Без да се губи време президентът започна консултации с политическите

...
Без да се губи време президентът започна консултации с политическите
Коментари Харесай

Социолози: Нищожен шанс за кабинет на ГЕРБ, малък е шансът с мандат на ПП-ДБ

Без да се губи време президентът стартира съвещания с политическите обединения. Първите диалози с двете най-големи парламентарни групи ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ завършиха през вчерашния ден. 

" Бойко Борисов е от дребното политически водачи, които се обръщат освен към твърдото си ядро, само че и към една по-ширка външна страна, представяйки се за обединител. Основното беше ясно, че за него е по-лесно да вземе завоя, в сравнение с за " Продължаваме промяната - Демократична България ". При тях вземането на завоя е по-трудно, само че те към този момент взеха един значим завой, като седнаха да беседват с ГЕРБ, което е въодушевяващ знак ", заяви социологът Юлий Павлов в " България заран ".

" Предстоят тежки задания, които би трябвало да бъдат решени. Основната не е толкоз съставянето на държавно управление, колкото приемането на Закона за бюджета и някои спомагателни закони, свързани с ПВУ и влизането ни в Шенген. Допълнителна задача е съставянето на държавно управление. Страхувам се, че нещата ще бъдат изместени и може да не се стигне до главното ", каза социологът Кольо Колев пред Bulgaria ON AIR.

Според него с първия мандат е на практика невероятно да се сформира държавно управление.

" Ясно е декларирана позицията на " Продължаваме промяната - Демократична България ", те се пробват да набутат Бойко Борисов в опит да сформира коалиция с Българска социалистическа партия или Движение за права и свободи, която ще бъде елементарно атакувана от позиция на статуквото и по този начин наречена евроатлантическа ориентировка. При това състояние Борисов няма да свърши нещо сходно. Шансовете за първи мандат са много ниски ", безапелационен е Колев.

По думите на Павлов шансовете за държавно управление с първи мандат са ниски, само че с втори мандат може да бъдат 50/50.

" Продължаваме промяната - Демократична България "  казват държавно управление на малцинството с вярата то да бъде подкрепено от ГЕРБ. Ако претендентът за министър председател е Кирил Петков или Асен Василев, или вътре има спорни фигури, шансът да го поддържа ГЕРБ е на практика нулев. Ако държавното управление получи по-експертен профил, каквото беше предлагането отпред с Николай Денков, към този момент има доста неща, които ще се случат зад кадър и ще дефинират дали едно държавно управление може да бъде подкрепено ", счита Павлов.

" Шансът е много по-малък от посочените 50%. Те ще създадат същото неприлично предложение на ГЕРБ, както едно време Слави Трифонов направи - без да има болшинство, ние ще създадем независимо държавно управление, а вие го подкрепете. Шансът да получи утвърждението ще е доста невисок ", сподели Кольо Колев.

Запитан коя може да е фигурата, препоръчана за кандидат-премиер на ГЕРБ-СДС, Юлий Павлов отговори, че още в предишния парламент сме видели, че водещите фигури са са се отдръпнали обратно и са предложили други хора за министър председатели.

" За да сработи едно такова държавно управление, начинът е зад кадър да се схванат за нещо. Ако се работи в стила на Слави Трифонов, това надали ще успее. Ще се върнем на опита, който има българската демократична история. 90-а година държавното управление на Димитър Попов беше резултат на едно съглашение сред две враждуващи политически сили, които продължиха да враждуват. В името на България това държавно управление беше направено с специалисти от едната и другата политическа мощ, без лица от предната линия ", посочи Павлов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР