Бенчо Бенчев се сдоби с ролсройс през миналата година. Преди

...
Бенчо Бенчев се сдоби с ролсройс през миналата година. Преди
Коментари Харесай

Мръсните тайни на бургаската политика

Бенчо Бенчев се снабди с ролсройс през предходната година. Преди това се возеше на бентли

© Капитал :
- Поредният арест на Митьо Очите бързо се трансформира от престъпна история в политически скандал.

- Задържането сподели връзките на несебърския необут с представители на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

- ГЕРБ нападна левицата, само че не видя никакъв проблем с партията на Доган и Пеевски. Още по тематиката
Политическите връзки на Митьо Очите

През контактите на арестувания в Турция Димитър Желязков може да се стигне до Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, бизнес партии и индиректно до " патриоти " и ГЕРБ
6 авг 2018
Сурогатни партии

Как една дребна бургаска групировка продава регистрацията си за локалните избори с публикация във вестник
21 сеп 2011
Когато в края на предходната седмица Бойко Борисов решително съобщи, че Димитър Желязков с прякор Митьо Очите ще бъде задържан, сигурно към този момент е бил наясно със сюжета, който следва да се разиграе, и трусовете, които акцията на Министерство на вътрешните работи ще провокира в редиците на политическия му конкурент Българска социалистическа партия. Към оня миг обаче нещата изглеждаха напълно като в престъпен разказ. Специализираната прокуратура и ГДБОП нападнаха домове и офиси в Бургаска област, при което арестуваха 19 души, доближени на Очите, по обвиняване в присъединяване в проведена незаконна група. Беше претърсен и домът на Желязков в несебърското село Кошарица, само че той не беше открит и там. Според обясненията на полицията отпътувал за чужбина малко преди да стартират арестите, и съзнателно не бил спрян, с цел да не се провали интервенцията. Беше издадена европейска заповед за задържане.

" Нали ви споделих през вчерашния ден, че ще го заловен ", съобщи министър председателят, до момента в който, инцидентно или не, инспектираше граничния полицейски сектор на българско-турската граница в Малко Търново, откакто Димитър Желязков беше задържан в първокласен хотел в Истанбул. А сюжетът стартира да се развива в напълно друга посока и от чисто престъпен стана политически. В основен воин на ареста се трансформира не Митьо Очите, а арестуваният дружно с него Бенчо Бенчев, зам.-председател на общинския съвет в Бургас от Българска социалистическа партия. Третият в групата - някогашният народен представител от Движение за права и свободи Несрин Узун, остана настрана от мненията на медиите и ръководещите. Бенчев и Узун в началото бяха упрекнати в укривателство.
Осветяването на другарските и бизнес връзките сред представители на локалната власт, партийни функционери и хора от престъпния свят в действителност разкрива порочния модел, по който локалните управляващи се образуват през последните 15 години. За да финансират структурите си, партиите вземат под крилото си локални предприемачи или самите предприемачи си записват обединения, с цел да влязат в локалната власт. В множеството случаи решенията, които те гласоподават в общинските препоръки, както и публичните поръчки, които кметствата раздават, са свързани директно с бизнеса им и облагодетелстват персонално тях или близки до тях хора.

Така властта и стопанската система на съответната община се концентрират в ръцете на избран кръг хора. Тодор Георгиев, един от претендентите на Българска социалистическа партия за общински съветници в Бургас на последните локални избори, който малко след оповестяването на листата се отдръпна, тогава изясни модела по този начин: " В общинските препоръки на всички места, освен в Бургас, се отличават две съсловия. Класата на аристократите – множеството са строителни бизнесмени, предприемачи. Те сега, в който прекрачат прага на общинския съвет, не помнят " изгода роду " и работят за личен интерес. Другите са послушковците, така наречен безмълвно болшинство, което гласоподава всичко, с цел да бъде определено и идващия път. При това състояние опозицията е лимитирана някъде сред 0 и -1. Един образец. Имаше едно бистро на входа на Морската градина, което махнаха. Разбрах, че в този момент там ще се строи небостъргач. Този терен по проекта на града е избран за озеленяване. Но общинският съвет, в това число и така наречен съпротива, са дали своят вот статутът му да бъде изменен. " По подигравка даденият от него образец е обвързван с една от постройките до Морската градина, чиито вложители са в близки връзки с сътрудника му от листата на Българска социалистическа партия за общински съветници Бенчо Бенчев, който преди този момент отново беше в локалния парламент.
Осветяването на другарските и бизнес връзките сред локалната власт, партийни функционери и хора от престъпния свят разкрива порочния модел, по който се ръководят общините през последните 15 години.
" Станах милионер за едно лято "

По класификацията на Георгиев Бенчев е от класата на " аристократите " в Бургас. Има регистрирани 22 компании, а в града е прочут като огромен зърнопроизводител и строителен бизнесмен. " В началото на 1990 година записах компания, една от първите за търговия със зърно и селско стопанство. Много хора не знаят, само че за 40 дни станах милионер. Започнах с един мой сътрудник и единствено за едно лято изкарахме 1.6 милиона ", изяснява той в изявление за уеб страницата gramofona.com предходната година. Според изданието през днешния ден той обработва над 30 000 дка земя, което го прави един от огромните аграрни производители, получаващи лъвския къс от директните аграрни дотации на Европейски Съюз. За предходната година общата им стойност е над 1.5 милиарда лева.Връзката на Бенчев с Митьо Очите е посредством компанията " Аркус-сигурност Бургас ", където е съучастник дружно с Георги Дросев, апетитен за приближен човек на Димитър Желязков, а Очите е " съветник ". Показателно е, че Дросев зае мястото в сдружението на убития по време на престрелката в Слънчев бряг охранител на Митьо Очите Александър Алексиев. Тогава Бенчев изясни, че преди да влезе във компанията, тя е охранявала обектите му и му е излязло по-евтино да стане съучастник в нея, в сравнение с да заплаща. Според локални политици обаче Желязков дължал огромна сума пари на Бенчев и това е повода да получи дял от охранителното сдружение.

Политически и бизнес сътрудници

През 2003 година Бенчев беше част от вълната предприемачи, основно в морските градове, които си записаха партии и всеобщо влязоха в локалната власт. Той стана общински консултант първо от " Сдружение за Бургас ". През 2004 година записва обединяване " Достойна България " за парламентарните избори идната година, на които завоюва 8420 гласа. С това обединяване и партия " Рома " Бенчев взе участие на локалните избори през 2007 година, само че не съумя да влезе в общинския съвет. На идващите избори към този момент съумя, само че от листата на Българска социалистическа партия. А на последните стига до зампредседателското място на локалния парламент, препоръчан от социалистите.

Може единствено да се допуска за аргументите, заради които Бенчев е приютен в Българска социалистическа партия, в " гражданската квота " на партията. Местната организация на партията от години е слаба и раздирана от вътрешнопартийни борби и към този момент трети мандат градът се ръководи от ГЕРБ. Твърде евентуално е организацията да е разчитала на Бенчев поради положителните му финансови благоприятни условия, както и поради това, че като предприемач той може да й обезпечи и спомагателни гласове. Показателно е, че след задържането на Бенчев общински съветници от Българска социалистическа партия се оплетоха в отговорите си на въпроса дали предприемачът е финансирал партията. Първоначално твърдяха, че той е давал суми сред 10 000 и 50 000 лева, само че след това се стопираха на сумата от 70 лева, която общинските съветници отделяли от заплатата си месечно за активността си. От управлението на Българска социалистическа партия също отхвърлиха предприемачът да е бил донор на партията. Бенчев обаче съобщи, че е финансирал партията, без да посочи с каква сума, и посъветва Българска социалистическа партия да си ревизират счетоводството.

Бизнес партньорство свързва Бенчев с другия арестуван с него в Истанбул някогашен народен представител от Движение за права и свободи Несрин Узун. Двамата са съдружници в " Агро Астера ", посредством която отглеждат киви. Имат и общ строителен бизнес. Първоначално Узун твърдеше, че няма нищо общо със случая, и изясни, че бил отседнал в различен хотел. Вечерял с Бенчев в Истанбул, след което го закарал до хотела и тъкмо тогава станал карцерът на Желязков. След това обаче призна, че той е резервирал стаите на Бенчев и Митьо Очите, откакто бил помолен от предприемача, без да се интересува за кого е резервацията. " Станахме жертва на изключителната добрина, която носи в себе си моят доста добър другар Бенчо Бенчев ", сподели Узун. А самият Бенчев призна, че Желязков го е помолил да го транспортира от Гърция до Турция, с цел да се " лекува ".
ГЕРБ и Българска социалистическа партия в спор за Бенчев

След задържането на Бенчев и осветяването на бизнес връзките му с хора от престъпния свят за Българска социалистическа партия нямаше различен потребен ход, с изключение на да се разграничи от него. Лидерът Корнелия Нинова реагира незабавно в профила си във фейсбук, като го прикани " неотложно да освободи всички постове и да напусне общинския съвет ". А общинските съветници от Българска социалистическа партия го изключиха от групата си, което докара до нейното раздробяване, тъй като без него те остават четирима при нужен брой от петима.
В политическата престрелка не пропуснаха да се включат и от ГЕРБ. " Остава да си пожелаем с началото на новия политически сезон гущерът дефинитивно и в действителност да откъсне опашката си! ", написа във фейсбук Цветан Цветанов, а депутатът Тома Биков попита дали Българска социалистическа партия има черна партийна каса поради изказванията на Бенчев, че е финансирал партията. От Българска социалистическа партия дадоха отговор, че нямат такава каса, само че могат да кажат кой е помагал на Бенчев да си зарежда ролс-ройса ". " Институциите ", съобщи организационният секретар на партията Кирил Добрев, с което се опита да трансферира казуса в полето на ГЕРБ. И изясни, че охранителната компания, в която Желязков е съветник, е спечелила публични поръчки за защита на обекти Национален осигурителен институт - Бургас, митниците на пристанището в Бургас. За 2016 и 2017 година сдружението има извоювани пет публични поръчки на обща стойност малко под 150 000 лева - по една от община Несебър и Национален осигурителен институт - Бургас, и три от Агенция " Митници ".

Мълчанието за Движение за права и свободи
На фона на офанзивата на ГЕРБ към Българска социалистическа партия направи усещане цялостното безмълвие на ръководещите за задържането на някогашния народен представител от Движение за права и свободи. От неговата партия също не разясниха. Узун се опита да се разграничи от придвижването, като сподели, че от 10 години не е в дейната политика. Същия коментар направи и зам.-председателят на Движение за права и свободи Хасан Азис, който единствен взе отношение. Това обаче не е напълно по този начин. За парламентарните избори през 2014 година Узун беше подложен на последното място в листата на Движение за права и свободи в Бургас и посредством 3469 преференции съумя да стане трети, само че не съумя да влезе в Народното събрание. Големият брой преференции обаче е индикативен за въздействието, което към момента има върху партийната конструкция на Движение за права и свободи в Бургас. Активисти на придвижването настояват, че към оня миг той е бил и в Националния съвет на Движение за права и свободи.
Но даже Узун в действителност да се е отдръпнал от партийната активност, могат да се открият други директни връзки на Движение за права и свободи с Димитър Желязков. На локалните избори през 2015 година в листата за общински съветници на придвижването в Поморие на избираемо място беше подложен Христо Широков, някогашен телохранител на Желязков и сега общински консултант. През 2016 година Широков влезе и в регионалното управление на Движение за права и свободи в Бургас.

Така следващият арест на един локален мафиот открехна вратата на тъмния килер на българската политика. И сподели, че с към този момент осъждания един път Димитър Желязков са свързани хора от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. ГЕРБ видя проблем единствено с Българска социалистическа партия - следващото доказателство, че партията на Ахмед Доган и Пеевски е мълчалив съучастник на Бойко Борисов в ръководството на страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР