Без раници на училище; улесняване на пазаруването на хранителни продукти

...
Без раници на училище; улесняване на пазаруването на хранителни продукти
Коментари Харесай

Тийнейджъри прекараха 48 часа в работа по стартъп проекти

Без раници на училище; улеснение на извършването на покупки на хранителни артикули за майките; виртуално посещаване на концерти; здравословна таблетка за пробуждане сутрин; доставка на презервативи за тийнейджъри; украшение, с което сигнализираме, че сме в беда; виртуално навестяване на концерти в целия свят. Това са някои от стартъп концепциите , с които възпитаници в 10-и и 11-и клас търсиха решение на ежедневни въпроси и проблеми, които ги вълнуват.
 Тийноватор NOVA
В рамките на 48 часа, на територията на София Тех Парк, към 40 младежи от столичните учебни заведения СМГ „ Паисий Хилендарски “, 105 СУ „ Атанас Далчев “, 32 СУИУЧЕ „ Св. Климент Охридски “ и 19 СУ „ Елин Пелин “ работиха по стартъп плановете си благодарение на ментори от разнообразни сфери на бизнеса и предприемачеството. Събитието беше проведено от програмата за основаване на стартъп клубове в българските учебни заведения - Тийноватор. Целта на първия Тийноватор стартъп уикенд беше да подтиква учениците да подходят новаторско към проблем, който ги вълнува, като интерпретират общоприет бизнес модел по нов метод. Началото даде Еврокомисарят по цифровата стопанска система и общество - Мария Габриел. Тя окуражи участниците да са дръзки в концепциите си, изрече задоволство от огромния % девойки в програмата, и посочи, че повече отвсякога Европа има потребност от нов вид предприемачество и ново потомство бизнесмени.
 Тийноватор NOVA
В края на стартъп уикенда, жури в състав изпълнителният шеф на Endeavour Момчил Василев, Григори Григоров, съосновател на CEO Angel Club Bulgaria и ръководител на Съвета на шефовете на " Холдинг БДЖ ", Николай Мартинов от Импетус, Божана СцаИванова от Резонатор, информационният шеф на Kaufland Анна Кастрева, основният редактор на dnevnik.bg Велислава Попова и Христо Христов, изпълнителен шеф на НетИнфо, даде оценка на показаните планове в седем категории. За най-устойчив бизнес модел беше определен планът FooD Box, който цели да улесни извършването на покупки на майките и да понижи количествата изхвърляна храна. Награда за най-иновативна концепция и най-добре създаден уебсайт получи Sex L’amour, който цели да обезпечи оптимално елементарен достъп на защитни средства за секс при младежите. За най-социален план беше отличен Music Sofa, който оказва помощ на хора с двигателни проблеми да са фенове на концерти, без да излизат от вкъщи си.-->
 Тийноватор NOVA
Оценката на журито за зелена концепция получи планът ScanIt за качване на учебниците онлайн, като по този метод учениците ще могат да се разделят с тежките си раници и да се спестят огромни количества хартия.
 Тийноватор NOVA
“В рамките на 48 часа десетки възпитаници от разнообразни учебни заведения работеха в екипи, един до друг с одобрени лица от бизнеса у нас; демонстрираха отлични презентационни умения и потвърдиха, че не е нужно да си приключил учебно заведение, с цел да започнеш да работиш за реализирането на фантазията си ”, споделя Светлана Савова, представител на просветителния екип на „ Тийноватор “. “Планът ни следващата година е да разтеглим мрежата на Тийноватор отвън София и да достигнем до допустимо най-вече учебни заведения и ментори в лицето на представители на бизнеса в цялата страна. ”

За Тийноватор

Тийноватор е част от интернационалната мрежа U School, приспособена за българските учебни заведения. Проектът е фокусиран върху стимулиране на изобретателното мислене на учениците, както и върху насърчаване на предприемаческите им умения. Ментори бизнесмени с опит в разнообразни сфери, оказват помощ на възпитаници в 10-и и 11-и клас да открият пристрастеността си и да я трансфорат в печеливш стартъп план. Срещите сред учениците и менторите се случват един път седмично, на територията на съответното учебно заведение.

В края на образователната година всички екипи се явяват на национално съревнование и презентират бизнес концепциите си пред жури от вложители. Най-добрият тим от България ще взе участие през юнив интернационално съревнование в Любляна, Словения, и има опцията да завоюва стипендии в Watson University, Колорадо.

Методиката на образование на “Тийноватор ” е създадена въз основата на сполучливи практики от Станфордския университет. Програма се ползва в девет страни на три континента, а България е част от нея от образователната 2018-2019 година

Стартъп уикендът на Тийноватор се състоя на 26 и 27 януари в зала Хамбара на София Тех Парк.
Партньори на събитието бяха Кауфланд България и София Тех Парк.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР