Беше очевидно, че ще трябва да затваряме въглещни централи, но

...
Беше очевидно, че ще трябва да затваряме въглещни централи, но
Коментари Харесай

Работодателите възроптаха срещу схемата пари наготово без преструктуриране

" Беше явно, че ще би трябвало да затваряме въглещни централи, само че чакахме, че Министерството на енергетиката ще стартира някакъв проект за преструктуриране. Всеки от работодателските организации, които представляваме, очакваше план за понижаване на разноските, за усъвършенстване на служащите. Затова ни изненада хомогенното решение в Народното събрание ". Така разяснява зам.-председателят на БТПП Красимир Дачев пред Нова тв странното решение на Народното събрание преди дни, който задължи кабинета да избави Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 посредством финансиране, а не посредством преструктуриране.
Actualno.com напомня, че в края на януари народните представители единомислещо взеха решение да задължат държавното управление в период до края на февруари да предприеме ограничения за увеличение на капитала на " Български енергиен холдинг ", за финансовото излекуване на " Топлоелектрическа централа Марица-Изток 2 " ЕАД. Решението е в контраст от желаното от Европейската комисия, която постанова " Зелената договорка " на страните членки и изисква преструктуриране на въглищните централи.  ПОДРОБНОСТИ ЗА РЕШЕНИЕТО НА ДЕПУТАТИТЕ.
А този избавителен фонд всички ще го плащаме, беше безапелационен Дачев и изясни той ще мине към отговорностите на обществото.
Според Дачев рядко се приема нещо с такова единогласие: " Всички са дали своят вот за някакво социалистическо решение да се подкрепи Топлоелектрическа централа Марица 2, което е необичайно, в случай, че да вземем за пример Топлоелектрическа централа Марица 1 с 0,4 индивида прави 1 мегават, а Топлоелектрическа централа Марица 2 – с трима. Тя е три пъти по-малко ефикасна. Защото е държавна и не преструктурирана. Същото е с мините ". По думите му в 10 000 са служащите в ТЕЦ-а.
В четврътък в отворено писмо до премиера Бойко Борисов бизнесът заплаши да сезира Европейската комисия поради това решение на Народното събрание. ВИЖТЕ ТУК.
Работодателите възроптаха, че 150 млн. лева ще получи Топлоелектрическа централа " Марица изток " 2 без да усъвършенства работата си съгласно условията на Европейска комисия. Дачев изясни, че такава е сумата, тъй като всяка година ТЕЦ-овете вършат сред 150 и 200 млн. лева загуби: " Тези пари отиват към едни 700 млн. лева, които се дават за Топлоелектрическа централа 1 и 3, отиват към едни 150 - 200 млн. лева, които се дават на когенериращите централи, които би трябвало да стоят и при положение на потребност да работят. Нали, супермодерните централи, на които скоро ще честваме 100г. на технологията им. А когато преди 2 години ни притрябва ток, нито една от тях не можа да тръгне. " Така накратко той Дачев обрисува картината.
И какво се получава: токът се оскъпява за бизнеса, а той си го избива от потребителя - " На всякъде заплаща клинета ", сподели Дачев.
В случая съгласно предприемача няма по какъв начин Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 да бъде ефикасна, тъй като не работи непрестанно: " Всяка година Топлоелектрическа централа 2 генерира сред 150 и 200 милиона загуби. Ние към този момент се радваме, когато внасяме ток, което няма нищо общо с задачата и основаването на тези ТЕЦ-ове ".
" Ако Топлоелектрическа централа Марица Изток създава сила на 100 лв., тя ще печели и няма да внасяме от чужбина. Януари внесохме сила на стойност 110 лева Това се случва, тъй като този Топлоелектрическа централа работи от 30% до 50% от потенциала си ", изясни още той и даде образец с Гърция, в която има открита мина за рандеман. " Там с сходни количества има 2 500 служащи, а нашите, които добиват въглища, са 10 000 души ".
" България е в доста внимателно състояние поради " Зелената договорка ". С нея ще се види разликата сред богатите и бедните страни. Ние сме злепоставени с тази договорка, защото западните страни към този момент имат натрупвания и са създали към този момент преструктурирането, до момента в който източната част на Европа продължава да е на въглища и занапред ще заплаща доста пари за преструктуриране ”, разяснява Дачев.
Припомняме, че самият министър председател дефинира " Зелената договорка "   като огромен проблем за България, тъй като 60% от силата ни била от въглища (според последното към този момент издание на формалния бюлетин на Министерството на енергетиката от 2019 година делът на въглищата в производството на първична сила в България е 48,6%, а на второ място е нуклеарната сила - 33,7%, като статистиката отразява обстановката към 2017 година). " До 10-15 години би трябвало да се намерят механизми да се заменят въглищата ", сподели министър председателят, като посочи, че той до това време най-вероятно няма да се занимава с политика. ВИДЕО ОТ ИЗКАЗВАНЕТО МУ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР