Бенямин Нетаняху доминира политическия пейзаж в Израел повече от две

...
Бенямин Нетаняху доминира политическия пейзаж в Израел повече от две
Коментари Харесай

Шокираща терористична атака на Хамас: Началото на края за Нетаняху в Израел?

Бенямин Нетаняху господства политическия пейзаж в Израел повече от две десетилетия, само че съвсем една година откакто си възвърна ролята на министър-председател, невиждана офанзива от Хамас в събота наподобява ще разклати властта му.

Шоковата офанзива от Хамас в събота лиши над 1000 живота в Израел и сложи началото на нова епоха в връзките сред Израел и Палестина и израелската политика.

В Израел събитието се дефинира като национална контузия, еквивалентна на терористичните офанзиви от 11 септември, които унищожиха кулите близнаци в Ню Йорк и провокираха водена от Съединени американски щати световна „ война против тероризма “.

Отмъщението на Израел за нападението до момента е умъртвило повече от 1000 души в линията Газа, където Хамас държи властта, и наподобява, че ще убие доста повече.

Докъде ще стигне Израел? Газа се приготвя за сухопътна атака след офанзивата на Хамас

Тъй като злокобните детайлности за офанзивата от събота не престават да излизат нескрито, шокът в Израел към момента е недопечен, само че има и „ осезателен яд “, сподели Клайв Джоунс, професор по районна сигурност в университета в Дърам.

Най-голямата част от яростта е ориентирана към Хамас, сподели Джоунс, „ само че също по този начин има кипящ яд, че това държавно управление – водено от Нетаняху – се провали по въпроса за сигурността “.

 „ Има мнения, даже в центристки или леко десни вестници, които споделят, че това сигурно е най-лошото държавно управление, което Израел е имал и че е навредило на националната сигурност. “

Политически разделения  

< p> Нетаняху от дълго време е разногласна фигура в израелската политика, изключително откогато беше избран отново за министър-председател през 2022 г.  

Връщането му на власт – с цел да си върне пост, който преди този момент е заемал повече от десетилетие – беше помрачено от обвинявания, че има намерение да прокара широкообхватни правосъдни промени, които да го предпазят от израелските съдилища, където е изправен пред обвинявания в корупция, които могат да доведат до затвор.

Предложените от него правосъдни промени биха попречили на властта на израелските съдилища над държавното управление, което критиците твърдяха, че ще докара страната до конституционна рецесия.

Изключително непопулярните ремонти провокираха повече от девет месеца седмични митинги, извеждайки десетки хиляди хора по улиците в израелските градове.

 

Противниците споделиха, че промените ще трансфорат Израел в нелиберална народна власт – определено държавно управление, което се пробва да ограничи демократичните права и свободи, в стила на Унгария на премиера Виктор Орбан.

Сред протестиращите имаше многохилядна войска резервисти, които заплашиха да не се явят на работа, в случай че измененията бъдат прокарани, което поражда опасения по отношение на способността на армията да реагира на широкомащабни офанзиви.

Под управлението на Нетаняху „ Израел беше надълбоко, надълбоко разграничен по метод, който не Никога в историята му от основаването на страната през 1948 година “, сподели Джоунс.

И въпреки всичко реакцията на министър-председателя на нападението в събота предизвика по-единен отговор.

След офанзивите на Хамас царуваха безпорядък и комплициране – и Нетаняху изглеждаше прикрит, като изключим предварително записано видео, пуснато на платформата на обществените медии X, обявяващо, че страната към този момент е във война.

„ Виждаме изумителен, исторически и съвсем неразбираем недостиг на лидерство… Израелците към момента не са видели нито един от техните водачи да стои пред камерите и да се обръща към тях онлайн “, сподели журналистът на свободна процедура Нога Тарнополски пред FRANCE 24 от Йерусалим в събота следобяд.

Военно разпръскване  

С повишаването на въпросите по какъв начин израелските секрети служби не са съумели да пресекат толкоз огромна офанзива от Хамас, виновността за бавното военният отговор бяха ориентирани против Нетаняху и неговото държавно управление.

За да сформира държавно управление, което да го върне на власт и да прокара спорните му правосъдни промени, Нетаняху си партнира с фигури от израелската последна десница. Той повери ролята на министър на националната сигурност на Итамар Бен-Гвир, мощен, провокативен бранител на разширението на еврейските селища на Западния бряг.

„ Много хора биха възразили, че заселниците са имали огромна поддръжка в кабинета, като съвсем са имали картбланш да вършат това, което желаят, на Западния бряг “, сподели Джоунс.

Заедно с плановете да се построят хиляди нови домове за еврейски заселници дойде прилив на насилие в Западния бряг, който пренасочи военното подкрепление надалеч от Ивицата Газа към по-голямата палестинска територия.

„ Вниманието беше пренасочено към ръководството на обстановки на Западния бряг, породени от експанзионистични стратегии за заселници “, сподели Мелани Гарсън, доцент по интернационална сигурност в University College London.

Междувременно от месеци израелската войска „ предупреждаваше за многофронтова офанзива, която ще нападна израелското цивилно население, а израелското държавно управление пренебрегва армията “, сподели Тарнополски.

Египетски чиновник сподели в понеделник пред Агенция Франс Прес, че неговата разследваща работа също е предизвестила Израел, че Хамас планира мащабна интервенция, в това число непосредствено уведомление от министъра на разузнаването на Кайро до Нетаняху. Разсеян от Западния бряг, Израел „ подцени “ предизвестията, сподели представител на разузнаването.

Политическо разплащане  

Нетаняху отхвърли да е получил авансово предизвестие за офанзивата на Хамас от Египет.

След нещастието израелският водач даде обещание война против Хамас, която ще изисква „ голяма цена “. И към този момент наподобява, че има слаб вкус за политическа отплата против премиера, макар публичния яд.

„ Хората и държавното управление ще се засилват зад него и ще намерят мощно единение, тъй като не можете да водите вътрешна война, когато би трябвало да водите външна война “, изясни Гарсън.

Нетаняху в сряда разгласи основаването на извънредно държавно управление на единството и боен кабинет, който ще реинтегрира умерени политически водачи с потвърден опит в региона на сигурността в основни функции.

Преди месеци или седмици едно умерено държавно управление може да е постигнало прочут път към изцеление на политическите разделения в Израел. Но настоящето единение надали ще продължи оттатък несигурността на войната, а възприеманите пропуски на Нетаняху са толкоз огромни, че няма да бъдат елементарно забравени, сподели Гарсън.

„ Ще бъде доста мъчно за Нетаняху да избегне виновността за неналичието на механизми за отбрана на хората, които живеят до границата с Газа. “

Повече от 100 цивилни бяха починали избит в кибуца Кфар Аза при офанзиви на Хамас, споделят израелски бойци

„ Нетаняху беше определен въз основа на обезпечаването на едно главно нещо, което в последна сметка желаят множеството израелци, което е сигурността – това явно се провали “, добави Джоунс.  

Официалните следствия на офанзивите на Хамас също евентуално ще открият пропуски в сигурността, тактиката и водачеството, които ще паднат върху раменете на Нетаняху. „ Бих се изненадал, в случай че той към момента беше на поста след една година “, сподели Джоунс. 

Резултатът би било рухването на политически колос, който господства израелската политика повече от две десетилетия.  

Но в страна, която има възможност да избере идващия си водач вследствие на национална контузия и спираловидна война, Гарсън не е сигурен, че Нетаняху ще пропусне: „ Не мисля, че страната ще почувства вакуум по-късно, през което минава, тъй като ще настъпи напълно нова епоха. “

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР