Белтъкът или жълтъкът на едно яйце е по-полезен, има ли

...
Белтъкът или жълтъкът на едно яйце е по-полезен, има ли
Коментари Харесай

Белтъкът или жълтъкът е по-полезен: Какво трябва да знаем при приемането на яйцето

Белтъкът или жълтъкът на едно яйце е по-полезен, има ли значение за питателността им с какви храни се съчетават и по какъв начин се подготвят, интересува се наш четец от Габрово. Ето отговорът на доктор Татяна Мороховец за яйцето:
Яйцата са значим детайл от здравословното меню, макар че имаше години, в които им приписваха всевъзможни опасности, само че през днешния ден яйцата са оправдани. Отпадна и главното обвиняване, че са водеща причина за висок холестерол при всички хора. Кокошите яйца са доста потребни. Ако ги използваме умерено и под подобаваща кулинарна форма, те ще носят единствено изгода за нашия организъм. Освен това разнообразяват менюто ни като съставки, които обогатяват и допълват усета на доста ястия.

Основен мотив в интерес на яйцето е богатото му наличие на белтък (протеин). В този подтекст най-любопитният факт е, че в идентични количества белтък и жълтък белтъчините са повече в жълтъка. В скоби ето и точни данни за феновете на числата: в 100 грама жълтък се съдържат към 16 грама протеин, а в 100 грама белтък – към 11 грама протеин.
Яйцата включват цялата гама на нужните ни незаменими аминокиселини, най-важните от които са лицинът и метионинът. Друга мярка, която демонстрира какъв брой подобаваща храна са яйцата, е, че единствено от едно яйце си набираме към 15% от нужните ни за деня белтъчини.

В яйцето са показани 99,99% от питателните субстанции, от които се нуждае организмът – богата гама витамини, минерали, микроелементи: фолиева киселина, биотин, холин, витамини А, Е, Д и изключително значимите В12 и В3, селен, магнезий, калий, фосфор, желязо. Яйцата съдържат и калций, който обаче се усвоява мъчно от организма.

Мастноразтворимият витамин Е, който яйцето ни дава, оказва удобно въздействие при сърцето и кръвоносните съдове. Според доста изследвания витамин Е от яйцата и лутеинът – мощен антиоксидант, може да имат и профилактична роля против туморни процеси. Витамин Д в комбиниране с фосфора пък укрепва зъбите и костите. За възстановяване на зрението яйцето спомага посредством внасянето на сяра, лутеин, цистеин, аминокиселини. Когато се преценя полезността на една храна, приказваме за бионаличност – не просто за калории, а за потребните субстанции в единица калории и дали те се усвояват добре.

На доктрина яйцата се усвояват до към 98 %. При несъответствуваща кулинарна обработка максимумът може да не се доближи. Доказано е, че яйцата се усвояват най-добре, в случай че към тях се ползва щадяща термична обработка – до положение на рохко яйце, в случай че е варено, стегнат белтък и течен жълтък, в случай че са на очи, приблизително плътна консистенция, в случай че са бъркани или добавени в миш-маш, до коагулация, когато са в кремове. Белтъкът на варените повече от 7-10 мин след завиране става мъчно усвоим за организма и е допустимо да аргументи газове и стомашно неразположение, даже да са доста пресни.

На усвояването въздейства освен методът на обработката, само че и с какви артикули се съчетават яйцата.

Самостоятелно яйцето се усвоява в рамките от 1 до 3 часа – за 1 час рохкото яйце, за 3 часа – твърдо сварено или пържено. В комбиниране със зеленчуци, пресни подправки, смутита и фрешове яйцата се усвояват напълно. Когато са комбинирани с млечни артикули и нишестени, съдържащи въглехидрати зеленчуци, усвояването им се забавя.

Месо, риба, яйца са все съсредоточена белтъчна храна. Не е желателно съчетанието им в едно ястие, защото за храносмилането на подобен микс е належащо по-голямо количество солна киселина и храносмилателни ензими. При консумация на тези артикули, изключително в случай че се постанова съчетанието им в едно ядене, не приемайте огромни количества вода и захар, които в допълнение ще влошат разграждането на храната.

Съчетавайте тези белтъчни храни със зеленчуци.
Друго предписание, което ще ви помогне против тежест, отичане, дискомфорт, е след ядене на великодушна порция белтъчна храна да не ядете в идващите 2-3 часа. Обяснението за какво се предлага такава пауза е, че това е времето, от което се нуждаят за смилането си белтъчините.

Стремете се да употребявате допустимо най-пресни яйца. Практически метод за инспекция у дома е да се потопят във вода. Пресните потъват на дъното, до момента в който старите остават на повърхността. В магазина може да се ориентирате, като завъртите яйцето – остарялото ще прави доста обороти, прясно ли е, единствено ще се обърне настрана. Счита се, че яйцата са годни 28 дни след снасянето. Ако се съхраняват на топло, ярко и влажно, може да се употребяват до 3 дни.

Преди варене или вложение в ястия мийте яйцата усърдно и по опция със сапун.
В умозаключение: слушайте тялото си, обръщайте внимание какво изпитвате при консумация на избран артикул или ядене – лекост или тежест, утежняване или усъвършенстване на настроението, удовлетворение или безпокойствие. Никой няма да знае по-добре от вас какво е положително за организма ви в избран интервал от живота. Слушайте чувствата си и вярвайте на себе си!
Инфо: 24zdrave.bg

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР