Без достъп до лекарства продължават да бъдат стотици жители на

...
Без достъп до лекарства продължават да бъдат стотици жители на
Коментари Харесай

Кметове събират рецепти и купуват лекарства за цели села - Здраве

Без достъп до медикаменти не престават да бъдат стотици поданици на дребни обитаеми места у нас. Кметове събират предписания и купуват медикаменти за цели села, заяви БНР.

По данни на Изпълнителната организация по медикаментите към 2021 година броят на аптеките у нас е бил 3300, като една трета от тях са съсредоточени в София, Пловдив и Варна. Според разбор на Института за пазарна стопанска система в 20 общини няма нито една аптека, а в 40 аптеката е единствено една.

Осигуряването на равнопоставен достъп на популацията до фармацевтична услуга би трябвало да бъде работа на страната, а не на частната самодейност, счита Анжела Мизова, заместник-председател на Българския фармацевтичен съюз и притежател на аптека в малко обитаемо място, в коментар по казуса пред БНР.

По думите ѝ в България липсва каквато е да е регулация къде и какъв брой аптеки могат да бъдат отваряни, за което фармацевтичният съюз сигнализира от години. Стартирано бе и основаването на национална аптечна карта, която още е в развой на правене.

Мизова сподели още, че са били обсъждани разнообразни разновидности за възстановяване на достъпа до лекарства - аптеки единствено с помощник-фармацевти, мобилни аптеки, филиали на аптеки, само че нито един от тях не е бил признат, защото съгласно законодателството " самодейността, отговорностите и последствията от икономическото решение са в ръцете на притежателя на аптеката, само че от него се очаква да извършва обществена активност ". По думите ѝ страната би трябвало да подкрепя съществуването на такива обекти в дребните обитаеми места и труднодостъпните региони.

" Намеса на страната е нужна, би трябвало да се сътвори скица за особено субсидиране ", уточни и Борислав Борисов от Асоциацията на българските села. Според него сега се търсят решения на ръба на закона, като в селата се събират предписания и медикаментите се закупуват от градовете без наложителното консултиране на пациентите.

Борисов е безапелационен, че не може аптечната мрежа в дребните обитаеми места да бъде предмет на частна самодейност, защото 98-99% от медикаментите са по рецептури към НЗОК и отварянето на аптека не е рентабилно.

Не са решение и вендинг автоматите, които могат да бъдат поставяни единствено там, където съществува аптека.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР