Берлин и властите на Намибия договориха да подпишат споразумение за

...
Берлин и властите на Намибия договориха да подпишат споразумение за
Коментари Харесай

Берлин признава геноцида над два народа в Намибия, ще плати компенсации

Берлин и управляващите на Намибия договориха да подпишат съглашение за обезщетение за закононарушенията, осъществени от немските военни по време на колониалното ръководство в африканската страна, оповестява радиостанцията Deutschlandfunk. Министерството на външните работи на Федерална Република Германия отхвърли да разяснява информацията с оглед „ поверителния “ й темперамент, съобщи организация Фокус.
Според Deutschlandfunk се е съгласила да признае убийствата на Хереро и Нама за . Документът, потвърждаващ този факт, е подписан в Берлин от някогашния заместител от партията на Християндемократическия съюз (ХДС) Рупрехт Поленц и някогашния посланик от Намибия Зедекия Нгавиру.
 Косово завежда дело против Сърбия в Хага Косово завежда дело против Сърбия в Хага
Косовският министър председател Албин Курти ще внесе тъжба за геноцид против Сърбия в интернационалния съд в Хага, написа " Газета Експрес ". По думите му с...
Очаква се след две седмици външните министри на двете страни публично да подпишат съглашението. В същото време, съгласно Deutschlandfunk, е реализирано и съглашение президентът на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер да посети Народното събрание на Намибия, където публично ще се извини за осъщественото закононарушение в тържествена конюнктура. Като отплата Германия ще отпусне избрана сума за финансиране на развиването на райони в Намибия, където живеят и двата наранени народа. Не се прецизира обаче в какъв размер ще бъде тя.
От 1884 до 1915 година Намибия е немска колония. След въстанието измежду народите Хереро и Нама немските колониални войски убиват няколко десетки хиляди души в интервала сред 1904 и 1907 година Преговорите за признание на тези дейности като геноцид се водят сред двете страни от 2015 година насам. Берлин към момента не се е извинил публично за закононарушенията на колониалните войски в Намибия.
Нито Рупрехт Поленц, нито пресслужбата на немското външно министерство не са коментирали информацията за съответното съглашение, базирайки се на поверителността на въпроса. Говорителят на немското външно министерство обаче уточни, че „ договарянията с Намибия се организират в градивна и поверителна атмосфера “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР