Бензиностанциите не винаги издават касова бележка на клиентите, а понякога

...
Бензиностанциите не винаги издават касова бележка на клиентите, а понякога
Коментари Харесай

Горанов предлага мерки срещу игрите с касови бележки и фактури

Бензиностанциите не постоянно издават касова записка на клиентите, а от време на време " сплотяват " платеното от няколко души в документ единствено на един клиент, на който издават фактура. За да пресече тази процедура Министерството на финансите, ръководено от Владислав Горанов, предлага промени в наредбата за отчитане на продажбите с фискални устройства.

В плана са включени и други текстове с нови условия към софтуера, с който търговците регистрират продажбите, специфични текстове за аптеките за доклад на медикаментите, покривани отчасти или напълно от здравната каса, както и към електронните магазини. Срокът за публично разискване на плана е до 21 януари.

В хода на контролната активност на органите на Национална агенция за приходите са открити случаи на зареждане на течни горива на един клиент, без да се издава фискален бон. На идващия клиент се издава фискален бон, като се включва и продажбата на предходния клиент, осведоми министерството. Друга процедура е да зареждат разнообразни клиенти, без да се издаде документ за продажба (фискален бон) на всеки клиент, а след това се издава документ, който сплотява продажбите.

Така клиент може да получи фактура за продукти, които не е платил и да разгласи пред проверяващите по-големи количества налични течни горива с необоснован генезис и без заплатен данък.

Затова ведомството предлага в наредбата да се запише категорично, че фискален бон се издава за всяка продажба/зареждане на течни горива на всеки клиент и че не се позволява сливане на повече от две продажби/зареждания на горива, направени от един клиент в един фискален бон. "

Измененията, които министерството предлага, ще отстранен предпоставките за неточно данъчно държание от избрани задължени лица. Ще се попречи и да се лимитират правата на потребителите в бензиностанциите, се споделя в претекстовете.

Към момента в нормативната уредба има условия единствено към фискалните устройства в комерсиалните обекти, само че не и към софтуера, който ги ръководи, е открило министерството. Възможно е в софтуера да се вграждат функционалности, които разрешават при приключването на продажба да не се подава команда към касовия уред за печатане на фискален бон, а негова реплика да се печата от от нефискално устройство и да се дава на клиента. Така посредством програмния артикул търговецът има опция да укрива част от оборота. При осъществяваните от Национална агенция за приходите контролни производства е открито, че процентът на укрития оборот в обекти, в които се употребяват софтуери за ръководство на продажбите, се движи сред 30% и 70%.

Зачестяват и случаите на манипулиране или даже заличаване на информация от устройствата, с които работи софтуерът. Понякога тази информация се съхранява на далечен сървър или в компютърен " облак ", като при инспекция задължените лица настояват, че нямат достъп до тази информация и не могат да я дават на проверяващите.

Измененията плануват всяко лице, производител и/или пропагандатор на програмен продукт за ръководство на продажби да заявява в Национална агенция за приходите че софтуерът дава отговор на условията и не съдържа модули, позволяващи заобикалянето им. Той би трябвало да разгласи, че не създава програмен продукт, с който се трансформира функционалността на стратегиите или се манипулират данните. Национална агенция за приходите поддържа обществен лист с записаните софтуерни артикули.

С препоръчаните промени в наредбата се вкарват условия към софтуера за ръководство на продажбите в комерсиалните обекти, задачата на които е да се предотврати опцията за укриване на обороти от продажби в търговски обекти чрез вградена в софтуера функционалност, гласят претекстовете.

Министерството чака, че потребителите няма да претърпят основни разноски за привеждането на потребления от тях програмен продукт към новите условия, тъй като разработчиците ще им дават актуализация на съществуващата версия без да изискват в допълнение възнаграждение отвън абонамента.

За потребителите на Системи за единно обмисляне на ресурсите на предприятието (ERP-системи), които са дребна част от всички консуматори на програмен продукт за ръководство на продажбите, се чака тези разноски да са основни, само че все още министерството не може да даде оценка за техния размер.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР