Без паника и търпение, съветват преживелите няколко борсови краха COVID-19

...
Без паника и търпение, съветват преживелите няколко борсови краха COVID-19
Коментари Харесай

Младите и борсовият срив: Слушай патило

Без суматоха и самообладание, поучават претърпелите няколко борсови краха

COVID-19 и следствията от него ще се окажат първата сериозна икономическа, само че и психическа рецесия за милениалите - поколението, родено през 90-те години и началото на този век. С сходен борсов срив те се сблъскват за първи път. През последните години платформите като Robinhood, които оферират търговия с акции без такси или с минимални такива, осигуриха елементарен достъп до фондовия пазар за доста дребни вложители и най-много младите. Сега след 11 години бичи пазар от тях доста не са готови. Ветераните в този бранш обаче като че ли са си научили уроците и приказват по-спокойно.

Клейтън Филипс, 25-годишен финансов консултант в бостънската Keenan Financial, споделя пред Reuters, че актуалните разпродажби са първият сериозен спад в неговата 2.5-годишна кариера. И всичко, което до момента е знаел за тях, е било от уроците по финансова история, които е учил преди изпита му за лиценз. " Чел съм за това, само че е друго да го видиш онлайн ", споделя Филипс.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Партньорът във Villere & Co Джордж Юнг стартира да работи като брокер на акции през 1984 година и претърпява Черния понеделник от 1987 година Казва, че огромният урок, който е научил, е: " Ако успееш да устоиш на волатилността, ще бъдеш заплатен след време. Но по тази причина би трябвало да имаш дълготрайно държание. "

От деня на историческия връх на S&P 500 19 февруари, след който стартира и сривът, пазарите са обхванати от неустановеност. Само за тази година необятният борсов показател има 13 дни със спадове над 1%, до момента в който за цялата 2019 година те са общо 15.

Филип Пери, 37-годишен финансов съветник и сътрудник на Клейтън Филипс в Keenan, споделя пред Reuters, че единствено за предходната седмица е приказвал с повече от 30 клиенти на възраст под 30 години, всички от които са били шокирани от пазарния безпорядък. " Всички са се побъркали, те безусловно не са виждали волатилност. Те са купували акции, когато VIX беше на историческо дъно, и са мислили, че играят на несъмнено, тъй като цените не престават да порастват. Затова в този момент първият им въпрос е дали излизат от инвестицията, дали да спрат да кървят?

В момента VIX е на най-високото си равнище от рецесията през 2008 година насам - на елементарен език това значи, че в случай че през днешния ден една акция се е намалила с 10%, като нищо на идващия ден може да скочи с толкоз, а в идващите да редува големи намаления с покачвания. Затова и Пери поучава своите клиенти да държат курса, говорейки като един от опитните играчи в неговата компания, показва Reuters.

Думите му се удостоверяват и от ветерана Доналд Селкин, който стартира своята кариера във финансовата промишленост като брокер на артикули и първични материали в Merrill Lynch през 1978. Днес е основен пазарен пълководец в Newbridge Securities в Ню Йорк. Най-яркият му спомен от Черния понеделник е по какъв начин търговците стартират да купуват извънредно скъпи деривативи, с които да хеджират против волатилността, която чакат. Това обаче се оказва неприятен залог, защото пазарът бързо се стабилизира, а Селкин дефинира тези дни като най-хубавата пазарна опция за покупка.

" Съветът ми към младите е да си пробват шанса деликатно и изборно да влагат при тези ниски цени. "

Шон Круз, 36-годинишен управител търговия в TD Ameritrade, споделя, че употребява наученото от уроците за рецесията от 2008 година, прилагайки го, с цел да пресметна резултатите от епидемията от ковид. Спирането на спортните събития, конференции и полупразните заведения за хранене повдигнаха страховете - не дали най-дългият стопански напредък е към края си, а какъв брой дълго и дълбока ще е идната криза. " Малко е като на военно обучение, минал си през всичко това, само че не е като когато стартират да летят патроните ", споделя Круз.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР