Без дебати депутатите разгледаха и приеха на първо гласуване Законопроекти

...
Без дебати депутатите разгледаха и приеха на първо гласуване Законопроекти
Коментари Харесай

Българско гражданство - само с чисто съдебно минало и по натурализация

Без диспути депутатите разгледаха и одобриха на първо гласоподаване Законопроекти за изменение и допълнение на Закона за българското поданство. Вносители са Костадин Костадинов и група народни представители, 10.05.2023 година, Николай Алгафари и група народни представители и Радомир Чолаков и група народни представители.

Депутатите гласоподаваха в поддръжка на законопроекта на Костадин Костадинов и група народни представители със 102 гласа " За ", 63 гласа " срещу " и 1 глас " въздържал се ". Дори и при прегласуването законопроектът на " Възраждане " срещна поддръжката на законотворците със 107 гласа " За ", 68 гласа " срещу " и 1 глас " въздържал се ".

Законопроектът на Николай Алгафари (ГЕРБ-СДС) и група народни представители също бе признат - със 161 гласа " За ", 1 глас " срещу " и 15 " въздържали се ". Подкрепа бе дадена и за последния законопроект, този на Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС) и група народни представители с 180 гласа " За ", без " срещу " и " въздържали се ".

Със законопроекта на водача на " Възраждане " Костадин Костадинов и група народни представители се предлага да се вкара условие за чисто правосъдно минало на претендента за българско поданство освен в Република България, само че и в страната му на генезис, респективно в страната на престояване. Предлага се редуциране на периода за показване на документите за освобождение от друго поданство, както и уеднаквяване на изискванията за придобиване на българско поданство при подписване на брак с български жител, като се вкарва условие за тригодишен период на общуване, който да бъде използван във всички случаи и при съществуването на данни, че бракът е мним, българското поданство да се лишава.

Предвижда се отпадане на условието при кандидатстване за българско поданство на съображение български генезис възходящият родственик от български генезис да е умрял като български жител. Въвежда се като наложително изискване за всички случаи на натурализация владеенето на българския език и се уточни опцията за приемане на българско поданство при интерес за Република България или когато лицето има особени заслуги към нея.

Законопроектът на депутата от ГЕРБ-СДС Николай Алгафари и група народни представители основава опция за придобиване на българско поданство по натурализация, когато лицето е подало молба за освобождение от досегашното си поданство, само че не е допустимо да се освободи от него по аргументи, за които не дава отговор. Предвижда се и лицата, придобили българско поданство, да получават удостоверенията на специфична публична гала по законопроекта на Радомир Чолаков и група народни представители.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР