Без решение след коалиционния съвет: Партиите в коалицията ще продължат

...
Без решение след коалиционния съвет: Партиите в коалицията ще продължат
Коментари Харесай

Партиите в коалицията не решиха нищо относно военната помощ за Украйна

Без решение след съдружния съвет: Партиите в обединението ще продължат диалозите за помощта за Украйна и след визитата на българската делегация в Киев.

Партиите в обединението ще продължат диалозите за помощта за Украйна и след визитата на българската делегация в Киев. Това съобщи депутатът от „ ИТН “ (ИТН) Станислав Балабанов след края на съдружния съвет през днешния ден, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Това, което виждам от тази среща, е, че по-скоро всички са в очакване по какъв начин ще протече това посещаване и,

на база на цялата тази информация, следва да водим един естествен разговор ", разяснява той. По думите му следва да се изчистят детайлите, преди предлагането за разпределяне на помощ за Украйна да влезе за разискване в пленарната зала на Народното събрание идната седмица.

" България би трябвало да има ясна, съответна и единна позиция,

с цел да се знае какво България ще изпраща в бъдеще и под каква форма ", сподели депутатът от Има Такъв Народ.

Балабанов заяви, че пътуването до Украйна е по самодейност на министър-председателя Кирил Петков, като се чака българската делегация да се срещне с президента Володимир Зеленски.  Депутатът отхвърли повече детайлности за самото пътешестване от съображения за сигурност.

Балабанов ще е представителят на Има Такъв Народ в делегацията. До Украйна ще пътува и заместник-председателят на парламентарната група на „ Продължаваме Промяната “ Калоян Икономов.

Атанас Атанасов от „ Демократична България “ също ще е част от делегацията. От Българска социалистическа партия взеха решение да не изпращат собствен представител. На въпрос дали са съумели да сближат позициите си с Българска социалистическа партия, Балабанов отговори, че тематиката по-скоро остава отворена. По думите му диалозите ще продължат на база на това, което ще се случи в Украйна.

По мотив оповестената от премиера Кирил Петков във Facebook дарителска акция за помощ за Украйна Балабанов разяснява, че това е било безогледно решение.

По-рано през днешния ден ръководещата коалиция се събра на ексклузивен съдружен съвет. 

Лидерите на партиите трябваше да решат противоречивия въпрос ще изпрати ли България оръжие към Украйна и какви биха били стъпките на властта, съобщи DarikNews.bg. 

От „ Демократична България ” и „ ИТН ” са „ за ” военна помощ за Украйна, а от Българска социалистическа партия – твърдо срещу.

Преди началото на съдружния съвет депутатът от " ИТН " (ИТН) Станислав Балабанов дефинира решението на Българска социалистическа партия да не изпраща собствен представител в Киев като " едва държавническо държание ". " Беше значимо всички да идем, с цел да добием визия какво се случва, само че това е тяхно право, защото не е залегнало в съдружното съглашение ", разяснява той.

По отношение на изпращането на оръжия за Украйна Балабанов напомни позицията на водача на Има Такъв Народ - Слави Трифонов, която е за даване на военна помощ. " Депутатите на Има Такъв Народ ще бъдат свободни да гласоподават по съвест в пленарната зала, ще забележим какво ще реши Народното събрание ", уточни националният представител.

Вчера водачът на Българска социалистическа партия,

вицепремиер и министър на стопанската система Корнелия Нинова съобщи в специфична позиция до медиите, че България не изнася оръжие нито за Украйна, нито за Русия.

" Ако изнасяше, надали в този момент натискът върху държавното управление от външни сили щеше да е толкоз огромен. Едва ли външният министър на Украйна щеше да стои два дни в Народното събрание и да чака решение за експорт на оръжия “, уточни Нинова. 

В сряда държавната делегация, отпред с премиера Кирил Петков, отпътува за Киев. Целта на визитата е да се доставят обещаните от България каски и бронежилетки, разгласи Петков, представен от NOVA.

По думите му, вярата е на място съдружните сътрудници да се срещнат с действителната обстановка, с цел да може кабинетът да излезе с ясна позиция към възможната военна помощ за Украйна.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР