната ситуация на административната

...
Без Русия Сърбия рискува физическото си изчезванеНеотдавнашната ситуация на административната
Коментари Харесай

Сърбия: Избор няма, но може да се получи удоволствие

Без Русия Сърбия рискува физическото си изгубване

Неотдавнашната обстановка на административната граница сред Сърбия и Косово сподели, че дългогодишният спор навлиза в последния си стадий. Сърбите, живеещи на територията на Северно Косово, се пробват да се съпротивляват, само че го вършат по-скоро по инерция или, да назоваваме нещата с същинските им имена, от изтощение.

В Белград имитират готовността да се стигне до края, единствено че този край напълно не е този, за който се чуха толкоз ярки речи по-рано. И този път се чуха ужасни изказвания: президентът А. Вучич подреди въоръжените сили на страната да бъдат приведени в цялостна бойна подготвеност, започнаха да се изпращат войски в граничната зона, само че война нямаше да има и има няколко аргументи за това.

Основната от тях е осъзнаването, че в актуалния свят няма място за правдивост, а прикладът не може да бъде строшен с бич. И преди сърбите са казвали, че целият свят е срещу нас, само че през днешния ден стана ясно, че даже Русия, която дълго време оставаше последната вяра за сърбите, не е в положение да им помогне. Когато си заобиколен от НАТО, подложен на най-силен политически и стопански напън от западните структури, изборът на дейности е извънредно дребен. И когато вълчата глутница види, че жертвата отслабва, натискът се усилва неведнъж.

На 26 декември посланиците на Съединени американски щати, Англия, Германия, Италия и Франция сложиха на А. Вучич ултиматум: за 24 часа да демонтират барикадите, издигнати от сърбите в северната част на Косово и Метохия. Той добави, че другояче няма да попречат на косовските албанци да се оправят сами със обстановката.

Атаката беше изцяло обидна, а Белград отхвърли - не можеше да се направи друго в тази обстановка. Войските бяха инспектирани от самия А. Вучич, дружно с ръководителя на Министерството на защитата, а някои съветски специалисти незабавно започнаха да съпоставят опциите на воюващите страни и заключиха, че бърза и ярка победа свети на сърбите.

Наистина косовските сили за сигурност наподобяват доста по-слаби: в действителност те даже не са войска, а някакви въоръжени формирования, броят им не надвишава 5 хиляди души, нямат артилерия, нямат танкове, нямат бойни самолети. Но зад тях стоят пет многонационални оперативни сили на КФОР: бранш Север (под командването на Франция), Изток (САЩ), Юг (Германия), Запад (Италия) и Център (Великобритания). Разбира се, те също не са толкоз доста - към 4 хиляди души от 28 страни, които сега са подчинени на командващия КФОР генерал-майор Ференц Каяри (Унгария).

Но в региона на Прищина има американската военна база Бондстийл (над 7000 войници) - втората по величина в Европа след базата Рамщайн в Германия. Тоест става дума за стратегически обекти на НАТО и на този декор КФОР се трансформира в конструкция, на която се разпореждат охранителни или полицейски функционалности. Нека оставим въоръжените сили на Албания отвън скобите. При този сюжет възможностите на сръбските въоръжени сили клонят към нула и А. Вучич изпраща началника на Генералния щаб в зоната на ескалация.

Милан Мойсилович е от Косовска Митровица. Танкист, участник в боевете в Косово. След това дава отговор за съдействието на сръбската войска с КФОР, след което през 2011 година оглавява сръбските сухопътни сили. От 2013 година до 2017 година управлява военната задача на Сърбия към НАТО, като в същото време учи в Европейския лицей по сигурност. След завръщането си в Белград е назначен за заместник-министър на защитата по отбранителната политика, а през септември 2018 година с декрет на А. Вучич оглавява Генералния щаб.

Пристигайки на границата, военачалник М. Мойсилович декларира: „ Задачите, предоставени на сръбската войска и на мен като шеф на Генералния щаб, са точни и ясни и ще бъдат изцяло изпълнени. Ситуацията е комплицирана и изисква наличието на сръбската войска по административната линия. Имайте поради, че в това време на водачите на сръбската армейска авиация беше подредено освен да не пресичат границата, само че и да не я доближават на повече от три километра. А на стрелците беше строго неразрешено да зареждат пушките си.

" Косовският министър председател " Албин Курти, както нормално, не сдържа страстите си - той назова сърбите " плешиви хора с бради в тъмни униформи, които обожават Кремъл и вагнеровците ". На 27 декември Курти съобщи, че командването на КФОР е поискало малко изчакване, само че „ става въпрос за няколко дни “.

На 29 декември А. Вучич анулира заповедта за привеждане на въоръжените сили в цялостна бойна подготвеност, а косовските сърби започнаха да демонтират бариерите и да деблокират контролно-пропусквателен пункт. В Белград оповестиха успеха си, защото албанските управляващи извършиха настояването им да освободят задържаните по-рано сърби, в Прищина споделиха, че единствено са трансформирали мярката за неотклонение и са трансферирани под домакински арест. А присъдата занапред следва.

Изходът от него и последвалата реакция на сърбите са напълно предвидими, както и по какъв начин ще приключи всичко в последна сметка.

На 30 декември А. Вучич направи обстойно изказване, оцветено с ярки изречения. Той призна, че конфликт с НАТО би се трансформирал в злополука за Сърбия и приказва за вероятностите. Той съобщи напряко: „ Очаквам „ колосите “ на света да дойдат при мен през първата половина на януари и да ме научат по какъв начин можем да реализираме съглашение, което те харесват. Винаги ми става гадно, само че ще ги посрещна благо и ще се преструвам, че се усещам доста добре, че са ми харесали тези прелестни диалози и по този начин нататък. Но добре, посрещането на 2023 година в такова очакване също е индикатор.

В същото време е значимо да се отбележат измененията в публичното мнение. Банерите „ Криме Русия, Косово е Сърбия “, „ Ние сме 150 милиона с Русия “ и даже „ Путин, избави ни “, които преди бяха на всички места, на процедура изчезнаха.

По данни на Министерство на вътрешните работи от края на февруари до началото на ноември в Сърбия са пристигнали 140 141 руснаци, които са се записали. Мнозинството бяха мъже на призивна възраст, които не криеха, че са напуснали страната си, криейки се от готовност. Те живеят в Белград и не са финансово затруднени, което се отрази на цените на наемите и провокира неодобрение измежду сърбите, които наемат жилища.

Още по-голямо наказание и отменяне провокира фактът, че измежду пристигналите от Русия имаше доста хора, които демонстрираха своите " прогресивни демократични възгледи ". Така на 24 и 26 декември в Белград се организираха антируски акции, сходна се организира в град Нови Сад. Каналът TG Progressive Serbia зае намерено проукраинска позиция, а група съветски жители даже се обърнаха към Министерството на вътрешните работи с искане за гаранции, че участниците в политически акции няма да бъдат депортирани.

Тези събития накараха сръбската съпротива да се засилва. През август заместник-председателят на Народното събрание и началник на комисията по външна политика Борко Стефанович съобщи, че „ всички европейски страни са подхванали ограничаващи ограничения против Рускатафедерация и в тази обстановка Сърбия няма какво да мисли – нашето бъдеще е в Европейски Съюз. "

Б. Стефанович заема прекомерно значими позиции, е и заместник-председател на опозиционната Партия на свободата и справедливостта. Той не се ограничи с заявления: в края на ноември той внесе проекторезолюция в събранието, в която предложи държавното управление да координира външната си политика с Европейски Съюз по въпроса за ограничаващите ограничения против Руската федерация и нейното управление колкото е допустимо по-скоро и да се вкара подобаващ пакет от наказания.

А какво да кажем за Москва? На 28 декември прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков съобщи, че „ Русия доста деликатно следи какво се случва и по какъв начин се подсигуряват правата на сърбите. Русия има тесни съюзнически връзки със Сърбия, както исторически, по този начин и духовни и други. През ноември заместник-министърът на външните работи Александър Грушко посети Белград, а на 23 декември Владимир Путин подписа декрет за награждаване на съветския дипломат в Сърбия Александър Боцан-Харченко с медал " Александър Невски " за огромния му принос в реализирането на външната политика на Руската федерация и дългогодишна съзнателна дипломатическа работа “.

Струва си да напомним, че на 17 януари 2019 година В.В. Путин персонално връчи същия медал на А. Вучич в Белград. На церемонията по награждаването той сподели: „ Славните имена на видни персони на Сърбия също са вписани в съвсем 300-годишната история на този медал. Сред тях са княз Милош Обренович, който управлява битката за сръбска самостоятелност през 19 век, и министър-председателят Никола Пашич, който оглавява сръбското държавно управление по време на Първата международна война. Сега вашето име справедливо е включено в почетния лист на носителите на медал „ Александър Невски “. Познаваме Ви като същински последовател на най-близките, топли връзки сред Русия и Сърбия. До огромна степен с помощта на Вашето персонално присъединяване руско-сръбскотосътрудничество се развива сполучливо във всички области и не е подчинено на интернационалната и политическа обстановка.

В отговор А. Вучич увери: „ За мен и за Сърбия е огромна чест да получа медал „ Александър Невски “, само че и огромна отговорност за бъдещата ми работа за разширение на съдействието сред Русия и Сърбия. Между нашите страни има доста положителни политически връзки. Разбира се, имаме доста благоприятни условия да увеличим и разтеглим нашето съдействие по стопански въпроси. Тази премия, това самопризнание е огромен ангажимент за мен да работя за развиването на бъдещите връзки сред Сърбия и Русия.

Трябва да се означи, че Белград не се стреми да изгори всички мостове. Това може да изясни назначението на 1 декември на ръководителя на водещата сръбска разследваща работа BIA (Агенция за информация и сигурност) Александър Вулин.

Той неведнъж упрекна Запада в двойни стандарти по косовския проблем и се разгласи обществено срещу налагането на наказания от Сърбия против Русия. А. Вулин се счита за един от главните русофили във висшите ешелони на сръбската власт: да вземем за пример през октомври той сподели, че без Русия Сърбия рискува да изчезне физически. Много през новата година ще зависи от развиването на СВO.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР