Без опасни метеорологични явления ще премине утрешният ден по прогнозата

...
Без опасни метеорологични явления ще премине утрешният ден по прогнозата
Коментари Харесай

Остава бедственото положение в населени места в Благоевградско и Смолянско

Без рискови метеорологични феномени ще премине утрешният ден по прогнозата на метеоролозите, откакто предходната нощ порои поразиха доста обитаеми места в Смолянско и Благоевградско. Заради мощни дъждове реки излязоха от коритата си, активизираха се свлачища, поради наводнени трафопостове на някои места прекъсна електрозахранването.

Област Смолян остава в отчасти бедствено състояние, заяви пред Българска телеграфна агенция регионалния шеф Стефан Сабрутев. Аварийни екипи не престават през целия ден работа по премахване на провалите от поройните дъждове в планинската област. В бедствено състояние към момента са общините Смолян, Девин, Рудозем и Неделино, а в отчасти бедствено - Мадан и Борино. Десетки обитаеми места са с прекратено електроснабдяване поради поройните дъждове. В резултат на задействани свлачища и пропаднали сектори от пътища, без пътен достъп са селата Мугла, Киселчово, Кремене, Сивино, Чеплят, Изгрев, Буйново, Ягодина, Кожари, Триград.

Заради свличания и развалени сектори от нарасналите равнища на реките е затруднено е придвижването по пътищата Смолян-Девин, Девин-Кричим, Девин-Доспат /в региона на с. Грохотно/, Тешел-Ягодина, Смолян-Чепеларе, добавя регионалният пресцентър. Кметството в с. Горна Арда е наводнено. Скъсани водопроводи има в селата Стойките и Широка лъка.

Затворен за товарни коли остава пътят Девин-Кричим поради проваляне наоколо до изхода на Девин. В община Рудозем р.Арда е излязла през нощта от коритото и е наводнила централната част и приземни етажи на жилищни здания. Отнесен е мост в село Елховец. В община Златоград река Върбица е излязла през нощта от коритото и е наводнила пътя за Кърджали.

Бедствено състояние оповестиха през днешния ден три общини на територията на област Благоевград - Симитли, Гърмен и Благоевград, заключи за Българска телеграфна агенция регионалният шеф Николай Шушков.

Тежка е обстановката в община Гърмен, където осем обитаеми места са без вода. Усложнена е била през миналото денонощие и ситуацията в община Петрич, където тук-там се е наложило да бъдат затваряни сектори от подгорския път. Скъсана е дига на река места в региона на хаджидимовското село Блатска, в резултат на което са залети аграрни земи, заяви още регионалният шеф на Благоевград.

Бедствено състояние е оповестено и в община Симитли. След интензивните превалявания има наводнени къщи в три села в общината - Крупник, Черниче и Долно Осеново. Сериозни материални вреди са нанесени по редица пътища в общината, компрометирани са и водопроводни уреди, а пътят към село Сушица е затворен.

Бедствено състояние разгласи и община Благоевград, оповестиха от общинския пресцентър. Решението е взето на изключително съвещание на Щаб за осъществяване на общински проект за отбрана при бедствия, а повода е усложнения достъп до някои обитаеми места. До част от махалите в тях достъпът е пресечен, показват от общината.
В община Кресна има тежки повреди и проблеми с ВиК мрежата по поречията на реките, оповестиха от общината. Ситуацията се следи, само че на този стадий няма да бъде обявявано бедствено състояние, сподели за Българска телеграфна агенция кметът на Кресна Николай Георгиев.

Тежка е обстановката и в община Сатовча, сподели за Българска телеграфна агенция кметът Арбен Мименов. На места в общината има разрушена инфраструктура и отчасти затворени пътища. В някои обитаеми места има отнесени покриви на къщи, две обитаеми места - Долен и Годешево са били с прекратено електрозахранване. На територията на общината има задействани свлачища и застрашени къщи, сподели още Мименов.

Към момента няма обитаеми места в региона без електроподаване и последователно ситуацията се възстановява, уточни регионалният шеф Николай Шушков. Всички контролни органи са на място, а в общините, в които обстановката е спешна, има чиновници на терен. Ситуацията продължава да се следи, защото реките Струма и Места са с високо равнище, заключи Николай Шушков.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР