„Без енергийна инфраструктура не можем да говорим нито за диверсификация

...
„Без енергийна инфраструктура не можем да говорим нито за диверсификация
Коментари Харесай

Министър Петкова: Без енергийна инфраструктура енергийната сигурност и диверсификацията са немислими


„ Без енергийна инфраструктура не можем да приказваме нито за диверсификация на енергийните източници, нито за енергийна сигурност в района “. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова на церемонията за връчване на годишните награди за принос в развиването на инфраструктурата. Инициативата, проведена от „ Градът Медиа Груп “, е част от календара на събитията на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Проекти от енергийната инфраструктура са включени в селекцията за първи път през тази година.

Годишната премия завоюва планът за рационализация на компресорните станции „ Лозенец “, „ Ихтиман “, „ Петрич “ и „ Странджа “, осъществен от „ Булгартрансгаз “ ЕАД, в партньорство с „ Главболгарстрой “ АД. Отличието бе връчено от министър Петкова на изпълнителните шефове на двете компании.

Проектът е на стойност 220 млн. лева и бе изпълнен както с привлечено европейско финансиране, по този начин и със лични средства на газовия оператор. Първият стадий от него завърши през 2016 година През втория стадий, който се възнамерява да продължи до 2021 година, ще бъдат сменени мощности в компресорните станции „ Лозенец “, „ Петрич “ и „ Ихтиман “.

По думите на министър Петкова, отличеният план е основен за реализацията на заложените цели по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз в региона на енергетиката. Той има основна роля за междусистемната съгласуваност в региона на Западните Балкани. Пред участниците в церемонията енергийният министър напомни, че в България се намират към 80% от компресорните станции в района и модернизацията им обезпечава стратегическия им потенциал в дълготраен проект.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР