Без Борисов Гешев ще бъде много по-слаб, а без Гешев,

...
Без Борисов Гешев ще бъде много по-слаб, а без Гешев,
Коментари Харесай

Правосъдие за всеки: Нямаме нужда от главен прокурор, който изпълнява чужда воля

" Без Борисов Гешев ще бъде доста по-слаб, а без Гешев, Борисов мигновено си отива. Единственият излаз е оставка, тъй като не може да ни дадете това, което желаеме, а то е Правосъдие за всеки ". Това съобщи на митинг, озаглавен „ Свободата без каскет “ юристът Емил Георгиев. Демонстрацията се организира пред Съдебната палата и е проведена от самодейност „ Правосъдие за всеки “.
" Навършва се 1 година от огромния протест, който организирахме. Тогава стана ясно дефинитивно, че единствената и неотразима номинация за основен прокурор е на личността на Иван Стоименов Гешев. Прави ли бяхме да се съберем тогава? Прави ли сме, че се събираме и през днешния ден? “, попита той. „ Иван Гешев ни кара нас като жители да се усещаме неловко, да се срамим. Затова ние желаеме премахване на основния прокурор, оставка на държавното управление и битка за увещание да поддържат настояванията на митинга. Трябва да свършим тази работа, която отлагаме 30 години “, добави Емил Георгиев.
" Казват ни, на всички места има основни прокурори – на никое място го няма този основен прокурор, който от никой не зависи, да е по едно и също време политик, да приказва като политик, да си прави PR със страданието на хората “, добави юристът.
На спонтанната естрада пред Съдебната палата се изрече и Велислав Величков. " През тези 20 дни на митинги установихме, че властта е глуха и сляпа, не просто отхвърля да чуе настояванията, а и да се вгледа в себе си. Всички са в отпуска, всички избягаха от въпросите на митинга, от персоналната си отговорност. Опитват се да купят нашето безмълвие с непознатите пари, с цел да останат на власт и да откраднат още пари “, безапелационен бе той. „ Протестът е на умните, младите, интелигентните, образованите. Отсреща има стена и ни споделят – нямате претенции. Напротив, имаме “, добави Величков.
" Нужна е смяна в Конституцията. България от 28 години насам няма никаква изгода от нито един прокурор, който е изпълнявал длъжността. Няма нито един, който да е внесъл и издържал обвиняване в съда против върховен политик, олигарх. Нямаме потребност от основен прокурор, който извършва непозната воля. Това е повече политическа роля, да сте видели основен прокурор в съда, да упреква и да пази тези? “, попита той.
" Нямаме потребност от основен прокурор, а от стотици почтени, съзнателни прокурори, които без каскет на главата да упражняват заслужено правораздаване. Тази служба би трябвало да бъде отстранена, с цел да се прекрати потреблението й от политическата класа за свои цели. Ето по тази причина споделяме: " Оставка! “, сподели още Величков.
След края на речите пред Съдебната палата, стачкуващите се насочиха към Министерски съвет, където за 21 следващ ден се организира антиправителствен митинг.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР