Без никакво съмнение, отборът на Мароко беше най-голямата изненада в

...
Без никакво съмнение, отборът на Мароко беше най-голямата изненада в
Коментари Харесай

Мондиал 2022: Изненади, противоречия и турнир за историята

Без никакво подозрение, тимът на Мароко беше най-голямата изненада в Катар

22-то издание на Световното състезание по футбол в Катар завърши в неделя след извънреден край сред Франция и Аржентина, съобщи БГНЕС. Един месец, изпълнен с несъгласия както на терена, по този начин и отвън него, изненадващи резултати и достижения за историята измина незабелязано, а краят му донесе неспокойствие на всички почитатели на футбола.

Лионел Меси затвърди името си като един от най-великите футболисти в историята на футбола, откакто вкара два гола в решаващия мач за трофея и оказа помощ на отбора си да стигне до трета международна купа. Звездата на Франция Килиан Мбапе също бе на висота и осъществя хеттрик, само че в последна сметка „ петлите “ изгубиха на дузпи и не можаха да защитят трофея си Мондиал 2018.

Преди всички разбори и мнения за миналия шампионат, шампионата на планетата в Катар остава вечно в историята като първото, което се организира отвън обичайния времеви слот през лятото сред юни и юли. Критиките към провеждането на Мондиала през зимата, в разгара на шампионатите в Европа, не бяха спестени, а за мнозина пристигнаха и предстоящо. Много топ играчи не съумяха да играят на шампионата заради контузии директно преди старта, други получиха травми по време на съревнованието, а трети по този начин и не съумяха да се насладят на представянето на тимовете си поради разочароващи резултати. Сред звездите, които се разминаха със Световното, бяха първите двама в крайното нареждане за „ Златната топка “ – Карим Бензема и Садио Мане.

На терена феновете по трибуните станаха очевидци на редица изненадващи резултати, отпадания и класирания. Необичайното време на осъществяване на шампионата до известна степен спомогна за това, само че и някои треньорски решения бяха сложени под въпрос в течение на конкуренцията. Германия и Белгия са две от страните, които няма да запомнят с положително случилото се в Катар. И Бундестимът, и „ алените дяволи “ отпаднаха още в груповата фаза. Маншафтът, воден от Ханзи Флик, не съумя да стигне до елиминациите на втори следващ Мондиал, до момента в който белгийците се провалиха на още един огромен интернационален конгрес, което дейно постави и завършек на очакванията за успех със „ Златното потомство “ на страната, включващо играчи като Кевин Де Бройне, Ромелу Лукаку и Еден Азар.

Мароко бе огромната изненада на шампионата

Бразилия още веднъж не оправда упованията, стигайки до четвъртфиналите за четвърти път в последните пет издания на Световното. Отборът на Тите, при цялата си атакуваща мощност и очаквания за шеста международна корона и първа от 2002-а насам, бе изхвърлен от вицешампиона Хърватия след дузпи. Испания и Португалия също вкусиха от разочарованието, като и двата тима бяха отстранени от вездесъщия състав на Мароко. Не е изненада за никого, че и испанци, и португалци се разделиха със селекционерите си – надлежно Луис Енрике и Фернандо Сантош, след провалите от „ атласките лъвове “.

Африканците без никакво подозрение бяха най-голямата изненада в Катар. Възпитаниците на Уалид Реграги, мощно подкрепяни във всеки мач от шампионата, първо излязоха като спечелили от група с Белгия, Хърватия и Канада, а след това отстраниха поредно в елиминациите Испания и Португалия. На полуфиналите тимът бе спрян от Франция, само че в избрани стадии от срещата сподели на какво е кадърен и при малко повече опит и класа, можеше да вгорчи живота и на „ петлите “.

Представянето на мароканците изуми целия свят и бе с историческа стойност – нито един тим от континента не бе стигал до полуфинал на Световно състезание преди този момент, като върховото достижение бе четвъртфинал – Камерун (1990), Сенегал (2002) и Гана (2010). Не бива да забравяме и националния тим на Япония. „ Самураите “ също играха извънредно самоуверено и бойко, като в груповата фаза победиха Германия и Испания. Те излязоха първи от групата си, а на осминафиналите не бяха надалеч от това да отстранят и Хърватия, само че
рулетката на дузпите прати „ шахматистите “ в последните осем на шампионата. Саудитска Арабия сътвори една от най-големите сензации в историята на международните финали, побеждавайки Аржентина с 2:1. Саудитите, водени от Ерве Ренар, играха мощно и против Полша, само че позволиха проваляне с 0:2, а по-късно капитулираха и против Мексико, с цел да не прескочат в последна сметка груповата фаза.

Протестът на Германия

Първенството в Катар бе последно за двамата най-хубави футболисти в последните 15 години – Лионел Меси и Кристиано Роналдо. 35-годишният аржентинец стигна до финала на шампионата за повторно след 2014-а, когато „ албиселесте “ загуби от Германия, до момента в който 37-годишният португалец не съумя да завоюва Световното и остава с европейска купа от 2016. Редица информации в медиите пишат, че Кристиано надалеч не е споделил последната си дума с националния тим и може да взе участие на Евро 2024, само че дотогава има време, в което звездата да вземе дефинитивно решение.

Не липсваха спорни моменти и отвън терена, които се придвижиха и на шампионата. Катар е прочут със злоупотребите с човешките права и е подложен на критика и до ден-днешен за това, а огромен проблем на шампионата в Арабския полуостров бе първичната концепция за носене на капитански ленти от някои от футболистите. Лентите с надпис „ Една обич “ бяха неразрешени от ФИФА поради заплахата от наказания върху играчите, в това число и жълти картони. Реакция у някои от тимовете не закъсня, като футболистите на Германия запушиха устите си в символ на митинг против възбраната на Международната централа да бъде изразена поддръжка за ЛГБТК общността. В Катар хомосексуализмът е противозаконен. Противоречиво беше и отношението към работниците-мигранти, като се появиха сигнали за злоупотреби с тях. Не на последно място, възбраната за продажба на бира на стадионите провокира вълна от рецензии не толкоз поради самото решение, а за неприятния тайминг на оповестяването му – директно преди старта на шампионата, което лиши продавачите и търговците от опция да реагират пълноценно на възбраната.

Празненствата след дадени мачове доведоха до непотребни ескалации, които надминаха рамките на допустимото и доведоха даже до съдбовни произшествия. Най-бурни в насладата си бяха мароканците, като редица техни жители, живеещи в Западна и Централна Европа, сътвориха доста работа за локалната полиция. След мача сред Франция и Мароко от полуфиналите, извоюван от „ петлите “ с 2:0, 14-годишно момче умря, откакто бе ударено от кола, пренасяща последователи. Само за финала сред Аржентина и Франция бяха мобилизирани към 14 000 служители на реда в Париж, а близо 13 000 бяха разполагаем във френската столица за мача за трето място сред Мароко и Хърватия.

22-то издание на Световното състезание по футбол в Катар сигурно ще остане в историята – първото в страна от Арабския полуостров, и първото през зимата. Въпреки рецензиите, макар несъгласията на и отвън терена, Катар получи поддръжка от президента на ФИФА Джани Инфантино и съумя да провежда шампионата, което слага положителни основи за бъдещето и опцията още веднъж да има Мондиал в района. Сега идва ред на идващото Световно, което ще се организира в три страни – Канада, Мексико и Съединени американски щати, през 2026 година. До тогава има време, а футболистите, взели присъединяване на Мондиала в Катар, би трябвало бързо да пренасочат вниманието си върху завръщането към уговорките на клубно равнище.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР