Белорускинята Арина Сабаленка спечели първата си титла от Големия шлем

...
Белорускинята Арина Сабаленка спечели първата си титла от Големия шлем
Коментари Харесай

Арина Сабаленка е новата кралица на Australian Open

Белорускинята Арина Сабаленка завоюва първата си купа от Големия шлем на сингъл, откакто победи в тазгодишното издание на Australian Open.

На финала Сабаленка надигра с 4:6, 6:3, 6:4 след поврат шампионката от Уимбълдън Елена Рибакина и по този метод се трансформира във втората тенисистка от Беларус, която подвига трофея в Мелбърн след Виктория Азаренка, която го направи през 2012 и 2013 година.

Освен това с този успех Арина Сабаленка продължи серията си от 11 следващи победи от началото на 2023 година, която ѝ оказа помощ още веднъж да се изкачи до №2 в международната класация при юношите.

В същото време Елена Рибакина пропусна опцията да повтори триумфа си от Уимбълдън, само че все пак казахстанката направи запаметяващ се шампионат в " Мелбърн Парк ", като записа победи над тенисистки като Виктория Азаренка, Йелена Остапенко и Даниел Колинс, а в осминафиналите отстрани и международната №1 в женския тенис Ига Швьонтек. Отличното ѝ показване ще помогне на Рибакина за първи път в нейната кариера тя да успее да откри място в топ 10 на ранглистата на WTA.



Днешният край също стартира обещаващо за родената в Москва тенисистка, която в първия сет реализира ранен пробив, с цел да поведе с 3:1 гейма. Впоследствие Сабаленка откри сили да стигне до равенството при 4:4, само че още в идващия гейм Рибакина още веднъж си върна пробива задатък и по-късно на своя подаване постави точка на разногласието в първия сет след 6:4.

Във втория представителката на Казахстан още веднъж имаше късмет да стартира стремително, само че пропусна точка за пробив в откриващия гейм. Това сякаш вдъхна убеденост на Сабаленка, която небрежно дръпна с 4:1 и без проблеми затвори частта след 6:3 в своя изгода.

В решителния трети сет пък играта беше изцяло равностойна, като решителният миг пристигна в седмия гейм, когато белорускинята проби за задатък от 4:3. Сервирайки за купата при 5:4, Арина Сабаленка беше изправена до стената, откакто трябваше да отразява брейкбол, а също така пропусна и цели три мачбола. При четвъртия обаче неточност нямаше и по този начин 24-годишната тенисистка от Минск сграбчи първата си купа от Шлема на сингъл, откакто преди този момент Сабаленка беше печелила купите на двойки на US Open 2019 и Australian Open 2021 в тандем с белгийката Елизе Мертенс.

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР