Белоруският език е славянски език, говорен от около 3,2 милиона

...
Белоруският език е славянски език, говорен от около 3,2 милиона
Коментари Харесай

Беларус въвежда като държавен език беларуския език

Белоруският език е славянски език, говорен от към 3,2 милиона души в Беларус, Източна Полша и Литва. В Беларус е формален език, дружно с съветския, само че едвам 11,9% от белорусите го употребяват, а повече от 50% не го владеят документално.
Белоруският език употребява кирилицата, в по-ранни интервали също по този начин е била използвана латиницата (т.нар. łacinka), както и (за къс период) арабска книжовност, употребена от заселилите се в страната татари, които и след загубата на татарския и възприемането на белоруския език траяли да употребяват арабска книжовност.
 Хинди е разгласен за формален език в Индия Хинди е разгласен за формален език в Индия
Хинди (हिन्दी) е индоарийски език, говорен от към 366 000 000 души в Индия и други страни. Езикът е със мощно изразени аналитични че...
В белоруската правописна норма на кирилица е мощно застъпен фонетичният принцип. При него се отразяват наложително в писмен тип някои присъщи източнославянски фонетични особености, типични и за съветския език, например така наречен „ акание “ или акцент на етимологично праславянско О като А в неударена позиция. Точно тази специфичност на белоруския правопис е и косвената причина за двоякото изписване на названията „ белорусин/беларусин “ и „ белоруски/беларуски “ на български.
За изписването на беларуския се употребява кирилица. Съществува и беларуска латинска писменост (на беларуски: лацінка), която се употребява главно отвън границите на Беларус и в някои указатели и карти (например Гугъл Maps). В предишното беларуските татари са писали с беларуска арабска писменост.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР