Беновска: Бойко Борисов, Христо Иванов, Карадайъ: Фентанил с хероин или кокаин ни давате? Да промените Конституцията?!

...
Фентанилът е мощен опиоид, използван като болкоуспокояващо. Заедно с други
Коментари Харесай

Фентанилът е мощен опиоид, използван като болкоуспокояващо. Заедно с други лекарства се използва за анестезия. Използва и като развлекателен наркотик, понякога смесен с хероин, кокаин или метамфетамин с потенциално смъртоносни ефекти.

Използва се чрез инжектиране, назален спрей или кожен пластир, или се абсорбира през бузата като таблетка за смучене или хапче.

Той е около 100 пъти по-силен от морфина и около 50 пъти по-силен от хероина.

Фентанилът е произведен за първи път от Паул Янсен през 1960 г. и одобрен за медицинска употреба в Съединените щати през 1968 г.

През последните години фентанилът удари пазара на незаконни наркотици в Северна Америка, като се възползва от съществуващото търсене на опиати като хероин. През 2016 г. фентанилът и аналозите му са най-честата причина за смъртни случаи от предозиране в Съединените щати при повече от 20 000, около половината от всички смъртни случаи, свързани с опиоиди. Повечето от тези смъртни случаи при предозиране са породени от незаконно произведен фентанил. Има опасения, че нарастващото търсене може да се окаже изключително привлекателно за организираната престъпност. В сравнение с хероина, той е по-мощен, има по-високи маржове на печалба и, тъй като е компактен, има по-проста логистика. Може да намали или дори да замени изцяло доставката на хероин и други опиати.

28 юли 23-та

ПП/ДБ, ГЕРБ, ДПС внесоха в НС промени в конституцията.

ГЕРБ, председателката на ПГ, говори по темата. И Беновска я пита. По темата. Деси Атанасова се разсърди. Но? Защо ли? Христо Иванов не загуби самообладание. Засега. Но. Ето.

Десислава Атанасова: Това е нашият проект, на трите парламентарни групи, с 166 гласа, в последния ден на първата сесия на 49 Народно събрание. Надявам се, че в края на втората сесия ще бъде ознаменувам с успех!

Илиана Беновска: Г-жо Атанасова, въпросът е и към г-н Чолаков, най-важният въпрос, за да установите върховенство на закона всъщност е промяна на реда, нормите, морала, субординацията, устройството и така нататък на съдебната система, да не влизам в отделните й подразделения. Имате ли екшън план за това и как ще преодолеете сега съществуващите регламенти в законите, които ги правят някои от тях вечни?

Десислава Атанасова: Първо, Народното събрание като върховен законодателен орган на Република България ежедневно променя българското законодателство.

Илиана Беновска: Това е ясно! Кажете ми конкретно моля Ви, не с общи лафове!

Десислава Атанасова: Г-жо Беновска, думата „лафове“ мисля, че не е подходяща!

Илиана Беновска: Модерна лексика! Такава лексика съответства на дванадесетокласниците, които имат двойки на матурите, а вие правите 24 май национален празник?! С ленти „отличник“ ли ще ги закичите?

Десислава Атанасова: Смятам, че този въпрос е извън контекста!

Илиана Беновска: Моля, отговорете как ще промените нормата!

Симпатичната Десислава Атанасова не издържа да отговори на Беновска. Явно, децата на Беновска и детето на Атанасова живеят в различни Българии…

Или??? Всяка е свободна или зависима по своему?!

Защото Христо Иванов, със син на име Климент - средновековен български учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език- МАААААлко чу и разбра въпроса на Беновска за неграмотността и опростачването на децата. учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език - МАААААлко чу и разбра въпроса на Беновска за неграмотността и опростачването на децата.

Беновска/Христо Иванов: С ленти „отличници“, с 2-ки – национален празник 24 май?!

Иванов: Денков работи

Христо Иванов, съпредседател на ДБ - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 28.07.2023 г.

Илиана Беновска: Здравейте, „Цялото кралско войнство“ ПП-ДБ! На добър час! Тръгвате към най-трудния връх за изкачване - К2 в законността! Въпрос към всички: кое е онова, историческото, с което ще запишат вашата промяна в историята на България? Да го екстраполирате, защото това е нещо нечувано и невиждано? И дали ще имате силата, как да кажа, да подобрите кадровия капацитет, морала, правилата, всичко онова, в което е обрасла съдебната система цели 30 години?

Христо Иванов: Знаете ли, ние се намираме в началото на процеса! В този смисъл сме под върха, в базовия лагер!

Илиана Беновска: Г-н Петков знае!

Христо Иванов: В този смисъл ми се струва твърде рано да говорим за история, записи в тях. Предстои ни много работа в изключително сложна политическа ситуация. Ние нито сме наивни, нито сме се главозамаяли. Важен е този момент, но той е толкова важен, колкото ще бъде добър крайния резултат! Така че, нека, тези въпроси да ги оставим за по-нататък!

Илиана Беновска: Но, все пак, кажете най-важното!

Илиана Беновска: Може ли, г-н Иванов, да направя едно предложение към вашите промени - сещам се за 24 май! Вие, сигурно, г-н Иванов, особено ген. Атанасов си спомня, че едно време ни закичваха с едни ленти „отличник“. Дали, това сте го вкарали в промените на самия празник - да ходим всички с такива лентички закичени?

Христо Иванов: Уважаема г-жо Беновска, аз оценявам Вашата ирония и шега! Но знаете ли, това, което искаме да заложим, е сериозно подобряване на резултатите от матурите. Не знам, дали, сте обърнала внимание каква е ситуацията с матурите!

Илиана Беновска: Ужасна е!

Христо Иванов: Това е погром и този погром ще има поколенческо значение за България, ако нищо не направим!

Илиана Беновска: И?

Христо Иванов: Извеждането на темата за културата и науката като стратегически национален приоритет, има такъв текст! Заедно с 24 май, не е просто смяната на един тържествен ден с друг, а е опит ние да заложим посока на политическо развитие на страната и да изведем този приоритет преди всички останали. Защото всички разбираме, че без това не може да има истинско развитие. И, ако повече отличници имаме, това ще бъде за всички най-добре!

Илиана Беновска: Тогава вън от шегата, сериозно. Г-н Петков знае, К2 правим кампания за образованието, това е сериозно! Аз имам 4 деца отличници! Трябва да се полага грижа! Къде ви е програмата за преструктуриране, осъвременяване, осмисляне и ред други работи? Вие имате 2 деца, г-н Петков има 3. Къде е грижата не само на училището, но и на семейството? Вие много добре знаете! Къде е това или само си дърдорим?

Христо Иванов: Вижте, отваряте много голяма тема! Преди това да отговоря на колегата!

Илиана Беновска: Не, отговорете ми, това е важно! Иначе двойките в Плевен или Пловдив бяха, ще станат повсеместни! Това не е шега!

Христо Иванов: Политиките, насочени към подкрепа за семейството, за ранната детска грижа за въпрос на комплекс, чиито отговори може да видите и в управленската програма. Това, което правим, има своята проекция както в управленската програма, така и в бюджета, който вчера беше приет. Това не са отделни символни действия, става дума за цялостен курс. И това, че акад. Денков е премиер на България точно в този момент не е случайно съвпадение!

Илиана Беновска: Голям праз! Той нищо не направи, като беше министър на образованието!

Христо Иванов: Нека да не го превръщаме в диалог!

Илиана Беновска: Аз Ви казвам!

А ето и депутатите - какво мислят? Или – не? За Конституцията на РБ.

Беновска: Конституцията? Лорер, Георгиев, Балабанов, Вигенин, Ганев: Законност! Чудовището от Лох Нес!

Даниел Лорер, ПП-ДБ, Георг Георгиев, ГЕРБ, Станислав Балабанов, ИТН, Кристиан Вигенин, БСП и Цончо Ганев, „Възраждане“ - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 28.07.2023 г.

Даниел Лорер: Задачата на този парламент е да осигури най-после основата на работещо правосъдие в България! Работещото правосъдие в България трябва да даде отговор на всички тези въпроси, които нас българите ни болят, и най-вече за политическата корупция, за която ме питате. За всичко това, за което сме говорили през годините, работещото правосъдие, дай Боже, ще даде ясни и точни отговори!

Илиана Беновска: Добре, но има ли кадрова обезпеченост в средите на прокурорите и съдиите, защото Вие знаете, че когато 20-30 години си бил слуга, не може бързо да станеш самостоятелен?

Даниел Лорер: Това е основния дебат между конституционалистите, които работеха върху дефинициите там – какво е Съвета на съдиите, бившия ВСС и бъдещия Съвет на прокурорите? Каква част там да се избират помежду си съдийското съсловие, каква част да е политическа квота? По същия начин при прокурорите. Като основната идея е, че съдиите трябва да бъдат независими, за да могат да отсъждат право кой крив, кой прав, кой виновен и кой не! А прокурорите от своя страна трябва да бъдат отговорни пред изпълнителната власт, защото те в крайна сметка преследват обществения интерес!

Илиана Беновска: Питам има ли кадрова обезпеченост, има ли енергия за това, вдъхновение?

Даниел Лорер: Тепърва българските съдии и прокурори ще трябва да докажат, че могат да работят в името на хората и така ще видим има ли кадрова обезпеченост, или не!

Илиана Беновска: Г-н Лорер, кога ще подпишете конституционните предложения? Кога ще ги внесете? И ще има ли пресконференция после?

Даниел Лорер: Надявам се лидерите да го направят още днес! И както многократно сме заявявали, причината за тези конституционни промени основно е една – да имаме работеща съдебна система, която осигурява правосъдие за всички нас, така че да намалее корупцията и най-после да започнем за живеем по европейски!

Илиана Беновска: За всички вас удобно правосъдие, върхушката, или за всички граждани?

Даниел Лорер: За всички българи, които отново, и отново, и отново гласуваха през всичките тези години и сега най-после имаме шанс този генетичен дефект на Българската конституция от 1992 г., в който имаше безконтролна прокуратура и взаимосвързаност между прокурори и съдии най-после да бъде разбит!

Медия: Изпран ли е вече Бойко Борисов?

Илиана Беновска: „Центрофугиран“ е!

Даниел Лорер: Отговорът е същия като това, което дадох в момента!

Илиана Беновска: Г-н Георгиев, да Ви честитя бебето! И да Ви попитам вашата дъщеричка ще живее ли в правова държава? Какво става с конституционната реформа?

Георг Георгиев: Благодаря Ви! Надявам се, че ще живее в България, в която законите и начина, по който ние сами правим обществото си ще се спазват! Така че след няколко години ми задайте отново този въпрос, ще се радвам да Ви отговоря пак!

Илиана Беновска: Може ли да кажете каква ще бъде Вашата позиция за конституционната реформа?

Станислав Балабанов: Това е поредната глупост, която наблюдаваме! Конституционния проект „Пеевски“ ние няма да го подкрепим в този му вид, тъй като това не е конституционна реформа! Това е съглашателство, задкулисно в стаята на ДПС! Унизително е, че тези, които основаха партиите си на тема съдебна реформа, на смяна на модела, вместо да търсят едни нормални разговори с експерти по темата, решиха да търсят благословията на Делян Пеевски. Това е една опорочена предварителна процедура, особено акцентирайки на това, като флагман на тази реформа, че трябва да тръгнем от смяната на националния ни празник! Ако не беше 3-ти март, днес нямаше да я има българската държава в този й вид. Така че всичките тези неща по-скоро разединяват, отколкото да обединяват и ние няма да ги подкрепим!

Илиана Беновска: А защо набеждавате като главен виновник тук Делян Пеевски? Къде е Бойко Борисов тук, къде е Христо Иванов, къде е ген. Атанасов?

Станислав Балабанов: Тези хора са част от тази порочна сглобка, която продължава да бетонира дълбоката държава! Казвам Делян Пеевски знаково, защото първият, при когото отидоха да говорят за конституционна реформа, беше Делян Пеевски!

Илиана Беновска: Не, ДПС даже казаха, съобщиха, че тяхна е инициативата още преди години!

Станислав Балабанов: Е, седнаха знаково в стаята на ДПС! Унизително е! Ние затова казвахме, ИТН и БСП имаме повече народни представители от ДПС. Това е принципна позиция. Христо Иванов можеше поне да се опита да води някакви разговори. Да видим тази конституционна реформа всъщност какво представлява. Ние и до момента чак сега разбрахме 5 много витиевати общи неща.

Илиана Беновска: Те днес май ще я внесат!

Станислав Балабанов: Да я внесат, ние пък няма да я подкрепим! Какво значи ще я внесат? Казвам Ви го с цялото си уважение, темата за националния празник е така наречения „черен лебед“, който не е в тяхна полза. Ако си мислят, че ще вървят в тази посока Ви уверявам, че ще има доста народна любов, след като минат тук топлите и ваканционни дни. Даже имам едно предложение към фирмите, които ще пренареждат паветата за Н-ти пореден път и не могат да ги подредят!

Илиана Беновска: Ще успеят, ще успеят!

Станислав Балабанов: Съветвам ги да поизчакат, защото ще са ни нужни!

Илиана Беновска: Последен въпрос, щом „черния лебед“ е националния празник, кога ИТН ще го изиграе „белия лебед“?

Станислав Балабанов: Да Ви кажа, това, което се случи в последните две години, малко със забавяне във времето, може би доказаха, че сме „бял лебед“! Важно беше да мине това време, за да може хората да го осъзнаят добре!

Илиана Беновска: Но кога ще ви видим да го изиграете?

Станислав Балабанов: Много изправени и много подготвени. Когато се наложи! Като гледам съвсем скоро! От хората зависи, ако имат морален акт да го изразят на площада, ще бъдем заедно с тях!

Илиана Беновска: Каква е позицията на БСП за конституционната реформа, която в момента се подготвя и ще бъде внесена? И ще живее ли България в правова държава?

Кристиан Вигенин: Аз заявих преди това, че ще коментирам само случая с РСМ!

Илиана Беновска: Няма значение, обаче това не можем да го избегнем!

Кристиан Вигенин: Само по Македония!

Илиана Беновска: Моля Ви, кажете ми за конституционната реформа! Защо се криете, какво има?

Кристиан Вигенин: Не, не се крия!

Илиана Беновска: Вие сте смел човек!

Кристиан Вигенин: Казахме, че ще говорим само по РСМ!

Илиана Беновска: Какво е това? Тази тема не съществува ли? Да сте жив и здрав!

Илиана Беновска: Каква е позицията на „Възраждане“ за конституционната реформа? Ще живеем ли в правова държава?

Цончо Ганев: Коя конституционна реформа, в България или в Македония?

Илиана Беновска: В България, г-н Ганев, не се правете!

Цончо Ганев: Не, защото говорим за членството на Македония, има изискване там също да се направи конституционна промяна и българите да се вписани, но не са вписани! Затова попитах!

Илиана Беновска: Добре, хубава забележка! Кажете за българската конституционна реформа каква е позицията на „Възраждане“?

Цончо Ганев: Това е като животното от Лох Нес, всички говорят за него, но никой не го е виждал реално! Всички говорят и оправдават, че са в коалиция с ДПС и с ГЕРБ и са в този Парламент, за да направят конституционна реформа, но до ден днешен нямаме абсолютно нищо! Едни празни обещания, които започнаха и свършиха с това да ликвидират българския национален празник и стигнаха дотам от трибуната да се призовава да се премахне този мракобесен ден!

Илиана Беновска: Добре, чудовището от Лох Нес се казваше Неси и не сме го видели още, а вашият референдум беше много очевиден! Като го видяха, какво стана?

Цончо Ганев: Видяхте, потъпка се законът по най-бруталния начин! Наруши се закона, защото закона за референдумите е ясен, точен и категоричен! При 200 000 Парламента решава дали да има референдум, или не. При над 400 000 доказани подписа Парламента има единствено задължението да придвижи напред и президента да насрочи дата. Оттам нататък, който има претенции, жали пред Конституционния съд. Връщам се няколко години по-рано, същото се случи с референдума, организиран от ИТН. Тогава в зала беше допуснат референдума, както е по закон, след което беше жален пред КС, тогава отпаднаха голяма част от въпросите. Това нещо не се случи, защото както се каза официално от управляващата ни шайка – референдума в България ще застраши съществуването на еврозоната и ще даде негативна вълна към съществуването въобще на ЕС!

Илиана Беновска: Кратък въпрос, ще жалите ли пред КС, ако се случи тази невиждана още реформа?

Цончо Ганев: Ние няма какво да жалим, защото няма нищо още вкарано!

Илиана Беновска: Когато стане факт!

Цончо Ганев: Нека да видим какво ще вкарат. Аз не им вярвам, че ще вкарат нещо въобще. А дали ще вкарат преместването или по-скоро махането на 3-ти март – това е безумие!

Медия: Специално на ПП и ДБ, които до голяма степен ограничават правомощията на президента, виждате ли логика в тези предложения?

26 юни 23-та

Добрият на коремни или на лицеви опори бивш льотчик и командващ под „шлейфа“ на настоящата си законна съпруга Деси… или? … как ѝ беше името? Се обади. Пак ли ще вдигне юмруче?!

Румен Радев: Първо аз виждам, че проектът за промени в Конституцията е юридически неграмотен и политически порочен. И това се вижда както от конституционалистите, така и от гражданите. След едно много дълго подгряване на публиката за предстоящи чудодейни промени в правосъдната система, за предстояща, подчертавам, правосъдна реформа обществото ни очакваше да види работещи решения, така че да водят към повече справедливост и отчетност, към по-малко политизация на съдебната система, към повече предвидимост и по-бързо съдопроизводство. Вместо това ни се сервира най-изненадващо национално разделение, атака срещу местната власт и президентската институция, отнемане на права, изборни права. Също така и погазване на основополагащи принципи за баланс между властите и според мен една открита заявка за превземане на съдебната власт!

Медия: В служебните кабинети и тяхното премахване ли виждате атаката срещу президентската институция и премахването на указите за назначаването на големите в съдебната власт, това ли визирате?

Румен Радев: Първо, явно се потвърждава максимата, че колкото по-ниска е легитимността на едно управление, толкова по-силно то иска да закрепи своята власт с административни и силови мерки. Що се отнася до служебните правителства, явно управляващите виждат в тях някаква заплаха. Това не е от присвояването на някаква имагинерна власт, това няма как да стане. Тя не е и от дългия живот на последното служебно правителство, защото те имаха възможност във всеки един момент да го прекратят. Имаха възможност изобщо да не се стига до служебно правителство. Явно заплахата е от осъзнаването на контраста, особено между последното служебно правителство и последните редовни правителства. Защото, докато редовните правителства създаваха кризи, служебното ги решаваше. Защото, докато последното редовно правителство демонстрираше управленска немощ и разпад, поради непреодолими вътрешни противоречия, служебното правителство демонстрира консолидация и решителност и работа за хората. Докато стояха с руски посредници за по-скъп газ, невъзможност да завършат интерконектора с Гърция, високи, смазващи цени на горивата, служебното правителство реши всички тези въпроси много бързо. Докара даже „Лукойл“ да се регистрира в България, нещо, което никое редовно правителство не успя да направи до момента. Още щяхме да стоим на цени на бензина от 3,50! Изглежда пак ще ги върнем там. Освен това служебното правителство написа всички закони по ПВУ, а те не написаха нито един закон. Това ли е голямата заплаха?

Медия: Става въпрос, че в един човек се концентрира властта, не става въпрос конкретно за Вас! Според Вас към Румен Радев ли е атаката, или към институцията президент?

Румен Радев: Всяка промяна в законите, която се прави заради някаква личност, според мен е грешен подход и той се връща с обратен знак към тези, които го правят.

Медия: Заради личност ли се правят?

Румен Радев: Явно, аз не намирам друго обяснение, освен заради личност. И заради това, че явно управляващите се подразниха от едно социологическо изследване, което излезе от „Галъп интернешънъл“ в последните дни, което много бързо изчезна от публичния ефир, че въпреки управление в най-тежките кризи, 10 месеца, служебното правителство излезе с висок рейтинг, много по-висок от сегашното редовно правителство, което в началото на мандата се очаква да има високо доверие. Явно това не може да се прости! Явно контрастът е много голям!

Медия: Според Вас тези предложения ще влошат ли диалога между институциите – президентство, МС и Парламент? И очаквате ли да бъдат приети, да се намери конституционно мнозинство?

Румен Радев: Е, колко още да се влоши този диалог!

Медия: Как гледате на идеята 24 май да стане национален празник, вместо 3 март?

Румен Радев: Явно, когато нямаш работещи решения за настоящето и за бъдещето, започваш война с миналото! Опитът да се изтрие 3 март от националния календар е покушение срещу историята, срещу идеалите на българските възрожденци, срещу паметта на загиналите за нашата свобода наши и чужди войни! Аз съм категорично против такива експерименти!

Медия: Съгласен ли сте да има референдум по темата?

Румен Радев: Аз мисля, че един референдум ще раздели още повече обществото. 24 май е прекрасен празник, скъп за всички нас. Но това, което ни предлагат, е недопустимо разделение и абсурдна ситуация. Да избираме за и против нашия език и писменост и нашата свобода и държавност! Няма решение на такава дилема!

А иначе- животът си крета. Симпатичният министър на МРРБ Андрей Цеков – да разкрие ли далаверите ? Или фризьор да му гали перчема?!

Беновска/Цеков: „Тайните“ пътни-карта? ТОЛ-безлихвено кредитиране? Цеков: „Тайните“-разкривам, ТОЛ-решавам!

Андрей Цеков, министър на регионалното развитие и благоустройството - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 25.07.2023 г.

Илиана Беновска: Здравейте, министър Цеков, и на добър час! Говорите в момента с един обединителен тон, ако мога така да се изразя. Като пастор в Евангелистка църква, гледате да няма разнобой в съсловието! Два въпроса имам. Първият се отнася до ТОЛ системата и исканията на превозвачите, на които сте им дали срок, обещали сте им до края на месеца да решите въпроса, дали ще се увеличават ТОЛ таксите с 30%, доколкото разбрах от полемиката. Само да Ви припомня, че превозвачите произвеждат 20% от БВП! Камионният транспорт произвежда 10% от тези 20%! Заети са 100 000 души и заплатите, знаете, са доста големи! И не на последно място, даже ще цитирам фирмата без негово разрешение, превозвачът ПИМК плаща 500 000 лева на месец ТОЛ такси. Сега, ако искате да ги увеличите с 30%, ще стане 650 000. И доколкото вашият план предвиждаше до нова година да им ги събирате, а след това да им ги връщате, значи вие ще получите от тях най-малко 6 месечни безлихвени кредити, които не знаете кога ще им ги върнете. Не се шегувам, поставям Ви въпроса в числа! Ако искате отговорете на този въпрос и след това искам да Ви кажа нещо много важно за пътищата, което не върви журналист да го казва, но мисля, че Вие веднага ще прегърнете идеята!

Андрей Цеков: Аз ще запазя, както Вие казвате, „евангелисткия тон“! Не по друга причина, а защото имах няколко разговора с превозвачите, лично. И смятам, че разговорите бяха ползотворни. За мен лично част от информацията, споделена от тях, ме наведе на изводи за дефицити в управлението на ТОЛ системата. Една голяма част от техните искания са основателни! Всъщност ние сме изправени пред един такъв парадокс на „кокошката или яйцето“! От една страна пътищата ни са изключително лоши и аз разбирам недоволството на един превозвач, който плаща на ден едни 250 евро амортизация на камиона, гориво, шофьор, заплата, допълнителни разходи и си чупи техниката по лошите ни пътища. От друга страна нещата наистина са свързани, защото пътищата са лоши, защото са недофинансирани. Но да кажем, че това е по-малкия проблем, тъй като традиционно МРРБ не може да си усвои бюджета, да си го изхарчи и това е проблем на планирането!

Това, което разговаряхме с превозвачите и аз разбирам тяхната фрустрация и объркване, че ние в момента, в който встъпихме, имаше нормативен акт, тарифата за ТОЛ таксите, която трябваше да влезе в сила на 1-ви юли с увеличение, което е предвидено още през 2022 г. и е отлагано на два пъти това увеличение. Това, което разбрах, е, че те са имали дълги разговори с транспортния и регионалния министър по време на служебния кабинет, но те не са произвели никакъв ефект. Аз винаги съм казвал, че неконсенсуално законодателство по принцип е грешен подход, защото то трябва да се прилага само в изключителни случаи. Трябва да се отчита, когато има рязко недоволство от засегнатите правни субекти, трябва да се отчитат техните интереси. Създадохме работна група наистина. Нещата честно казано вървят точно толкова трудно, колкото го очаквах. Но в крайна сметка ние нямаме различия от това, че трябва да има възможности за отстъпки на база изминато разстояние, определени километри, тоест километрично тарифиране. Приехме техните съображения, че разумни граници са от една страна 5 000 километра, за да получат отстъпки от 30%! От друга страна 10 000 километра, говоря за регистрирано превозно средство, за да получат отстъпка от 50%! В момента се разработва изменение на тарифата, което в рамките на следващата седмица и ние ще по представим на работната група. Подходът тук, до който трябва да стигнем, е от кога ще действат. Аз поех ангажимент лично след разговори с финансовия министър и с премиера, че най-малкото, което можем да осигурим, е ретроактивно прилагане на въпросните отстъпки!

Илиана Беновска: Бъдещо несигурно събитие! Нали сте юрист!?

Андрей Цеков: Ако бъде записано в нормативен акт, ретроактивното прилагане е абсолютно сигурно събитие! Когато е записано в нормативен акт. Сега тук са възможни два подхода – да действа ретроактивно или ретроактивно да бъдат върнати старите тарифни такси от някакъв момент, от 1-ви юли, а новата тарифа да влезе в бъдеще. Това е въпрос, който ще изговорим с тях на следващата работна група и мисля, че ще постигнем съгласие, което да устройва както публичния субект, така и превозвачите!

Илиана Беновска: Без да влизам в детайли, на ако е ретроактивно връщането, това означава ли, че ще се олихви онова надвзето в периода, в който не е върнато и ще бъде при вас, във вашия патримониум?

Андрей Цеков: Обикновено това не е подхода на държавата!

Илиана Беновска: Не е, да!

Андрей Цеков: Сега не бих искал да вляза в този детайл, това е въпрос на техника. Готови сме да дискутираме!

Илиана Беновска: Вторият ми въпрос се отнася за пътната мрежа. По времето на министър Гроздан Караджов и Кирил Петков, група, която изработва, от нашия екип, интерактивни карти предложихме, също така и в комисия в Народното събрание и получихме съгласие да се обърнем към МРРБ с предложение да се изработи една интерактивна карта на тези 20 000 километра пътна мрежа! Да не влизам в детайли, може да се направи на първокласна, второкласна и така нататък, в която, за да изчезнат всички приказки за „чувалчета“, аз ин хаус, за кой на кого какви пари дал и какви избори платил с пари от МРРБ и пътищата, за да не говорите с тъга, че нямаме магистрали, в която карта да влезе състоянието на пътищата, цялата пътна мрежа, кога са ремонтирани, с какви средства са ремонтирани, какво е възложено в момента, колко пари са дадени за ин хаус и така нататък и какво предстои да се прави. Също и АПИ трябваше да участва в това, но не проявиха активност. Защото това е голямата обществена тайна! Съгласете се! Защо трябва тази информация да бъде укривана, а не изложена по такъв достъпен начин. Тази карта може да бъде на различен достъп, за вас за служебно ползване, за хора, за институции. Нали ме разбирате? Но цялата информация хайде да я видим наистина! А не аз да Ви казва, че говорите като пастор тук и ни приспивате! Никой не дръзна досега, нито едно правителство, нито един министър-председател да излезе и да каже числата!

Андрей Цеков: Най-вероятно не е дръзнал, защото не ги е знаел! И ще Ви кажа защо!

Илиана Беновска: Ха ха!

Андрей Цеков: Защото това е голям проблем и той е свързан със стратегията и с липсата на публичност наистина на състоянието на пътната мрежа. Ние живеем във времена с такива технологии, при които състоянието на пътната мрежа може да бъде ежедневно актуализирано. Ние такава технология демонстрирахме. Направихме една среща с група учени, които разработват подобен продукт.

Илиана Беновска: Да, този екип работи с БАН и има доста заготовки, за който говоря! И аз ще Ви ги пратя!

Андрей Цеков: Което позволява във всяко едно превозно средство на АПИ или на превозвачите, с една камера, която да заснема и тя подава Дж Пи Ес координати – тук има дупка, там няма мантинела, тук липсва знак, тук има дърво. И това може да се прави на ежедневна база, тази информация с изкуствен интелект да дава една паспортизация на актуалното състояние на пътната мрежа. И това е един от проектите, по които искаме да направим, може би чрез партньорство за иновации, защото изглежда логична форма, с научната общност разработката на един подобен продукт, който да дава абсолютно ежедневно актуално състояние на пътната мрежа. И то да служи за задание за проектиране и за задание за текущи ремонти. Тъй като в момента това, което се прави е на базата на доклади на съответните ръководители на областните пътни управления чрез визуален оглед, прилагат се и снимки, но това е вече толкова остаряла техника, която е присъща на миналия век, а не на настоящия!

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР