Бенчмарковите сортове петрол започнаха последната търговска седмица на зелено, но

...
Бенчмарковите сортове петрол започнаха последната търговска седмица на зелено, но
Коментари Харесай

Поскъпването на петрола отново се забави

Бенчмарковите сортове нефт започнаха последната комерсиална седмица на зелено, само че темповете на повишаване са повече от двукратно по-ниски от тези, които се следиха през вчерашния ден следобяд. Цената на американския лек нефт набъбна с 4,67% до 24,65 $ за барел, а тази на брент - с 2,89% до 30,31 $ за барел. Природният газ е нагоре с 1,48% до 1,922 $, а съветският уралс поевтиня с 6,26% до 27,70 $ за барел.

Причината за висока цена на съветския нефт е засилващото се търсене в Китай, където той се оказа доста известен. По данни на Oilprice, през първите дни на предишния месец във втората най-голяма стопанска система на света цената му е била с отстъпка от 6,20 $ за барел по отношение на брент - Дубай, което го трансформира в извънредно издирван на локалния пазар.

Затова през април са били доставени съвсем 20 млн. барела уралс, което е връх на съветския експорт. Предишното достижение беше съвсем двукратно по-малък износ, който възлизаше на 13 млн. барела.

Въпреки повишаването на производството от Саудитска Арабия, дължащо се на стесняване на отстъпката в средата на месеца, към края на април тя още веднъж беше увеличена и по този начин наклонността се задържа. Тя облагодетелства и петролът вид Mars, добиван в Съединени американски щати, който също се изнасяше интензивно за Китай. Неговата борсова цена сега е даже по-ниска от уралс, като се намали през актуалната комерсиална сесия леко, с 2,95%, до 25,95 $ за барел.

Ниското търсене в Европа през този интервал също се отрази удобно на уралс, който въпреки всичко стартира да пораства, когато от началото на май Русия започва намаление на добива и износа, в съдействие с ОПЕК. Това се вижда от данните за каргото през главните портове в страната. В началото на май износът през Приморск се свива с 42% по отношение на началото на април, а този от Новоросийск - с цели 60%.

Понижаването на добива и последователното топене докара до удвояване на цените на някои сортове, в това число на американския лек нефт, в съпоставяне със стойностите му от средата на април. И до момента в който това докара до оптимизъм на пазарите, редом с растежа на фондовите тържища, не всички анализатори са на мнение, че суровината е поела по трайна възходяща траектория.

" Смятаме, че актуалната еуфория на петролния пазар е прекомерно преждевременна ", показаха от Commerzbank. Те показаха, че фючърсите на американския лек нефт с доставка през декември нарастнаха до стойност от 33 $ за барел, само че съгласно тях това е по-скоро таван.

Анализаторите са на сходна позиция и по отношение на позитивната динамичност на природния газ. " Макар да сме на мнение, че понижаването на добива на природен газ през настоящия интервал е основателна причина за повишаване на цената над базисната от 1,65 $ за милион английски термални единици, считаме, че цените му на Нюйоркската стокова борса с доставка в средата на годината са надценени ", показват от Goldman Sachs.

Сред аргументите за това мнение е общото закъснение на стопанската система и, в още по-голяма степен, фрапантното повишаване на броя на безработни световно. Това значи, че доста по-малко хора ще пътуват през сегашния летен сезон, което ще окаже резултат на похлупак върху цените на горивата. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР